Obama’s zomer

President Obama heeft zijn erfenis veilig gesteld. Het presidentschap van Obama zit er obama2june14bijna op en op de tweede termijn in het Witte Huis lijkt, als we naar eerdere presidenten kijken, een vloek te liggen. Maar Obama heeft daar minder last van. Ook nu de presidentscampagne voor 2016 in volle gang is en met Republikeins Congres dat Obama op alle manieren tegenwerkt is de president geen ‘lame duck.’ Het tegenovergestelde is het geval. De zomer van 2015 zal de geschiedenis in gaan als een historische zomer waarin Obama zijn grootste successen behaalde en zijn stempel op de Amerikaanse politiek drukte die nog lang voelbaar zal zijn, ongeacht welke president er na Obama in het Witte Huis komt. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje.

Het Hooggerechtshof deed (opnieuw) een uitspraak over de Affordable Care Act. De 20150625_roundup_scotusburwell_gettyRepublikeinen stemden 60 keer om de wet af te schaffen en verschillende partijen spande rechtszaken aan, maar het Hooggerechtshof gaf de regering Obama gelijk. Subsidies die federaal worden verstrekt zijn niet ongrondwettig. Obamacare, zoals de zorgwet wordt genoemd, blijft dus bestaan. Meer dan 16 miljoen Amerikanen zijn inmiddels afhankelijk van Obamacare en hebben ziektekostenverzekering afgesloten via de programma’s van de Affordable Care Act. De Republikeinen waren niet blij met de uitspraak en de vraag is of men nog steeds gaat proberen de wet af te schaffen.

Het homohuwelijk was al in 36 staten en het District of Columbia legaal, maar er waren homovlagnog steeds staten waar het homohuwelijk verboden was. Homoactivisten spande een rechtszaak aan en het Hooggerechtshof oordeelde dat elke Amerikaan volgens de Grondwet gelijk is, dus moeten homo’s en lesbiennes kunnen trouwen. De Republikeinen verloren ook deze zaak en verschillende Republikeinse presidentiële kandidaten lieten hun ongenoegen horen over de uitspraak van het hof.

Beide uitspraken waren historisch. Maar alsof deze uitspraken van het Hooggerechtshof nog niet genoeg waren kwam daar nog een historische gebeurtenis bij. Amerika sloot met Europese landen en andere mogendheden een historisch akkoord met Iran over haar nucleaire programma. Na bijna 2 jaar onderhandelen sloten Iran en het westen en historisch akkoord om te zorgen dat Iran geen nucleaire wapens en op de lange termijn geen atoombom ontwikkelt. De deal met Iran komt voor een groot deel op het conto van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.

Het westen gaat controleren of Iran zijn nucleaire producten en ontwikkeling puur vlag irangebruikt voor vreedzame doeleinden, zoals het opwekken van energie. Iran laat inspecties toe om dit te controleren. Het westen heft als tegenprestatie de internationale sancties op. Zo kan Iran weer handel gaan drijven en aansluiten bij de rest van de wereld. De deal is historisch omdat Amerika en Iran aartsvijanden zijn. Israël, ook aartsvijand van Iran, noemde de deal een historische vergissing en een grote fout. Het westen kan nu de nucleaire ambities controleren en actie ondernemen als Iran zich niet aan de afspraken houdt. Dat is beter als er geen akkoord was en de internationale gemeenschap totaal geen zicht heeft wat er in Iran gebeurt.

Een ander succes op buitenlands gebied is dat de relatie met Cuba wordt genormaliseerd. 300px-Flag_of_Cuba.svgPresident Obama besloot om de band aan te halen om dat Cuba geen bedreiging voor Amerika vormt en Amerika zelf kan profiteren van de samenwerking. Met deze stap laat Obama duidelijk zien dat het Koude Oorlog denken waar sommige politici in Washington nog steeds in vastzitten echt verleden tijd is.

Daarnaast boekte Obama ook op binnenlands terrein succes. Obama heeft na dat het Congres eerst fel tegen was nu de mogelijkheid om een groot belangrijk handelsakkoord met Azië te sluiten. Een groot aantal Democraten waren tegen omdat ze bang zijn dat banen naar lagelonenlanden zullen verdwijnen. Het Congres ging nadat Obama nogmaals het belang had uitgelegd van de wet, namelijk meer banen en het opheffen van handelsbarrières en druk had uitgeoefend op congresleden gedeeltelijk akkoord met de wet. Het Congres nam de Trade Promotion Authority (TPA) aan waardoor Obama mag gaan onderhandelen, maar voordat de wet er komt zal het Congres zich er nog over buigen.

Daarnaast behaalde Obama nog een succes zonder dat hij daar zelf direct invloed op had. confederate flagDe Confederatievlag is de vlag die tijdens de Burgeroorlog werd gebruikt door de zuidelijke staten en in veel zuidelijke staten nog op het parlementsgebouw wappert. De vlag die wordt door zwarte bevolking gezien als een symbool van de slavernij en discriminatie is nu in veel staten verdwenen. South Carolina verwijderde onlangs na een emotionele en lang debat in het parlement de vlag van het parlementsgebouw. Aanleiding van de controverse rondom de Confederatievlag is de moord op 9 zwarte kerkgangers in Charleston door Dylan Roof. Er doken foto’s van Roof op waar hij te zien is met de Confederatievlag.

Het is dus een succesvolle zomer voor president Obama en dat was vorig jaar wel anders. Obama is dus ondanks de Republikeinse tegenwerking geen ‘lame duck’ in de laatste periode van zijn ambtstermijn, Zijn erfenis heeft Amerika verandert en zal een blijvende impact hebben.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Homohuwelijk, Iran, Nieuws/Amerika/VS, South Carolina, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.