Tea Party in Nederland?

Een groep christelijke conservatieven gaat de komende maanden zogeheten ”Tea Parties” organiseren rondom conservatieve thema’s, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. Dat is de voorlopige uitkomst van een besloten beraad dat onlangs plaatsvond. De Tea Parties moeten “feestjes” worden met “goede thema’s” waar veel mensen op afkomen, aldus woordvoerder Wilco Boender. Hoewel de organisatie bestaat uit christelijke conservatieven, is iedereen die welkom. “Onze activiteiten zullen gericht zijn op de hele samenleving”, aldus Boender. Naast Boender maken de conservatieve publicist Bart Jan Spruyt, CDA-Kamerlid Bilder en SGP-jeugdwerkadviseur Nijsink deel uit van het organisatiecomité, dat ongeveer twintig deelnemers telt, aldus het Reformatorisch Dagblad. De groep is twee keer bij elkaar geweest. Meerdere ont­moetingen zullen volgen.

Tea Parties zijn elders in de wereld een bekend fenomeen. In de VS bestaat er zelfs een Tea Party movement. De meeste leden daarvan zijn afkomstig uit de conservatieve basis van de Republikeinse partij. De beweging organiseerde begin deze maand in Nashville, Tennessee, zijn eerste nationale congres. De Tea Party beweging wil burgers organiseren en mobiliseren om op te komen voor een politiek die strookt met de drie kernwaarden van de beweging: verantwoorde(lees: lage, of liever nog geen) belastingen, een constitutioneel beperkte overheid en een vrije markt. Dr. Spruyt, voorzitter van de conservatieve Edmund Burke Stichting, reageerde onlangs via Twitter enthousiast op de Tea Party Movement: “Dit hebben we nodig in Nederland.”

Ik denk dat het wel mee valt dat er echt een Tea Party beweging in Nederland op gang komt. In Amerika verzetten de Tea Party activisten zich tegen belastingen en een grote overheid. Een radicale conservatieve activistische beweging die massaal gaat protesteren tegen belastingen en de overheid zie ik Nederland niet gebeuren. De Nederlandse politiek verschilt te veel van de Amerikaanse politiek. De Tea Party heeft daarnaast een historische oorsprong en zit diep geworteld in de Amerikaanse samenleving en niet in Nederland. Daarnaast is de zeer conservatieve christelijke basis in Nederland veel te klein om een significant verschil te maken, zoals dat ook in de VS waarschijnlijk zal blijken.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Nieuws/Amerika/VS, Tea Party en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.