Honderd procent

Benoeming Kavanaugh schetst beeld van gepolariseerd Amerika

Na de getuigenis van Christine Blasey Ford en Brett Kavanaugh leek het er op dat de Republikeinen snel zouden overgaan tot de benoeming van Kavanaugh als nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof. De getuigenis van Ford, die emotioneel en gecontroleerd was, leken de Republikeinen voor kennisgeving aan te nemen.

De Republikeinen in de juridische commissie van de Senaat stemden allemaal voor de benoeming van Kavanaugh. En nu zou de voltallige Senaat over zijn benoeming te stemmen. Maar er kwam een onverwachte wending. Senator van Arizona, Jeff Flake, stemde voor de benoeming van Kavanaugh, maar wilde toch een FBI onderzoek naar de beschuldiging die Ford aan het adres van Kavanaugh had gedaan. De ander Republikeinen waren verrast. Dit onverwachte verzoek van Flake heeft misschien te maken met het voorval wat vlak voor de stemming plaats vond.

Maar de Democraten hebben dan toch uiteindelijk hun zin, Door de opstelling van Flake komt er een FBI onderzoek na de beschuldiging aan het adres van Brett Kavanaugh alsnog. President Donald Trump heeft de FBI opdracht gegeven om het onderzoek te doen. De voltallige Senaat kan pas na dit onderzoek over de benoeming van Kavanaugh stemmen.

De getuigenis van Christine Blasey Ford was emotioneel, maar ze herinnerde zich elk detail van het feestje waar Kavanaugh haar zou hebben aangerand. Maar ook zaten er gaten in haar verhaal. Maar de getuigenis kwam geloofwaardig over. Ze is er absoluut van overtuigd dat het Kavanaugh was en dat ze hem niet met een ander persoon heeft verward.

Ford is er 100 procent zeker van dat Kavanaugh haar heeft aangerand, terwijl Kavanaugh zegt dat hij voor 100 procent weet dat hij het niet was. Hij zegt dat hij nooit iemand heeft aangerand. Eén van hen heeft niet de waarheid verteld. Heeft Ford of Kavanaugh onder ede gelogen?

Christine Blasey Ford heeft niets te verliezen. Zij heeft geen politieke agenda, in tegenstelling tot de Republikeinen en Democraten. Waarom zou ze liegen over zoiets traumatisch en intiem? Haar leven ligt overhoop, ze ontvangt doodbedreigingen en haar gezin is ondergedoken. Dat zet je niet op het spel als het een valse beschuldiging is.

Na de getuigenis van Ford was het de beurt aan Kavanaugh. En bij zijn openingsverklaring ging het eigenlijk al mis. De verklaring die zijn adviseurs voor hem hadden opgesteld had Kavanaugh weggegooid en hij had een eigen verklaring geschreven. En dat had hij beter niet kunnen doen. Kavanaugh was woedend. Met een verheven stem stak hij een tirade af waar hij de schuld voor de positie waar hij in zit gaf aan de Democratische senatoren. Hij haalde zelfs de Clintons erbij. Het was de wraak voor de verloren verkiezingen. Het was allemaal een goed georganiseerde politieke‘ moordaanslag’, aldus een geëmotioneerde Kavanaugh. Hij noemde het een circus en een schijnvertoning. En volgens Kavanaugh zullen de gevolgen van dit proces nog decennia voelbaar zijn in de politiek. “What goes around, comes around.”

Een opperrechter voor het Supreme Court moet elke schijn van partijdigheid vermijden. Maar in Kavanaughs verklaring bleek daar niets van. Hij zei dat hij nooit een vrouw heeft aangerand en nooit eerder van seksueel misbruik is beticht. Maar het brave koorknaapje waar Kavanaugh voor werd aangezien klopt niet. Kavanaugh was iemand die geregeld te veel dronk op de middelbare school en op Yale universiteit. Het beeld dat Kavanaugh van zichzelf wilde scheppen en dat voor velen werd geloofd kan door deze getuigenis en het verhoor worden bijgesteld.

De verklaring van Brett Kavanaugh laat zien dat hij ongeschikt is voor het Hooggerechtshof. Een opperrechter hoort onpartijdig te zijn. En tijdens zijn getuigenis maakte hij niet de rationale indruk die van een rechter mag worden verwacht. Hij reageerde vaak emotioneel en geïrriteerd. Door dit optreden is Kavanaugh, ongeacht de kwaliteiten die hij zeker heeft, niet geschikt om rechter te worden bij het Supreme Court.

Kavanaugh is door het gehele proces en de beschuldigingen van seksueel misbruik zo beschadigd dat dit voor de rest van zijn leven over hem heen blijft hangen. Zijn gezin leidt er onder en is onder gedoken. Een FBI kan de beschuldiging van Ford en andere vrouwen aan het adres van Kavanaugh ontkrachten. Het is dan ook dat Flake alleen met de benoeming van Kavanaugh kan instemmen na een onderzoek van de FBI. Dit onderzoek had overigens al veel eerder moeten plaats vinden.

Kavanaugh is ongeloofwaardig geworden door zijn tirade voor de juridische senaatscommissie. Om verdere schade te voorkomen en om zijn gezin in bescherming te nemen zou hij zich eigenlijk moeten terug trekken, maar Kavanaugh heeft altijd van deze baan gedroomd is er tot op het bot van overtuigd dat hij Ford niet heeft aangerand, dat het verzinsels zijn en het allemaal een ‘farce’ is.

In deze zaak zijn er alleen maar verliezers. Alles is politiek geworden. De Democraten willen voorkomen dat Kavanaugh tot opperrechter wordt benoemd, omdat ze zijn beslissingen ten aanzien van minderheden, wapenbezit en abortus vrezen. De Republikeinen wilden Kavanaugh zo snel mogelijk benoemen, maar zien zich nu genoodzaakt om een FBI onderzoek af te wachten.

De zaak-Kavanaugh laat ook het beeld van een hevig gepolariseerd Amerika zien. De vrouwen die Ford geloven zullen na haar getuigenis de opstelling van de Republikeinen veroordelen. Amerika is tot op het bot verdeeld en beide partijen, die lijnrecht tegenover elkaar staan, zagen de hetzelfde op televisie, maar zagen toch wat anders. Veel Amerikanen hadden hun conclusie al getrokken, Daar veranderde de getuigenis van Christine Blasey Ford en Brett Kavanaugh niets aan. Het laat zien hoe verdeeld en ziek Amerika is. Het is een absoluut dieptepunt in de Amerikaanse (partij)politiek.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.