Te oud

Tijd voor nieuw leiderschap Democraten

Met de verkiezing van Donald Trump is het politieke spel en klimaat voorgoed veranderd. Politieke tactieken die vroeger werkten werken nu niet meer. Trump heeft een nieuwe vorm van politiek bedrijven geïntroduceerd. Tijdens de verkiezingscampagne van 2016 lapte hij alle normen en waarden aan zijn laars en liet het establishment vertwijfeld achter.

Als de Democraten in 2020 een kans willen maken om Trump uit het Witte Huis te verdrijven dan moeten de Democraten het eens worden met welke boodschap ze dat gaan doen. Alleen anti-Trump zijn is niet genoeg. En er dient een nieuwe leider op te staan die een duidelijke visie heeft en een plan om de groeiende verdeeldheid in Amerika aan te pakken. Iemand die een nieuwe generatie kan inspireren.

Om Trump te verslaan, zullen de Democraten in eerste instantie net zo moeten opereren als Trump. Ze moeten het politieke handboek van Trump gebruiken, maar dan niet de boodschap van angst en ontevredenheid brengen, zoals Trump zal doen. Maar een meer agressieve en wellicht iets radicale toon is nodig.

Bejaarde politici als Joe Biden, Nancy Pelosi en Chuck Schumer voldoen dan niet meer. De steun voor Pelosi in de Democratische partij neemt af. De mensen die nu de dienst uit maken zijn simpel weg te oud en realiseren zich te weinig dat het bedrijven van politiek sinds het aantreden van Trump drastisch is verandert. Een fris geluid, iemand die jong, energiek is en die frisse ideeën heeft. Er is geen tweede Barack Obama, maar een persoon die op hem lijkt is wat de Democraten nodig hebben. Iemand die de partij bij de hand neemt en dus het gevecht met Trump en de Republikeinen aan gaat.

Trump is geen politicus en zal dat ook nooit worden. Misschien kunnen de Democraten een charismatisch persoon vinden die ook geen of nauwelijks politieke ervaring heeft. Maar mensen als Oprah Winfrey lijken me ongeschikt. Maar een gouverneur of senator zal niet snel kans maken tegen Trump. Trump versloeg 16 gekwalificeerde gouverneurs en senatoren in 2016. Ze hadden allemaal geen antwoord.

Uit een peiling van CNN onder Democraten lijkt de voorkeur te gaan naar voormalig vice-president Joe Biden en presidentskandidaat Bernie Sanders. In peiling krijgt Biden 33 procent van de stemmen, Sanders 13 procent en senator van Californië, Kamala Harris eindigt op de derde plaats met 9 procent. Dat is niet zo verrassend. Deze politici zijn bekend.

Maar mensen als Joe Biden en Bernie Sanders vallen af. Namen die de ronde doen zijn onder andere senator van Massachusetts, Elizabeth Warren, senator van Californië, Kamala Harris, senator van New Jersey, Cory Booker en senator van New York, Kirsten Gillibrand. Maar die lopen wellicht al te lang in Washington rond. De voormalige gouverneur van Massachusetts, Deval Patrick zou kunnen of de charismatische burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti. Maar heeft de Democratische partij behoefte aan een technocratische bestuurders?

De Democraten moeten van hun fout in 2016 leren. De keuze van Hillary Clinton als presidentskandidaat was rampzalig. Trump had zich geen betere tegenstander kunnen wensen. Het laat het gebrek aan ideeën zien, dat men geen andere kandidaat dan Clinton voor handen had. Bernie Sanders was te links en werd door de Democratische partij tegengewerkt. Maar de vraag is of de partijtop geleerd heeft van de deze kolossale fout.

Dat het lastig is om een goede kandidaat te vinden geeft wel aan hoe groot de

Democratische problemen zijn. De partij is te lang gedomineerd door de Clinton-dynastie. Nadat Hillary Clinton in 2008 van Barack Obama verloor heeft de partij besloten dat het in 2016 opnieuw de beurt voor Clinton was. Tussen 2008 en 2016 heeft de partij stil gestaan. Nieuw jong politiek talent kwam niet binnen of brak niet door omdat de hele partijtop gefocust was op Clinton. Dat was een grote fout en daarom heeft men kiezers verloren.

Dus het is niet zo eenvoudig om een nieuwe koers en leider te vinden. Maar misschien is er wel iemand die nog niet is doorgebroken. Wie kende Barack Obama voor 2007 en dacht dat hij ooit president zou worden? Er is werk aan de winkel voor de Democratische partij, maar er is geen plaats meer voor bejaarde Democratische politici.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Biden/Joe Biden en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.