Focus on White House

Op deze pagina wisselen Amerika-kenners Stan Bos (@stanschrijft) en Marco van den Doel (@focusonamerica) ‘brieven’ uit over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Ze schrijven korte updates en stellen vragen aan elkaar waar de ander dan weer op reageert. In aanloop naar de verkiezingen op 3 november 2020 zullen zij hun kijk en analyse geven op de verkiezingscampagnes van Donald Trump en van de Democratische kandidaten.

______________________________________________________________

Hoi Stan,

Ik denk ook dat de Democraten met een totaal andere boodschap en agenda moet komen die totaal het tegenovergestelde is van wat Trump zegt en doet. Daarnaast moeten ze leren van de fout die Clinton in 2016 maakte. Zij had het in haar campagne vooral over wat Trump allemaal fout deed en te weinig over haar eigen plannen. Kiezers willen van een kandidaat horen wat die gaat doen aan de economie, gezondheidszorg, onderwijs, etc. Men moet zich niet door Trump laten verleiden om op elke bizarre uitspraak te reageren, want dan gaat het weer over hem. Blijf je eigen boodschap verkondigen en hou je aan die koers. De vraag of Trump (eenvoudig) herkozen wordt is een vraag die ik de laatste tijd regelmatig krijg. Mijn antwoord is dan meestal dat het zeker mogelijk is dat Trump wordt herkozen, maar dat het veel te vroeg is om er iets zinnigs over te zeggen. We weten niet wie de Democratische presidentskandidaat wordt en hoe  de handelsoorlog met China zal verlopen. En zo zijn er nog meer factoren. Maar we zien ook dat Trump een staat als Michigan waarschijnlijk in 2020 niet zal winnen. Is er in de Deep South al iets van een verkiezingskoorts?

Hoi Marco,

Het klopt dat Donald Trump het beeld in de media blijft bepalen. Dat is het voordeel als je president bent: alles wat je zegt, doet of twittert, is nieuws. Trump weet dat en – zo eerlijk moeten we zijn – hij is in staat de aandacht continu op zichzelf gericht te houden. Ik denk dat de Democraten Trump vooral moeten bestrijden door een radicaal alternatieve agenda te presenteren. Dus: strengere wapenwetgeving, miljardeninvestering in infrastructuur (iets dat Trump beloofde, maar niet heeft waargemaakt), het dichten van de loopholes in Obamacare, het schrappen van de gigantische belastingvoordelen voor de allerrijkste Amerikanen, een economie die voor iedereen werkt, investeringen in onderwijs en het behoud van medicare en medicaid. Het heeft geen nut om Trump alleen maar aan te vallen door te roepen dat hij een racist is. Dat speelt hem in de kaart. En last but not least. Volgend jaar staat ‘Amerika als een fatsoenlijk land’ op het stemformulier. Kortom, genoeg handvaten voor Democraten om Trump te bestrijden, maar het wordt geen eenvoudige klus. De economie is sterk, de werkloosheid historisch laag. Of dit aan Trump ligt, is betwistbaar, maar denk jij dat de president niet gewoon op een tweede termijn afkoerst?_____________________________________________________________

Hoi Stan,

Na de tweede presidentiële debatten is de top vijf (dat blijkt uit ook uit peilingen) Biden, Warren, Sanders, Harris en Buttigieg. Het veld zal snel kleiner worden omdat voor het derde presidentiële debat de regels strenger zijn. De Democratische partij ziet ook in dat 20+ kandidaten te veel is. Je moet minimaal 2 procent in de peilingen staan. De top vijf heeft zich daar al voor gekwalificeerd. Mensen als Gillibrand, Hickenlooper en Delaney nog niet. Halen zij het podium in het derde debat niet dan kun je rustig stellen dat het gedaan is met hun presidentiële ambities. De kaf wordt zeer snel van het koren gescheiden en dan kunnen we zien wie zich onder deze kandidaten echt kan onderscheiden er ver boven de rest kan uitstijgen. Ik las ook dat John Kasich het tegen Trump wil opnemen. Dat hij het overweegt vind ik dapper, maar hij heeft geen schijn van kans. De Republikeinse partij, met hypocrieten als Mitch McConnell en Lindsey Graham, heeft Trump omarmt. Alleen beseft men niet wat voor rampzalige gevolgen dit heeft als Trump straks geen president meer is. De Republikeinse partij blijft ook na racistische en xenofobe uitspraken achter hem staan. Dat is triest, maar geeft aan hoe diep de partij gezonken is. Nee, John Kasich maakt geen schijn van kans. Hoe denk jij dat de Democraten Trump moeten bestrijden? Trump blijft het beeld bepalen. Na een absurde tweet gaat het daar over en niet meer over de Democratische kandidaten. Vooralsnog wint Trump de oorlog als het gaat om de aandacht van de media.

