Herhaling?

Immigratiewet als grootste uitdaging

Als alles volgens plan verloopt voor president Barack Obama kan zijn tweede termijn als president wel eens gaan lijken op zijn eerste termijn. Een kwestie van: “second verse, same as the first.”

Obama werd vorig jaar herkozen op basis van een langzaam herstel van de economische crisis, als mede een groot binnenlands succes met het invoeren van de Affordable Care Act en een buitenlands succes met het doden van Osama bin Laden. Maar nu ruim 5 maanden in zijn tweede termijn lijken de prioriteiten en de ontwikkelingen op potentieel succes op die van zijn eerste periode in het Witte Huis.

President Obama is druk bezig om een grote hervorming van de immigratie door het Congres te krijgen. Iets wat vergeleken kan worden met de hervorming van de US President Barack Obama pauses as he sgezondheidszorg. Een nieuwe immigratiewet zou het ook goed doen bij zijn Democratische achterban. Daarnaast geeft Amerika meer hulp, waaronder wapens, aan de Syrische rebbelen die vechten tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, dat de steun van Iran en Libanon heeft. Ondertussen gaat het steeds beter met de Amerikaanse economie en daarom gaf de Centrale Bank onlangs aan dat het van plan is om het stimuleerde economische beleid, wat men voerde om de recessie te bestrijden, waarschijnlijk niet zal voortzetten.

Maar Obama heeft andere plannen, waaronder het verminderen van CO2 uitstoot en hij ontvouwde onlangs plannen om iets tegen de klimaatverandering, die zorgt voor grote droogte en extreme tornado’s en orkanen in Amerika, te doen. In zijn eerste termijn lukte het Obama om te zorgen dat de uitstoot van auto’s werd verminderd door de auto-industrie te verplichten zuinigere en minder vervuilende auto’s te produceren.

De critici, vooral de conservatieve Republikeinen, gaan door met het blokkeren van zijn plannen en beschuldigen de regering Obama er continue van dat de federale overheid veel obama2june14te veel macht en invloed heeft. In een verklaring somde de Republikeinse partij alle controverses die tijdens Obama’’s termijn hebben plaats gevonden op. Van het door de overheid gesubsidieerde zonnepanelen bedrijf Solyndra dat failliet ging en het schandaal rondom de Internal Revenue Service, de belastingdienst, die onderzoek deed naar conservatieve groeperingen die vroegen om vrijstelling van belastingen. Dit zijn volgens de Republikeinen voorbeelden van “big government.” De federale overheid heeft te veel macht. “Obama may not like the big vs. small government debate, but his scandals are tied to a government that keeps growing”, aldus de Republikeinse partij in de verklaring.

Een wetsvoorstel om de immigratie te hervormen die werd opgesteld door zowel Democratische en Republikeinse senatoren is een poging om de zorgen dat het debat over de 11 miljoen illegale immigranten stopt. In het voorstel staat dat de immigranten op den duur het Amerikaanse staatsburgerschap moet kunnen krijgen. Daarnaast is in het wetsvoorstel opgenomen dat de Amerikaanse grens, vooral de grens met Mexico, beter wordt beschermd en dat er op visa en werkvergunningen strenger wordt gecontroleerd.

Het grootste gevaar is de grote verdeeldheid bij Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. De conservatieve Republikeinen zijn fel tegen een legale status voor de immigranten die illegaal in Amerika zijn en noemen het een amnestie regeling voor mensen die de wet overtreden. De conservatieven willen strengere grenscontroles en bekritiseren het gezamenlijke voorstel van de senatoren en vergelijken het met de vergaande gezondheidswet die in 2010 zonder steun van de Republikeinen werd aangenomen.

Aan de andere kant willen gematigde Republikeinen voorkomen dat ze Latino’s en Hispanic kiezers van zich vervreemden, zoals dat in 2012 gebeurde. Obama versloeg met een grote theWhiteHousesteun van de landelijk grootste demografische minderheidsgroep Mitt Romney. De gematigde Republikeinen zien het wetsvoorstel dat in de Senaat werd aangenomen als een poging om van hun anti-immigranten stigma af te komen, terwijl de conservatieven dit zien als een vals argument, omdat ze geloven dat de meeste legale kiezers die onder de nieuwe immigratiewet vallen Democratisch zullen stemmen.

Het Amerikaanse centraal bureau voor de statistiek laat zien dat de minderheidsgroepen, vooral Hispanics, de grootste demografische minderheidsgroep zijn die ongeveer 17 procent van de bevolking vormen steeds belangrijker worden voor politici. Bijna de helft van alle kinderen in Amerika onder de 5 jaar komt uit een minderheidsgroep en in de toekomst zullen er meer van hun zijn en zullen blanke Amerikanen in de minderheid zijn. Zo zijn er al vijf staten waar het percentage minderheden groter is dan dat van blanke inwoners.

De Senaat nam het wetsvoorstel met betrekking tot de hervorming van de immigratie aan. Alle Democratische senatoren stemde voor en 14 Republikeinen, waaronder senator van capitol-story-topFlorida, Marco Rubio en senator van Arizona, John McCain, stemde voor. Het Huis van Afgevaardigden zal de wet zoals de Senaat het aannam niet aannemen, maar zal met een eigen voorstel komen of met aanpassingen op de wet uit de Senaat. Tegenstanders van de wet in het Huis willen het momentum dat nu gecreëerd is vertragen. De conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden willen de wet in een aantal delen opsplitsten in plaats van te stemmen voor een wet dat zowel strengere en veiligere grenzen heeft (waar ze voor zijn) en een “legale status” (waar ze tegen zijn). “If you look through history, we don’t do big things very well in Washington, so I think it’s better to break it apart, do smaller pieces, have a heavy debate about it”, aldus de Republikeinse afgevaardigde van Pennsylvania, Mike Kelly tegenover televisiezender ABC.

Refererend aan de Affordable Care Act die, drie jaar na dat deze werd aangenomen, nog steeds door Republikeinen wordt verafschuwd zei afgevaardigde Kelly: “any time you rush anything through that big – this was up to 1,100 pages – I doubt that anybody’s really read it and been able to really get through piece of it.” De voorzitter van het Huis, John Boehner zei onlangs dat hij weigert om het immigratie wetsvoorstel in te dienen zonder de steun van de meerderheid van de Republikeinen. De enige mogelijkheid dat het voorstel door het Huis wordt aangenomen is dat alle Democraten voorstemmen met een handje vol Republikeinen, zodat er een kleine meerderheid is.

De Democratische senator van New York, Chuck Schumer, lid van de zogenoemde “Gang of Eight” die het immigratie wetsvoorstel in elkaar zette waarschuwde dat elke poging van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden om de wet te vertragen of te blokkeren zal leiden tot grote kritiek van de maatschappij. “We have all kinds of allies who are usually conservative pushing for this bill – the business community, the high-tech community, the evangelical community, the Catholic bishops, the growers throughout the country”, aldus Schumer tegenover CNN. “I think they’re going to have to act whether they have a majority of Republicans or not.”

Dit artikel is een vrije vertaling van een artikel op de website van CNN. Het originele artikel is hier te lezen. 

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Klimaat, Nieuws/Amerika/VS, Osama bin Laden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Syrië en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.