Boeken

“De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012”

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 ging tussen president Barack Obama en de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. De verkiezingsstrijd tussen twee totaal verschillende kandidaten, die een totaal verschillende achtergrond hebben en een totaal andere visie hebben voor Amerika.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen gingen voor het grootste deel over de middenklasse, maar ook over de vraag of vier jaar onder het presidentschap van Barack Obama de beloofde change had gebracht?

De artikelen die zijn opgenomen in het boek zijn een afspiegeling van de Amerikaanse Election-2012-logo-300x300(1)presidentsverkiezingen. Het boek probeert een overzicht en een beeld te geven van de verkiezingscampagne om het hoogste ambt in de Amerikaanse politiek. Er zijn artikelen opgenomen over de verkiezingsstrijd, maar ook de invloed van peilingen en de media en hoe kiezers hun keuze bepalen. Ook wordt vooruit geblikt naar de presidentsverkiezingen van 2016.

Het boek is nu verkrijgbaar als PDF voor slechts 1,99 euro (excl. 21% BTW). Wil je dit unieke boek met de artikelen ontvangen? Stuur dan een email naar focusonamerica@hotmail.com met je gegevens en je hebt het boek zo in je mailbox.

______________________________________________________________

“Barack Obama: Hoop en Verandering?”

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 kunnen nu al historisch worden genoemd. Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten deden een zwarte man en een blanke vrouw mee in de strijd om het hoogste ambt in de Amerikaanse politiek.

In dit boek staat de race van Barack Obama naar het Witte Huis centraal. De auteur beschrijft niet alleen de algemene politieke belevenissen van een jaar Obama, maar ook wordt aandacht besteed aan de niet alledaagse feiten. Weet u waarom bierdrinkers op McCain stemden? Waarom Elton John voor Hillary Clinton optrad en Obama graag ‘taboo’ speelt? Het staat allemaal in dit boek vermeld.

Voor een beter begrip wordt door de auteur ingegaan op het Amerikaanse kiesstelsel. Vervolgens wordt het verloop van de verkiezingscampagne behandeld. Ook wordt ingegaan op de vraag waarom Obama uiteindelijk heeft gewonnen. In dit boek staat door de terugblik de tijd even stil.

Het boek is verkrijgbaar voor slechts 9,95 euro (excl. verzendkosten) en  kun je bestellen door een email naar focusonamerica@hotmail.com te sturen o.v.v. Boek “Barack Obama: Hoop en Verandering?” (ISBN: 978-90-484-1169-6)

Recensies over “Barack Obama: Hoop en Verandering?”:

1. Met zijn boek Barack Obama: Hoop en Verandering? geeft blogger Marco van den Doel een duidelijk overzicht van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Het is interessant om alle gebeurtenissen weer de revue te zien passeren. Hoewel Van den Doels sympathie bij Obama lijkt te liggen, is zijn behandeling van de Republikeinse kandidaten ‘fair and balanced’. De extra hoofdstukjes met allerlei grappige feitjes en quotes completeren het smakelijke gerecht dat Van den Doel opdient. Enig minpuntje van het boek is dat het meeste wel bekend is voor wie goed de krant leest. Dat laatste maakt Barack Obama: Hoop en Verandering? wel een goed naslagwerk voor scholieren en studenten.

Jaap de Wreede, eindredacteur van o.a. NetOPus bij HUB Uitgevers

2. Marco van den Doel schetst niet alleen een opmerkelijk helder beeld en terugblik op de historische Amerikaanse verkiezingen van 2008, maar hij beschrijft vooral de atmosfeer die heerste tijdens de periode van campagne voering tot en met de uiteindelijke verkiezing van Barack Obama tot de 44ste President van de Verenigde Staten. Met Van den Doel’s helder en vloeiend taalgebruik krijgt de lezer niet alleen een breed inzicht in het tweepartijen verkiezingssysteem, maar ook een breed inzicht in de Amerikaanse cultuur. Van de perikelen tussen “Hill en Bill” tot en met de persiflage van Sarah Palin op “Saturday Night Live” – Van den Doel laat geen detail achterwege. Zelf wanneer men totaal geen interesse heeft in politiek, is dit boek bijzonder prettig leesvoer voor een ieder die een beter inzicht wil verkrijgen in de Amerikaanse samenleving.

Patricia Visser (Meridian, Idaho)

3. Nu de campagne voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten alweer gaande is, en de verschillende kandidaten van de Republikeinen elkaar bestrijden om de eer het tegen Obama op te mogen nemen, is het de moeite waard om nog eens terug te kijken op hoe het allemaal zover gekomen is. Voor een helder en toegankelijk overzicht van de verkiezingen van 2008, van de aanloop tot de voorverkiezingen tot de uiteindelijke verkiezingsnacht zelf, is er geen betere keuze dan Marco van den Doel’s boek.

In “Barack Obama: Hoop en Verandering?” concentreert hij zich op de persoon die uiteindelijk de verkiezingen zou winnen, en wiens positie nu meer en meer aantastbaar lijkt. Maar het boek is meer dan slechts een overzicht van de campagne voor 2008 vanuit het perspectief van de aanhangers van de huidige president. Er is uitgebreid aandacht voor Hillary Clinton en de andere mededingers, evenals voor de Republikeinse kandidaten van toen, sommigen waarvan nu ook weer van de partij zijn. In een chronologisch overzicht van nieuwsberichten en analyses kan de lezer stap voor stap de ontwikkeling van al deze campagnes traceren tot het uiteindelijke einde. Bovendien geeft Van den Doel voor het Nederlandse publiek een kort en helder overzicht van het Amerikaanse kiessysteem en de wijze waarop de voorverkiezingen plaatsvinden, wat anders voor niet-ingewijden gemakkelijk verwarrend kan zijn. Een aantal thematische analyses aan het eind over de positie van Obama als winnaar in de Amerikaanse politieke geschiedenis zijn misschien wel het interessantste deel, in het bijzonder voor de lezer die zich de campagne van 2008 nog goed herinnert. Voor nostalgie of een korte opfriscursus in hoe het ook weer gegaan is zeker de moeite waard.

Matthijs Krul

Een reactie op Boeken

  1. Pingback: Boek: “De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012” nu verkrijgbaar! | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.