Ha Marco,

Als je me die vraag drie jaar geleden had gesteld over de Republikeinen, dan had ik Donald Trump niet genoemd. De Amerikaanse kiezer is op drift. Dat Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders en Kamala Harris bij die vijf zitten, lijkt me vooralsnog logisch. Dat Pete Buttigieg ertussen staat, vind ik al verrassend. Toen de 37-jarige burgemeester van South Bend, Indiana zich kandideerde, gaf niemand hem een kans. Ik vind het ongelooflijk knap dat hij zich in zo’n groot veld heeft kunnen opwerken tot een serieuze kandidaat. Hij is slim, welbespraakt, spreekt veel kiezers aan, maar heeft een relatief lage naamsbekendheid. Zeker als je het vergelijkt met Biden, Sanders en Harris. Buttigieg is wat mij betreft de verrassing en kan ook een geloofwaardige vice-presidentskandidaat zijn op een ticket met Kamala Harris. Het wordt tijd dat het veld wordt ingekrompen, dan wordt het pas echt interessant. Ondertussen las ik dat John Kasich overweegt om het in de voorverkiezingen op te nemen tegen Donald Trump. Wat denk jij? Maakt hij kans?

Groet Stan

_____________________________________________________________

Hoi Stan,

Joe Biden zal het inderdaad nog wel even vol houden, maar hij niet de kandidaat die de Democraten nodig hebben. Hij behoort tot het establishment, iets wat in 2008 en 2016 niet echt in het voordeel van Hillary Clinton werkte. Daarnaast moet snel het kaf van het koren worden gescheiden. Veel onbekende kandidaten als Tim Ryan en Andrew Yang zouden het voorbeeld van Eric Swalwell moeten volgen en hun campagne moeten staken. In Oregon merk ik weinig van de verkiezingen. Het nieuws werd de afgelopen weken gedomineerd door de racistische tweets aan het adres van the squad en zijn verkiezingsbijeenkomst in Greenville, North Carolina. Ik merk er dus nu nog weinig van. Welke vijf kandidaten denk jij dat er over blijven? De vijf die nu in de top 5 staan (minus Biden) of krijgen we nog een verrassing?

Met vriendelijke groet,

Marco

Ha Marco,

Joe Biden zal het nog wel een tijdje volhouden. Hij staat bovenaan in alle peilingen, maar die positie heeft hij vooral te danken aan naamsherkenning en het feit dat hij acht jaar vice-president was van Barack Obama. Mijn inschatting op dit moment is dat hij de conventie niet zal halen als kandidaat. Kamala Harris legde het verleden van Biden pijnlijk bloot tijdens het eerste debat. Ik denk dat hij nog één of twee duwtjes nodig heeft richting uitgang. Joe Biden is de Hillary Clinton van 2008. Met andere woorden: precies de kandidaat die de Democraten niet nodig hebben om het Witte Huis te heroveren. Dat geldt ook voor al die onbekende kandidaten die zich in de strijd hebben gegooid. Het is een kwestie van tijd, voordat er vijf, zes kandidaten overblijven. Voor al die andere kandidaten is het leuk dat ze een boek kunnen schrijven en zich kunnen afficheren als former presidential candidate. Merk jij trouwens al iets van de verkiezingskoorts in Oregon, waar je nu verblijft? Of houdt het de mensen nog helemaal niet bezig?

Groet Stan

______________________________________________________________

Ik ben het met je eens. De leeftijd van Warren en haar iets te progressieve ideeën kunnen in haar nadeel werken. Daar staat tegenover dat ze veel ervaring heeft in tegenstelling tot kandidaten als Buttigieg en Castro. De tijd zal het uitwijzen of relatief jonge en nieuwe kandidaten Als Buttigieg, Carstro en Booker ver komen. Ik vond Kamala Harris tijdens het eerste debat er uit springen. Ze viel Biden aan waarmee meteen duidelijk werd dat hij totaal geen idee heeft welke koers de Democratische partij nu op gaat en hij heeft nog steeds niet door zijn tijd al is geweest. Hoe lang denk jij dat Biden het volhoudt? Ben je het met mij eens dat hij niet de nominatie moet winnen? Het eerste debat gaf overigens ook duidelijk aan dat kandidaten waar weinig van viel te verwachten, zoals Delaney en Hickenlooper, dat lage verwachtingspatroon ook helemaal waar maakten.

Met vriendelijke groet,

Marco

Elizabeth Warren is één van de verrassingen van de voorverkiezingen bij de Democraten, dat klopt inderdaad. Toch heeft ze naar mijn idee twee nadelen: haar leeftijd en haar te progressieve inslag voor veel onafhankelijke kiezers. Willen de Democraten kans maken om volgens jaar het Witte Huis te heroveren – en de Senaat, laten we die niet vergeten – dan geloof ik niet dat een te linkse koers verstandig is. Liever zie ik een middenkoers die een grotere groep kiezers aantrekt, ook spijtoptanten die in 2016 nog op Donald Trump stemden. Liever zie ik Warren als een invloedrijk senator, misschien zelfs wel als meerderheidsleider in de Senaat als de Democraten die volgend jaar terugwinnen. Voor de Democratische nominatie zie ik liever frisse nieuwkomers als Kamala Harris, Pete Buttigieg of – in mindere mate – Julian Castro. De partij is ongelooflijk hard toe aan vernieuwing. Daarover gesproken. Wie vond jij uitblinken in het eerste Democratische debat?

