Quid pro chaos

Verdediging Republikeinen schiet alle kanten op

De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft de verhoren van de getuigen in het Oekraïne-schandaal afgerond. Voor de Democraten in de commissie is het duidelijk dat president Trump de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, onder druk heeft gezet om een onderzoek te starten naar Joe Biden en zijn zoon Hunter in ruil voor een bezoek aan het Witte Huis en het ontvangen van militaire steun ter waarde van ongeveer 400 miljoen dollar. Er was wel degelijk sprake van een quid pro quo (voor wat, hoort wat), zo blijkt uit de verhoren van verschillende getuigen.

Voor de Democraten heeft president Donald Trump zijn ambt misbruikt voor eigen politiek gewin en een buitenlandse mogendheid gevraagd om onderzoek te doen naar een politieke rivaal en zo de verkiezingen van 2020 proberen te beïnvloeden. De Democraten spreken zelfs over omkoping en afpersing.

Volgens de Republikeinen is er niets aan de hand. De militaire steun ging uiteindelijk toch naar Oekraïne en met het telefoontje van Trump met zijn ambtgenoot Zelensky was niets mis. Maar wat vooral opvalt, is hoe de Republikeinen steeds met andere argumenten komen om het hele impeachmentonderzoek af te doen als een poging van de Democraten om de verkiezingen van 2016 ongedaan te maken.

Maar de verdediging van de Republikeinen schoot alle kanten uit tijdens de verhoren en was er niet op gericht om te onderzoeken of president Trump te ver was gegaan en zijn ambt heeft misbruikt. Het was of de Republikeinen in een totaal ander onderzoek zaten dan de Democraten. Republikeinen hebben het over de ongefundeerde samenzweringstheorie dat de Oekraïense regering achter de hack van de Democratische server zat en de verkiezingen van 2016 heeft beïnvloedt en niet de Russen. Hoog geplaatste officials van de Oekraïense regering werkte met de Democraten samen om Hillary Clinton te helpen de campagne van Trump te beschadigen. De inlichtingendiensten zeggen dat het wel degelijk de Russen waren en ook Fiona Hill, die werkte in de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis, gaf tijdens haar getuigenis voor de inlichtingencommissie aan dat deze samenzweringstheorie onzin is en de Russen in de kaart speelt.

De Republikeinen wezen eerst steeds naar de transcriptie van het telefoongesprek van Trump met Zelensky en dat er geen sprake was van een quid pro quo. Toen de stafchef van het Witte Huis, Mick Mulvaney, op camera toegaf dat er wel sprake was van een quid pro quo schoof de verdediging van Republikeinen richting de getuigen. Ze probeerde de getuigen in een kwaad daglicht te zetten en te roepen dat de getuigen “Never Trumpers” zijn en bureaucraten zijn die onderdeel zijn van de “deep state” die er op uit zijn om Trump onderuit te halen. Het echte schandaal is de corruptie van Joe Biden en hij zette de Oekraïense regering onder druk om de openbaar aanklager die onderzoek deed naar het energie bedrijf Burisma, waar de zoon van Biden voor werkte te ontslaan, aldus de Republikeinen. Het was daarom terecht dat Trump vroeg om een onderzoek naar de Bidens. En de getuigen hebben de informatie uit tweede of derde hand en dat maakt hun getuigenissen onbetrouwbaar. Dat geldt zeker voor ambassadeur Bill Taylor en ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, George Kent. Maar luitenant-kolonel Alexander Vindman en medewerker van vice-president Pence, Jennifer Williams luisterde allebei wel mee met het gesprek van Trump met Zelensky.

Maar de meest interessante en tevens schadelijkste getuigenis kwam van EU-ambassadeur Gordon Sondland. Hij is een hoteleigenaar die 1 miljoen dollar aan de inauguratiefestiviteiten van Trump doneerde en als dank werd hij EU-ambassadeur. Oekraïne zat niet in zijn portefeuille, maar toen de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Marie Yovanovitch na een lastercampagne van de persoonlijke advocaat van president Trump, Rudy Giuliani werd ontslagen, trok Sondland Oekraïne naar zich toe. Sondland verklaarde dat er wel degelijk sprake was van een quid pro quo en dat het ging om de militaire steun voor Oekraïne, alleen had hij dit niet van Trump zelf gehoord. Wel kreeg hij van Trump de opdracht om samen met Rudy Giuliani te werken.

Volgens Sondland was iedereen op de hoogte van wat Trump van Oekraïne wilde en waar Rudy Giuliani mee bezig was. Iedereen wist ervan. Vice-president Mike Pence, stafchef Mick Mulvaney en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zaten allemaal “in the loop.”

De Republikeinen proberen een rookgordijn op te werpen door het allemaal wilde beschuldigingen te noemen die op niets zijn gebaseerd. Ze weten ook wel dat Trump fout was en dat Trump de ontmoeting op het Witte Huis en de militaire steun als drukmiddel gebruikte om te zorgen dat president Zelensky publiekelijk bekend zou maken dat hij een onderzoek zou starten naar Joe Biden en zijn zoon.

Het hele impeachmentonderzoek is een natuurlijk een politiek proces en de uitslag staat ook al vast. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zullen de zogenoemde articles of impeachment opstellen en zullen dan voor impeachment stemmen. En de Republikeinen zullen tegen stemmen. Dan gaat de zaak naar de Senaat. Hoewel er niet een echte smoking gun is omdat mensen als Mulvaney en Pompeo niet zullen getuigen, is er genoeg bewijs. Maar de Republikeinen zullen Trump blijven steunen en Trump zal niet worden afgezet.

De politieke consequenties voor de Democraten en Republikeinen zijn nog niet te overzien, maar zullen tijdens de verkiezingen van 2020 duidelijk worden.

Het impeachmentonderzoek laat zien hoe verdeeld het land is en dat er een hyper gepolariseerd politiek klimaat heerst. Standpunten worden extremer en enige nuance ontbreekt. Iedereen heeft zijn eigen waarheid en als iemand van de andere partij een compromis probeert te sluiten met de andere partij wordt die als een verrader gezien. Het impeachmentonderzoek helpt daar niet bij. En de gewone hardwerkende Amerikaan schiet er niets mee op.

Daarnaast zit Trump voor zichzelf in het Witte Huis en niet voor de Amerikaanse bevolking, dat laat het Oekraïne-schandaal wel zien. Want uiteindelijk wilde Trump een buitenlandse mogendheid bewegen om een onderzoek naar een politieke rivaal te doen voor eigen persoonlijk en politiek gewin. En hij stelde militaire hulp uit om zo de Oekraïense president Zelenksy onder druk te zetten. Zoals uit de verhoren bleek geeft Trump niet om Oekraïne, maar geeft hij alleen om zichzelf. De enige die ‘great’ wordt is Donald Trump zelf.

Uiteindelijk leidt de impeachmentonderzoek tegen president Trump voor nog meer chaos en schiet Amerika er op de lange termijn niets mee op.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Mike Pence, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.