Dilemma

Dat er verdeeldheid is binnen de Republikeinse partij is wel bekend. Maar de verdeeldheid wordt alleen maar groter en dreigt catastrofaal te worden voor de partij. De reden voor de crisis in de partij: Donald Trump. Steeds meer Republikeinse politici zitten met een dilemma: Wel of niet steun voor Trump uitspreken?

Republikeinse politici die wel hun steun uit spreken voor Trump, doen dat omdat ze weten donald_trump (1)dat hij hun partij zal vertegenwoordigen en hebben zich bij dit feit neergelegd. Ook gaan zij er van uit dat als ze Trump niet steunen dit wel eens nadelige gevolgen kan hebben. De uitspraken van Trump over een rechter met een Mexicaanse achtergrond en zijn opmerkingen na de schietpartij in Orlando en zijn herhaling om een verbod voor moslims in te stellen heeft gezorgd dat veel Republikeinen hun steun weer hebben ingetrokken.

Maar er zijn ook Republikeinen die Trump vanaf het begin niet steunen. De familie Bush heeft al gezegd niet op hem te gaan stemmen en zal ook niet aanwezig zijn op de Republikeinse conventie. Ook Mitt Romney en John Kasich hebben aangegeven niet op Trump te stemmen. Veel Republikeinen op Capitol Hill denken ook aan hun eigen toekomst en willen graag herkozen worden. Met de steun voor Trump zouden ze hun herverkiezing wel eens op het spel kunnen zetten.

1200De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, die ook verantwoordelijk is voor de conventie, heeft zijn steun voor Trump uitgesproken, maar distantieerde zich van de uitspraken die Trump deed over de rechter en na de tragedie in Orlando. Ryan vindt dat hij Trump wel moet steunen. “I feel like I have certain responsibilities, as not just Congressman Paul Ryan from the First District of Wisconsin, but as Speaker of the House”, aldus Ryan.

Maar Ryan geeft de Republikeinse gedelegeerden en andere politici die worstelen met Trump als de kandidaat voor hun partij een uitweg. Ryan gaf aan dat elke politicus zelf de afweging moet maken en zijn geweten moet laten spreken. Met andere woorden, Ryan zegt dat elke Republikeinse gedelegeerde, afgevaardigde, senator en andere prominenten zelf een keuze moeten maken. De kans bestaat dat veel Republikeinen het niet op hun geweten willen hebben dat Trump het tegen Hillary Clinton gaat opnemen (en verliest) of dat ze toch loyaal aan de partij zijn en wel met frisse tegenzin The Donald steunen.

Trump (1)Donald Trump trekt zich ondertussen niets aan van de Republikeinen die zeggen dat ze hem niet zullen steunen. Hij lijkt zich geen zorgen te maken, Hij zegt dat hij de voorverkiezingen heeft gewonnen en dat het illegaal zou zijn als hij de nominatie niet krijgt. Daar heeft hij een punt. Hij heeft inderdaad al zijn concurrenten verslagen en de meeste kiezers hebben op hem gestemd.

Veel Republikeinen, waaronder Paul Ryan en de fractievoorzitter in de Senaat, Mitch McConnell, hadden gehoopt dat Trump zich meer presidentieel zou gaan gedragen om bij meer kiezers in de smaak te vallen en bij Republikeinen die twijfelen of ze hem moeten steunen hun twijfels weg te nemen. Maar Trump luistert niet en gaat gewoon door met wat hem tot nu zo ver gebracht heeft, Hij doet controversiële uitspraken en herhaalt standpunten, zoals het verbod om geen moslims meer toe te laten.

Niet alleen Republikeinse politici worstelen met Donald Trump als Republikeinse presidentiële kandidaat. Ook Republikeinse kiezers twijfelen of ze op Trump moeten stemmen. Maar er is geen Republikeins alternatief. Het enige alternatief is Hillary Clinton, Maar net als Trump is zij impopulair bij Republikeinse kiezers, maar ook bij haar eigen kiezers. De kiezers zitten ook met een dilemma: Stem ik op Trump, omdat ik Clinton niet in het Witte Huis wil, of stem ik op Clinton, omdat zij het beste van twee kwaden is of ga ik helemaal niet stemmen.

Het lijkt ondenkbaar dat Donald Trump niet de Republikeinse nominatie krijgt. Maar er zijn toch steeds gedelegeerden die proberen om Trump van de nominatie af te houden. Gedelegeerden die op de conventie niet Trump zullen steunen, maar met een alternatief proberen te komen. De kans dat de beweging om Trump te stoppen slaagt is klein.

Maar ondanks dat zitten Republikeinse politici en kiezers met Trump in hun maag. Ze hebben het ook aan hunzelf te danken. De Republikeinse elite heeft niet naar de achterban geluisterd en miljoenen kiezers hebben op Trump gestemd. En ze staan nu voor een keuze die ze misschien liever niet hadden willen maken. Het is het grote dilemma voor de Republikeinse politici en kiezers op 8 november.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.