Groet Stan

______________________________________________________________

Hoi Stan,

Ik ben het met je eens. Het zou fijn zijn als er vijf of zes kandidaten overblijven. De eisen om aan een debat mee te doen worden ook steeds hoger, dus ook daar vindt al een selectie plaats. Het zou me dan ook niet verbazen als een kandidaat die zich niet kwalificeert voor de volgende debatten al snel de handdoek in de ring zal gooien. Om te voorspellen wie de nominatie wint is erg lastig met zoveel kandidaten, maar ik acht de kans dat het Gabbard, Inslee of Yang wordt toch erg klein. Eric Swalwell had het in het eerste debat over het doorgeven van de fakkel. Daar had hij een goed punt. Maar de Democraten zitten met een groot dilemma. Kiezen we een ouder iemand (Biden, Sanders) die Trump zeker kan verslaan of kiezen voor de jonge generatie (Buttigieg, Booker, Harris) met de kans dat Trump herkozen wordt, maar men wel een nieuwe generatie Democratische politici heeft? Hoewel Elizabeth Warren oud is, is ze wel de persoon die met concrete plannen komt. Voor alles heeft ze een plan, terwijl kandidaten als Beto O’Rourke en Pete Buttigieg nog niet echt concrete plan hebben. Dat heeft ook met ervaring te maken. Warren is consequent wat ze stemt in de Senaat en laat dat ook in haar campagne zien. Haar track record is goed. Dus ik denk dat zij het wel ver gaat schoppen. Denk jij dat ook?

Met vriendelijke groet,

Marco

Hoi Marco,

Met al die Democratische kandidaten, volgens mij zitten we al rond de 25, wordt het veld aan die kant van het politieke spectrum enorm onoverzichtelijk. Veel kandidaten weten nu al dat ze de nominatie niet winnen, maar het is in elk geval goed voor hun naamsbekendheid. Ze kunnen straks een goed verkopend boek schrijven en zich presenteren als ‘former presidential candidate’. Klinkt toch lekker! Voor de Democraten zou het goed zijn als het veld snel wordt teruggebracht tot vijf of zes mensen. De helft kan inderdaad al snel afvallen en na de eerste voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire, begin volgend jaar, trekken veel verliezers hun conclusies. Daarbij is het voor de toekomst van de Democratische partij te hopen dat de ‘oudjes’ Joe Biden, Bernie Sanders en Elizabeth Warren snel plaatsmaken voor een nieuwe generatie. Biden staat bovenaan, maar hij dreigt met zijn verleden de Hillary Clinton van 2020 te worden. Wie maakt volgens jou de beste kans op de nominatie?______________________________________________________________

Beste Stan,

De lancering van Trumps herverkiezing was beetje een déjà vu. Het was alsof ik keek naar de start van zijn verkiezingscampagne van 2016. Dezelfde onderwerpen, immigratie, de fake news media en zelfs Hillary Clinton, kwamen weer aan bod. De campagne zal smerig worden, nog veel erger dan in 2016. Of Trump herkozen wordt hangt van veel factoren af. Hoe gaat het met de economie nu Trump nog steeds met China in een handelsoorlog is verwikkeld? Besluiten de Democraten om een impeachment procedure te starten en wie wordt de Democratische presidentskandidaat die het op 3 november 2020 tegen Trump  gaat opnemen?  Ik las een artikel van onze collega Frans Verhagen en die schreef dat na de de eerste debatten op 26 en 27 juni “zijn we verlost van zowat de helft van de kandidaten voor de Democratische nominatie. Ze zullen incompetent blijken in het debat of misschien dat niet maar zich ook niet kunnen onderscheiden.” Hoe zie jij dat?

Met vriendelijke groet,

Marco

Beste Marco,

Donald Trump heeft zijn campagne voor zijn herverkiezing officieel afgetrapt. In Orlando nog wel, in de belangrijke swingstate Florida, een staat die hij in november volgend jaar hard nodig heeft om er vier jaar aan vast te plakken in het Witte Huis. Ik verwacht dat het één van de vuilste Amerikaanse presidentscampagnes in de geschiedenis wordt. Hoe kijk jij daar tegenaan? Het enthousiasme van een vol stadion kende deze week geen grenzen. Denk jij dat Trump een serieuze kans maakt om herkozen te worden?

Hartelijke groet, Stan