Televisievrienden

President Donald Trump kijkt veel televisie. Zijn favoriete televisieprogramma is de ochtend talkshow Fox & Friends op de conservatieve zender Fox News. Elke ochtend om 6 uur stemt Trump af op de zender en stuurt hij via Twitter zijn commentaar op de onderwerpen de wereld in. Fox & Friends is een goed bekeken programma en Trump refereert vaak aan de onderwerpen die daar voorbij komen.

Trump is en fan van televisiemensen. Hij werd zelf een reality-ster en televisie persoonlijkheid door zijn programma “The Apprentice.” Maar Trump denkt ook dat mensen die het goed op televisie doen het ook op politiek niveau goed doen. Voor Trump is het belangrijker dat iemand op televisie goed over komt. Of deze persoon ongekwalificeerd is voor een baan in het Witte Huis, omdat die persoon totaal geen politieke en bestuurlijke ervaring heeft is onbelangrijk.

Toen topadviseur van Trump op het gebied van de economie Gary Cohn opstapte omdat hij het met Trump oneens was over de importtarieven voor staal en aluminium stelde Trump Larry Kudlow aan. Kudlow is commentator en economisch analist bij televisiezender CNBC. Trump vindt een man die op televisie commentaar geeft op de economische ontwikkelingen belangrijker dan een persoon die ook op politieke en bestuurlijk niveau iets kan. Het wil overigens niet zeggen dat Kudlow niet genoeg economische kennis heeft.

Maar Trump beklaagt zich steeds vaker over het feit dat veel mensen die worden voorgedragen voor een positie in zijn kabinet niet worden goedgekeurd door de Senaat, terwijl de Republikeinen daar de meerderheid hebben. Nu hoeft Kudlow niet te worden goedgekeurd, maar Ronny Jackson, de arts van het Witte Huis die Trump had aangewezen om David Shulkin op te volgen als minister van Veteranenzaken, wel. Het Witte Huis deed geen achtergrond onderzoek naar Jackson. Vervolgens bleek dat Jackson vaak dronken was, vrouwelijke collega’s had lastig gevallen en hij schreef te makkelijk zware pijnstillers voor. Hij had als bijnaam de ‘candy man.’ Na de chaos en de aantijgingen besloot Jackson zich terug te trekken.

Trump droeg Jackson tot ieders verbazing voor omdat hij gecharmeerd was vanwege Jacksons televisieoptreden waar hij vertelde over de goede fysieke en mentale conditie van de president. Dat Jackson geen enkele bestuurlijke ervaring heeft is voor Trump ondergeschikt.

Trump is een televisieman en show en performance zijn veel belangrijker dan inhoud en gedegen kennis. Daarom was Trump in eerste instantie niet zo gecharmeerd van John Bolton als nationale veiligheidsadviseur. Een man met zo’n snor doet het volgens Trump niet goed op televisie.

Maar Trump is blij met zijn televisievrienden bij Fox & Friends. Het programma heeft blijkbaar zo veel invloed op de president dat het zijn beleid bepaald. Fox & Friends zond een reportage uit over een caravaan van mensen uit Latijns-Amerika, voornamelijk uit Honduras, die op weg naar de Amerikaanse grens zijn. Een nachtmerrie voor de president. Trump ziet in de asielzoekers criminelen en bendeleden. Hij reageerde via Twitter en besloot de national guard richting de grens te sturen. Ook zond het programma een item uit over de bouw van de muur aan de Amerikaanse-Mexicaanse grens. Trump zei dat met de bouw was begonnen, maar het ging hier om het vervangen van bestaand hekwerk.

Het is verontrustend dat een president op basis van wat hij op televisie ziet en ook nog eens bij een programma dat een zeer gekleurd beeld geeft (het past precies in Trumps straatje) zijn beleid baseert. Trumps vrienden op televisie zijn belangrijker dan zijn adviseurs.

Trump reageert niet alleen via Twitter op de onderwerpen in Fox & Friends, Onlangs belde hij in bij het programma. Er ontstond een incoherent en onsamenhangend verhaal van een half uur waar Trump het had over advocaat Michael Cohen, de liegende James Comey, de fake news media en hij uitte opnieuw zijn frustratie dat hij niet de popular vote had gewonnen bij de verkiezingen.

Een president die de tijd heeft en maakt om een half uur lang in een ochtendshow een onsamenhangend verhaal te houden weten niet waar zijn prioriteiten zouden moeten liggen. Een president heeft geen tijd om ’s ochtends allemaal onzin de wereld in te slingeren. Maar in het Trump-tijdperk is dit het nieuwe normaal. Hoe je het doet op televisie is voor Trump belangrijker dan je inhoudelijke kennis en ervaring.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.