Recensies

Op deze pagina lees je recensies van de boeken “Barack Obama: Hoop en Verandering?” en “Alternatieve feiten”. Het laatst genoemde boek is onder andere hier en hier te bestellen.

Over “Alternatieve feiten”:

“In dit boek kijkt Amerika-kenner Marco van den Doel terug op vier jaar Trump. Thema’s die de revue passeren zijn onder meer het Rusland-onderzoek, Black Lives Matter en de coronacrisis. Van den Doel is geen fan van Trump, en dat verbergt hij ook niet. Zijn analyse is vlot geschreven en een genot voor elke Trump-hater. Dat is ook het enige minpunt van Alternatieve feiten: mocht een MAGA-aanhanger dit boek tegenkomen, dan zal Van den Doels harde aanpak hem juist bevestigen in zijn wereldbeeld.” 

Jaap de Wreede

Over “Barack Obama: Hoop en Verandering?”:

“Marco van den Doel schetst niet alleen een opmerkelijk helder beeld en terugblik op de historische Amerikaanse verkiezingen van 2008, maar hij beschrijft vooral de atmosfeer die heerste tijdens de periode van campagne voering tot en met de uiteindelijke verkiezing van Barack Obama tot de 44ste President van de Verenigde Staten.

 Met Van den Doel’s helder en vloeiend taalgebruik krijgt de lezer niet alleen een breed inzicht in het tweepartijen verkiezingssysteem, maar ook een breed inzicht in de Amerikaanse cultuur. Van de perikelen tussen “Hill en Bill” tot en met de persiflage van Sarah Palin op “Saturday Night Live” – Van den Doel laat geen detail achterwege. Zelf wanneer men totaal geen interesse heeft in politiek, is dit boek bijzonder prettig leesvoer voor een ieder die een beter inzicht wil verkrijgen in de Amerikaanse samenleving.” 

Patricia Visser

“Met zijn boek Barack Obama Hoop en Verandering? geeft blogger Marco van den Doel een duidelijk overzicht van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Het is interessant om alle gebeurtenissen weer de revue te zien passeren. Hoewel Van den Doels sympathie bij Obama lijkt te liggen, is zijn behandeling van de Republikeinse kandidaten ‘fair and balanced’. De extra hoofdstukjes met allerlei grappige feitjes en quotes completeren het smakelijke gerecht dat Van den Doel opdient. Afgezien van het gebruik van Wikipedia in de bronvermelding, een encyclopedie die door iedere gek met een internetverbinding kan worden bewerkt, vond ik het enige minpuntje van het boek dat het meeste wel bekend is voor wie goed de krant leest. Dat laatste maakt Barack Obama Hoop en Verandering? wel een goed naslagwerk voor scholieren en studenten.”

Jaap de Wreede