Kort Nieuws

Dayton gouverneur

De Democraat Mark Dayton heeft de verkiezing om het gouverneurschap van Minnesota gewonnen van zijn Republikeinse tegenstander Tom Emmer. Na een hertelling van de stemmen had Dayton, een voormalige senator 8,715 stemmen meer dan Emmer, nadat 99.99 procent van alle stembiljetten opnieuw waren geteld.

Anders dan Palin

Voormalig gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, zei afgelopen week dat hij nog geen keuze heeft gemaakt of hij mee doet aan de race om de presidentiële nominatie van de GOP in 2012, maar dat mensen wel op hem moet blijven letten. “I just don’t understand how it is that a person can read these polls day after day and the narrative is constantly everybody but me”, aldus Huckabee tegenover Politico. “Whether I do it or not, the fact is that if one looks at the overall body of information that’s available, nobody would be in a better position to take it all the way to November.” Huckabee gaf ook het verschil aan tussen hem en Sarah Palin. Samen met Palin heeft Huckabee de steun van de religieuze en conservatieve groepen binnen de Republikeinse partij. Wil Huckabee een kans maken, dan moet hij deze groepen voor zich zien te winnen en ook aan zijn populariteit werken, want Palin is zeer populair onder de religieuze en conservatieve groepen. Lees meer hier.

Palin legt oproep naast zich neer

Sarah Palin legt de oproep van de Tea Party beweging om een poging te doen voorzitter van de Republican National Committee (RNC) naast zich neer. “I respect the desire to have someone in charge of the RNC who understands the wishes of the conservative grassroots and understands that power resides with the people and not the vested interests in D.C.”, aldus Palin in verklaring tegenover CNN. “However, the primary role of the RNC chair seems be that of fundraiser-in-chief, and there are others who would probably be much more comfortable asking people for money than I would be, and they would definitely enjoy it more.” Palin is slim, als ze voorzitter van de RNC is heeft ze haar handen minder vrij en kan ze niet zo maar alles zeggen. Lees meer hier.

Compromis belastingen

President Obama sloot afgelopen week een compromis met de Republikeinen over het verlengen van de Bush belastingen. De wet kost tussen de 600 en de 800 miljard dollar. Maar Obama krijgt kritiek van veel Democraten. Bijna de helft van de maatregelen zijn oplossingen voor de korte termijn en er wordt meer geld uitgetrokken om de economie te stimuleren. Dit betekent dat het begrotingstekort de komende 2 jaar oploopt, maar het zorgt ook voor economische groei en het creëren van banen, zo hoopt de regering Obama.

Overleden

Elizabeth Edwards, de voormalige echtgenoot van senator van North Carolina en presidentskandidaat John Edwards, overleed afgelopen week op 61-jarige leeftijd na een lange strijd tegen kanker. Edwards overleed thuis in Chapel Hill, North Carolina, aldus een verklaring van de familie. Ze wordt deze week begraven.

Kritische commercial tegen Obama

Een zeer liberale criticus van het Witte Huis sloeg afgelopen week president Obama in een tweede televisiespot om de oren na zijn deal met de Republikeinen in het Congres over de verlaging van de belastingen. De Progressive Change Campaign Committee (PCCC) maakte een TV-spotje waar in het de woorden van Obama van 2 jaar geleden gebruikt. In zijn campagne voor het presidentschap zei Obama dat hij de belastingverlagingen, de Bush tax cuts, voor de rijkste Amerikanen, zou beëindigen. De PCCC, zei in een email tot supporters dat “President Obama did not force a single Republican in Congress to feel political pain back home for being on the wrong side of the tax cuts issue. And now he’s asking us to accept a raw deal.” De video gaat de PCCC uitzenden op de nationale kabeltelevisie in Washington D.C. en op kabeltelevisie in Indianapolis en Evansville in Indiana. Veel Democraten zijn tegen de deal, terwijl de wet ook zorgt voor langere uitkeringen voor lange werklozen voor tenminste een jaar. Lees meer hier.

Diepere crisis

In een dramatische escalatie tussen Democraten in het Congres en president Obama over de belastingen deal met de Republikeinen en de retoriek daarover, kwam economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Summers, met een waarschuwing voor het Congres. Als de wet niet wordt aangenomen door de Senaat zal dat de economie in 2011 niet goed doen en kan het in een grote recessie komen. “If they don’t pass this bill in the next couple weeks it will materially increase the risk that the economy would stall out and we would have a double dip”, aldus Summers.

Huis stemt voor DREAM wet

In een hevig debat stemde het Huis van Afgevaardigden afgelopen week voor de DREAM wet, de regeling die er voor zorgt dat illegale immigranten Amerikaans staatsburger worden als ze als kind naar de VS kwamen. De wet werd met 216 stemmen voor en 198 stemmen tegen langs partij lijnen aangenomen. De wet ging naar de Senaat, maar daar gebruikte de Republikeinen een fillibuster en vooralsnog gaat de wet dus niet door.

Afwijzing

De Senaat wees afgelopen week de Democratische poging om de “Don’t Ask, Don’t Tell” regeling af te schaffen af, die verbiedt homo’s en lesbiennes openlijk in het leger te dienen. Door niet voor DADT te stemmen is het twijfelachtig of de wet nog wordt aangenomen voor het kerstreces. De Democratische fractievoorzitter van de Senaat, Harry Reid, zei dat de wet zou mislukken als er geen Republikeinse senatoren voor zouden stemmen. Zevenenvijftig senatoren stemden voor en 40 tegen. Om de DADT af te schaffen zijn 60 stemmen nodig.

PR offensief

Het Witte Huis voerde afgelopen een waar PR offensief om de het compromis over de Bush belastingen dat president Obama sloot met Republikeinen afgevaardigden te verdedigen. Binnen Obama’s eigen partij is veel weerstand tegen de deal. Lees meer hier.

Peiling: Meerderheid voor DREAM wet

Een peiling geeft aan dat een meerderheid van de Amerikanen zijn voor de zogenoemde DREAM Act, de regeling die er voor zorgt dat illegale immigranten Amerikaans staatsburger worden als ze als kind naar de VS kwamen en daar naar de universiteit gingen of in het leger diende. Maar een peiling van Gallup laat zien dat er wel verdeeldheid is, zowel op politiek als op generatie gebied. Vierenvijftig procent van de ondervraagden zegt dat ze voor de DREAM wet zouden stemmen en er daarmee voor zorgen dat jonge volwassenen, die nu illegaal in de VS leven, het Amerikaanse staatsburgerschap krijgen. Slechts 42 procent is tegen de wet en 4 procent weet het niet.

Vertrouwen

President Barack Obama zei afgelopen week dat hij vertrouwen heeft dat het Congres het compromis over de zogenoemde Bush tax cuts zal aannemen ondanks de weerstand van veel Democraten in het Huis. “Nobody – Democrat or Republican – wants to see people’s paychecks smaller on Jan. 1 because Congress didn’t act”, aldus Obama in een interview met National Public Radio.

Clinton steunt Obama

Na een gesprek met president Obama, zei voormalig president Bill Clinton dat hij het compromis van Obama met de GOP over de belastingverlagingen steunt omdat “I don’t believe is a better deal out there.”

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Belastingen, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Sarah Palin, Senaat, Tea Party en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.