Homohuwelijk mogelijk in Vermont

 

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in de staat Vermont (een staat in het noorden van de VS) heeft het verbod op het homohuwelijk opgeheven. De gouverneur van Vermont, Jim Douglas, heeft de wet die het verbod op heeft met een veto proberen te voorkomen, maar zowel het Huis als de Senaat legde dat veto naast zich neer. Met andere woorden, zij override het veto. De Senaat stemde voor met 23 stemmen tegenover 5 stemmen tegen, nadat het huis het veto had verworpen met 100 stemmen voor en 49 stemmen tegen. Dat was genoeg, want tweederde van de stemmen was nodig om het veto het verwerpen. Afgelopen week werd het homohuwelijk in de staat Iowa (een relatief conservatieve staat) legaal. Na Massachusetts, Connecticut en sinds afgelopen week Iowa, is Vermont de vierde staat waar het homohuwelijk nu legaal is. “Vermont’s civil union law has afforded the same state rights, responsibilities and benefits of marriage to same-sex couples”, aldus Douglas in een brief naar de secretaris van de Senaat, David Gibson. “Our civil union law serves Vermont well and I would support congressional action to extend those benefits at the federal level to states that recognize same sex unions. But I believe that marriage should remain between a man and a woman.”

 

Uit een recente peiling blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen tegen het homohuwelijk is. Een peiling uitgevoerd door CNN/Opinion Research Corporation in december gaf aan dat 55 procent van de Amerikanen vindt dat het homohuwelijk door de wet als niet geldig, dus illegaal, moeten worden beschouwd. Maar 44 procent van de ondervraagden vind dat het homohuwelijk legaal moet zijn. Dat is een verrassend hoog percentage, want de meeste Amerikanen zijn tegen het homohuwelijk of het samen wonen van mensen van hetzelfde geslacht. Een aantal jaren geleden was dit percentage beduidend lager, maar ook de VS gaat op dit punt met zijn tijd mee, maar of het homohuwelijk in heel Amerika legaal wordt is te betwijfelen. Zeer conservatieve staten als Texas, Kansas, Oklahoma zullen het homohuwelijk verbieden. “Women and young people are more in favor of same sex marriage than men and senior citizens”, aldus CNN peiling directeur Keating Holland. “Americans who attended college are also more likely to favor it.”

 

Het hooggerechtshof van Iowa verwierp afgelopen week unaniem het 11-jarige verbod dat het homohuwelijk verbied. Volgens het hooggerechtshof is het verbod in strijd met de grondwet van de staat Iowa. Na Massachusetts, Connecticut en Iowa, volgde deze week dus ook Vermont. In november 2008 (gelijktijdig met de presidentsverkiezingen en verkiezingen voor het Congres) stemde kiezers in Californië, Florida en Arizona voor een verbod op het homohuwelijk. Hoewel een landelijke peiling geeft aan dat de meerderheid van de Amerikanen tegen het homohuwelijk zijn, zijn de meeste Amerikanen wel voor vakbonden voor koppels van hetzelfde geslacht. “Same sex marriage is also not an issue that the majority of Americans care deeply about”, aldus Holland. “During the 2008 presidential campaign, only 16 percent of voters said that issue would be extremely important to their vote.”

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Homohuwelijk, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Vermont en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.