De Kennedy mythe

Complottheorieën leven nog steeds

De wereld staat vandaag stil bij de moord op John F. Kennedy, precies 50 jaar geleden. Vijftig jaar na de moord op de president van Amerika in Dallas, Texas, spreekt de jonge Kennedy, die stond voor een nieuwe koers van de Verenigde Staten, nog steeds tot de verbeelding. Zijn boodschap, zijn optimisme is iets wat bij veel Amerikanen leefde en hen hoop gaf voor de toekomst. Mede daarom was het voor veel Amerikanen een schok toen ze hoorde dat Kennedy was doodgeschoten.

Omdat er na de moord veel dingen mis gingen en de Warren commissie, de commissie van het Congres die de moord onderzocht, veel dingen onderbelicht liet kwam de stroom van geruchten en daarmee de verschillende complottheorieën al snel op gang. De conclusie van de Warren commissie en de officiële lezing van de Amerikaanse overheid is dat Lee Harvey Oswald alleen handelde.

We zullen waarschijnlijk nooit weten wie er precies achter de moord zat en wat er precies aan vooraf is gegaan. Er zijn 40.000 boeken over het leven en de moord op Kennedy gepubliceerd en nog steeds komen er nieuwe boeken bij die een nieuw licht op de zaak werpen. Het is echter wel interessant om de verschillende complottheorieën en samenzweringen, hoe bizar soms ook, de revue te laten passeren.

De eerste theorie is niet echt een complot. Lee Harvey Oswald handelde alleen. Oswald was in de Sovjet-Unie geweest een had daar een afkeer ontwikkeld voor Amerika en alles waar Amerika voor stond. Wat het motief van Oswald was zullen we nooit precies weten omdat Oswald nog voor dat hij iets in de rechtbank had kunnen zeggen door nachtclubeigenaar Jack Ruby werd doodgeschoten.

Daarnaast is er een complot dat de Cubanen achter de moord zaten. De voorstanders van Fidel Castro zouden als vergelding van de mislukte operatie in de Varkensbaai de moord op Kennedy hebben beraamd. Er wordt dan ook gezegd dat Oswald door de Cubanen was ingehuurd om de Kennedy te vermoorden. Maar ook tegenstanders van Castro zaten achter de moord, omdat ze vonden dat Kennedy niet voldoende deed om Castro te verdrijven. Na het Varkensbaai incident heeft geen enkele president zich meer, los van de Cuba-crisis, met Cuba bezig gehouden.

De Cuba-crisis vond plaats op het hoogte punt van de Koude oorlog, dus wordt gesuggereerd dat de Russen achter de moord op Kennedy zaten. Echt bewijs is daar nooit voor geleverd en de Russen hebben altijd ontkend iets met de moord te maken hadden.

Van de maffia, waar de familie Kennedy nauwe banden mee had, wordt ook gezegd dat zij achter de moord zaten. De maffia die de campagnekas van Kennedy behoorlijk heeft gevuld wilde na zijn verkiezing daar waarschijnlijk iets voor terug. Toen dit niet snel genoeg kwam, of niet naar de zin van de maffia was wordt gesuggereerd dat zij de moord op Kennedy hebben beraamd en dat Oswald de zondebok was. De rol van Jack Ruby is dan ook interessant. Er wordt gezegd dat Ruby door de maffia was ingehuurd om Oswald te vermoorden zo dat Oswald in de rechtbank geen getuigenis kon afleggen.

Een andere samenzwering die de ronde doet is dat de CIA of de FBI achter de moord op Kennedy zaten. De CIA had al verschillende kleine operaties in Zuid-Oost Azië lopen, waaronder in Vietnam. Kennedy had wel verkenners en adviseurs gestuurd, maar wellicht voelde de CIA en ook de FBI zich beperkt in hun mogelijkheden. Bewijs dat de CIA of de FBI achter de moord zitten is er niet, maar aangezien het ook niet valt uit te sluiten geloven Amerikanen ook in deze theorie.

De wellicht meest in het oog springende complottheorie is dat de vice-president van Kennedy, Lyndon B. Johnson, afkomstig uit Texas, de moord op Kennedy heeft beraamd en door de CIA, de FBI of een andere organisatie heeft laten uitvoeren, Als dit waar is ligt het niet voor de hand dat Oswald de dader was, tenzij hij door de FBI of de CIA zou zijn geronseld. Johnson was voor een verder ingrijpen in Vietnam wat uiteindelijk onder zijn presidentschap ook gebeurde.

Er zijn nog meer complottheorieën. Er wordt ook gezegd dat wellicht leden van Secret Service Kennedy zouden hebben doodgeschoten. Maar aan alle samenzweringstheorieën zitten haken en ogen. Mede door dat er zo veel complottheorieën zijn is de persoon Kennedy een mythe geworden.

Uit een recente peiling van CNN blijkt dat de meeste Amerikanen denken dat Lee Harvey Oswald niet alleen handelde, maar onderdeel was van een groter geheel. De peiling laat ook zien dat er verschillend wordt gedacht wie er dan achter het plan zat om Kennedy te vermoorden.

De ondervraagden werd gevraagd of ze denken dat de CIA, de maffia, Cuba, de Russen of vice-president Johnson iets met de moord te maken hadden. Boven aan de lijst staan de maffia en de CIA. Eén op de drie Amerikanen denkt dat de CIA onderdeel was van het plan om Kennedy te vermoorden. Dertig procent denkt dat de maffia op één of ander manier betrokken was bij de moord. Van Cuba en de Sovjet-Unie wordt minder gedacht dat zij iets met de moord op Kennedy te maken hadden. Slechts 22 procent denkt dat Moskou iets met de moord te maken had en 20 procent denkt dat het regime van Fidel Castro er iets met te maken had.

Kennedy wordt in Amerika geëerd, maar de oneffenheden in het leven van Kennedy worden nooit genoemd. Hoewel hij alom geprezen wordt over hoe de 13 dagen durende Cuba-crisis in 1962 oploste, waarbij de Russen ook een belangrijke rol speelde in de oplossing van de crisis, was Kennedy ook verantwoordelijk voor de invasie van de Varkensbaai waarbij men Cuba wilde binnen vallen en stuurde hij als eerste militaire adviseurs naar Vietnam.

Daarnaast was hij niet zo gezond als hij deed voorkomen. Hij had altijd last van zijn rug en slikte veel medicijnen. En hij was een womanizer, iets wat niet binnen de muren van het Witte Huis bleef. Daarnaast had de familie Kennedy banden met de maffia, die ongetwijfeld zijn presidentscampagne in 1960 voor een groot deel hebben gefinancierd. Deze zaken krijgen in Amerika nauwelijks aandacht.

Kennedy had een nieuwe koers en boodschap voor de Amerikaanse bevolking: “And so, my fellow Americans: Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.” Met andere woorden, samen slaan we een nieuwe weg in en maken we Amerika welvarend. Die nieuwe koers en boodschap doet denken aan de boodschap van Barack Obama, die zijn campagne in 2008 voerde met een boodschap van hoop en verandering en in 2012 met de slogan: “Forward.” Het is dus niet verrassend dat de link, nu 50 jaar na de moord, waarbij men ook kijkt naar de erfenis van Kennedy en waar hij voor stond, wordt gelegd met president Obama.

Door de moord op Kennedy op 22 november 1963 en het feit dat hij stond voor een nieuwe generatie en een boodschap had van hoop en een welvarende toekomst is John F. Kennedy een mythe geworden. En deze mythe wordt vandaag gevierd en zal door de Amerikanen in stand worden gehouden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Peilingen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.