Populairste president

Bijna 50 jaar nadat hij werd doodgeschoten is president John F. Kennedy nog steeds de meest populaire president van na de Tweede Wereldoorlog, aldus een peiling van onderzoeksbureau Gallup.

Kennedy kreeg 85 procent van de stemmen over hoe hij zijn baan als president uitvoerde, het hoogste van alle 9 presidenten die in de afgelopen 50 jaar in het Witte Huis woonden. Reagan eindigde als tweede met 74 procent van de stemmen en Bill Clinton eindigde als derde vlak voor Jimmy Carter. Maar de 52 procent van Carter bracht hem uiteindelijk op de zesde plaats. Gallup gaf aan dat zijn zesde plek, hij had een zogenoemde approval rating van 69 procent in 1999, te maken heeft met zijn kritiek op president George W. Bush en de Irak oorlog. Richard Nixon eindigde als laatste. De peiling werd de afgelopen 20 jaar gehouden en steeds eindigde Nixon als laatste. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de Vietnam oorlog en het Watergate schandaal.

Voormalig president George W. Bush werd voor eerst in de peiling meegenomen en hij kreeg 47 procent van de stemmen en 51 procent van de ondervraagden vond dat hij zijn baan als president slecht heeft uitgevoerd. Hij komt daar mee gelijk met Nixon. Bush en Nixon zijn de enige twee presidenten die een zogenoemde disapproval rating kregen van 51 procent. Ondanks dit laat de peiling zien dat de populariteit voor Bush stijgt. Bush populariteitscijfer toen hij nog president was 34 procent, 13 procent lager dan nu in de peiling.

De peiling laat ook zien dat toen Amerikanen werd gevraagd of ze vonden of een president goed of slecht zijn baan uitvoerde, het populariteitscijfer van de meeste presidenten stijgt nadat zij het Witte Huis hebben verlaten. De presidenten Reagan, Ford, Carter en George H.W. Bush hebben allemaal hogere populariteitscijfers dan aan het eind van hun termijn. De populariteitscijfers van Lyndon Johnson, Nixon en Clinton bleven ongeveer gelijk met het percentage dat ze hadden aan het eind van hun termijn als president.

De peiling werd onder volwassen Amerikanen gehouden en heeft een foutmarge van ongeveer 4 procent.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Peilingen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.