Texas onafhankelijk?

De gouverneur van Texas, Rick Perry, sluit niet uit dat zijn staat zich misschien op een dag los maakt van de Verenigde Staten en onafhankelijk wordt. Perry sprak deze week voor een energieke en boze menigte op een ‘tea party’ in Austin. Deze week werden veel ‘tea parties’ door heel de VS gehouden i.v.m. de Tax Day. De ‘tea parties’ zijn een protest tegen de belastingmaatregelen van de regering Obama. De gouverneur van de Lone Star staat ziet dat de afscheiding van Texas in de toekomst mogelijk is als de federale regering de belastingmaatregelen en het beleid niet veranderd. “There’s a lot of different scenarios”, aldus Perry. “We’ve got a great union. There’s absolutely no reason to dissolve it. But if Washington continues to thumb their nose at the American people, you know, who knows what might come out of that. But Texas is a very unique place, and we’re a pretty independent lot to boot”, aldus de gouverneur.

 

Texas, de tweede grootste Amerikaanse staat na Alaska, zowel in oppervlakte als in aantal inwoners, is een geval apart. Texas was 10 jaar lang een eigen natie voordat het in 1845 onderdeel werd van de Verenigde Staten. Dat verklaart wellicht de eigenzinnigheid van de Texanen. Ze willen lage belastingen, zo min mogelijk bemoeienis van de federale regering en ze zorgen het liefst voor hun eigen problemen. Als je in Texas komt is het of je in een heel ander land bent beland. Inwoners van Texas voelen zich dan ook veel meer Texaan dan Amerikaan. Texas is een staat die graag doet waar het zelf zin in heeft. Er wonen veel conservatieve streng christelijke cowboys die in pick-up trucks rond rijden. Nu chargeer ik een beetje, maar dat is wel de indruk die je krijgt en de Texanen doen ook niets om dat beeld bij te stellen, ze zijn echt trots op wie ze zijn. Het heeft wat grote steden, zoals Dallas, Austin en Houston, maar het grootste deel van de staat bestaat uit woestijn. De staat bracht maar liefst drie presidenten voort, Lyndon B. Johnson. George Bush senior en Bush junior.

 

Gouverneur Perry, die zich opmaakt voor wat waarschijnlijk een spannende gouverneursrace gaat worden, Perry heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld, weigerde dit jaar meer dan 500 miljoen dollar aan overheidssteun en is zeer kritisch over het stimuleringspakket van Obama voor de Amerikaanse economie. De opmerkingen van Perry komen nadat het Texaanse Huis van Afgevaardigden opnieuw een mandaat heeft aangenomen dat de soevereiniteit van de staat boven dat van de federale soevereiniteit stelt. Met andere woorden, het staatsbelang is belangrijker en gaat boven het landelijke belang. Er staat specifiek in het mandaat dat “all compulsory federal legislation that directs states to comply under threat of civil or criminal penalties or sanctions or that requires states to pass legislation or lose federal funding be prohibited or repealed.”

 

Mocht Texas zich op een dag zich afscheiden van de VS dan is er alvast één man die zich verkiesbaar stelt als president. Acteur Chuck Norris, bekend van de TV serie Walker Texas Ranger en supporter van voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee, is wel geïnteresseerd in de baan als president. “I may run for president of Texas”, aldus Norris in een column die werd gepubliceerd op de website WorldNetDaily. “That need may be a reality sooner than we think. If not me, someone someday may again be running for president of the Lone Star state, if the state of the union continues to turn into the enemy of the state.” Als een acteur als Arnold Schwarzenegger gouverneur van Californië kan worden en een acteur als Ronald Reagan president, waarom Chuck Norris, waarschijnlijk bij gebrek aan iets beters, dan geen president van Texas.

 

Een dag later moest Perry overigens bakzeil halen en zei hij dat zijn uitspraken over afscheiding van de VS verkeer waren geïnterpreteerd. “I was kinda thinking that, maybe the same people who hadn’t been reading the constitution right were reading that article and they got the wrong impression about what I said”, aldus Perry tegenover journalisten in het parlementsgebouw van Texas in Austin. “Clearly, I stated that we have a great union. And Texas is part of a great union. I see no reason for that to change. I think that may not be the exact quote, but that is, in essence what I said”, aldus de gouverneur van de Lone Star staat. Perry maakte wel duidelijk dat hij “never been prouder of Texans for standing up to Washington, DC. I think you will see more and more this type of response to a government that is rather unresponsive to the people of this country and Texas was right at the forefront of that yesterday”, aldus Perry. De Democraten in Texas waren er als de kippen bij om de uitspraken van Perry scherp te veroordelen en noemde het een “attack on our country.” De Texaanse afgevaardigde uit Waco, Jim Dunnam, noemde het “the ultimate anti-American statement.”

 

Het is hilarisch. De kans dat Texas onafhankelijk wordt is nul en Rick Perry, nu hij bakzeil heeft moeten halen, is niet (meer) echt serieus te nemen. Maar aangezien mensen als Perry en Norris in de politiek zitten of zich met politiek gaan bezig houden is de VS misschien beter af zonder Texas. J Het is allemaal erg lachwekkend en daarom wilde ik het de lezers van dit weblog niet onthouden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Nieuws/Amerika/VS, Texas en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.