Wat heeft Obama bereikt?

Na alle ophef of president Obama dan wel of niet terecht de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen besloot het Algemeen Dagblad de verwezenlijkingen van Obama in de negen maanden van presidentschap op een rij te zetten.

April: Obama kondigt zijn intenties aan om een wereld zonder kernwapens te creëren. Hij beloofde in Praag dat de Verenigde Staten in de toekomst het belang van kernwapens in de nationale veiligheid zullen afbouwen. Op die manier hoopt hij dat ook andere landen met kernwapens zullen volgen. Hij kondigt ook onderhandelingen met Rusland aan over kernwapens.

Juni: Obama richt zich in Cairo tot de moslims in de wereld en zegt dat het gebruik van geweld de spanningen tussen de moslims en het Westen vergroot heeft. Volgens Obama is de islam geen deel van het probleem, maar deel van het plan om vrede te promoten. Volgens de Amerikaanse president zal iedereen winst maken als er vrede in het Midden-Oosten komt.

Juli: Obama vertelt Afrikaanse naties dat Westerse hulp enkel nuttig is als zij hun land goed regeren. Zo roept hij regeringen op meer verantwoordelijkheden te nemen in de strijd tegen oorlog, corruptie en ziekten. Hij sprak deze woorden uit in Ghana, een land dat volgens Obama een voorbeeld moet zijn voor de rest van Afrika.

September: Voor de Verenigde Naties roept Obama alle landen op om zich meer in te spannen in conflicten als de oorlog in Afghanistan en de discussies over kernwapens met Iran en Noord-Korea. Ze mogen niet verwachten dat de Verenigde Staten alles alleen kunnen doen.

De opsomming is niet compleet, want op de eerste dag als president gaf Obama opdracht om Guantanamo Bay te sluiten. Dit is nog niet verwezenlijkt, maar verder hief Obama het verbod op het onderzoek met stamcellen op en tekende de VN-verklaring over homorechten. De laatste twee beslissingen zijn vooral interne aangelegenheden, maar internationaal is veel kritiek op Guantanamo Bay om de gevangenis op Cuba te sluiten.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Rusland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.