Tegenslagen

President Donald Trump kampt met tegenslagen. Zijn campagne, die hem een tweede termijn moet opleveren, verloopt stroef. Daarnaast zijn er ook beslissingen onder andere door het Hooggerechtshof waar Trump niet blij mee is.

Voormalig nationaal veiligheidsadviseur John Bolton publiceerde een boek over het Witte Huis en Donald Trump. In het boek, “The Room Where It Happened” getiteld, schrijft Bolton over de 18 maanden dat hij Trumps nationaal veiligheidsadviseur was. Volgens Bolton heeft Trump de Chinese president Xi Jinping gevraagd om hem te helpen bij zijn herverkiezing. En daarnaast geeft Bolton aan dat alles wat Trump doet in het teken staat van zijn herverkiezing en dus niet altijd in het landsbelang. Trump was woest over het boek en zei dat er geheime stukken in zouden staan en dat Bolton daarom zou moeten worden vervolgd. Trump probeerde de publicatie van het boek tegen te houden, maar een rechter oordeelde dat hier geen reden voor was. Dit was een persoonlijke nederlaag voor Trump.

Het Hooggerechtshof kwam met drie vonnissen die in het nadeel van het Witte Huis en Trump uitpakte. Eerst sprak het Supreme Court zich uit over de rechten van LGBTQ’ers. In sommige staten kunnen mensen vanwege hun seksuele geaardheid en voorkeur ontslagen worden. Het Hooggerechtshof oordeelde dat dit tegen de wet is. Discriminatie op basis van onder andere seksuele geaardheid is verboden. Dus oordeelde het hof dat LGBTQ’ers nergens meer in Amerika meer mogen worden ontslagen vanwege hun seksuele geaardheid of seksuele voorkeur. Trump was niet blij met de uitspraak, maar zei dat hij de uitspraak van het hof zou respecteren.

Maar Trump was zeer ontevreden over een andere uitspraak van het Hooggerechtshof. Het hof oordeelde dat de regering het DACA programma niet mag beëindigen. Het Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) programma is door president Barack Obama ingesteld om te voorkomen dat jonge illegalen die als kind naar Amerika zijn gekomen worden uitgezet. Deze kinderen, die worden aangeduid als Dreamers, studeren en werken soms al decennia in Amerika. Ze kennen hun thuisland niet. De regering Trump wilde de ongeveer 700.000 Dreamers uitzetten, maar het Hooggerechtshof steekt daar nu een stokje voor. Volgens het hof waren de argumenten van de regering Trump niet overtuigend. De uitspraak was een grote tegenslag voor het Witte Huis dat een streng anti-immigratie beleid voert. De Dreamers kunnen nu weer een nieuwe werkvergunning aanvragen. Een meerderheid van zowel Democraten als Republikeinen vindt dat de Dreamers moeten blijven. Maar het Congres moet met een permanente oplossing komen voor deze groep. Trump kondigde aan dat hij alsnog gaat proberen om DACA te beëindigen.

Trump was niet blij met de uitspraak en vroeg zich op Twitter af waarom het hof hem niet aardig vindt. In het geval van de LGBTQ uitspraak stemde de conservatieve rechter Neil Gorsuch, die door Trump is aangesteld, mee met de progressieve rechters. In het geval van de DACA uitspraak schaarde de overwegend conservatieve opperrechter John Roberts zich bij de liberale rechters die tegen het beëindigen van DACA stemde.

Ten slotte sprak het Hooggerechtshof zich uit over een controversiële abortuswet in Louisiana. In Louisiana is een wet aangenomen waarin staat dat alleen abortussen mogen worden uitgevoerd door artsen die een formeel toegangsrecht hebben tot ziekenhuizen in een straal van 30 kilometer van de plek van waar de abortus plaats vindt. Dit geldt overigens alleen als bij een abortus complicaties optreden. De wet is zo opgesteld dat abortusartsen vrijwel nooit dat toegangsrecht krijgen. Veel ziekenhuizen weigeren vaak om religieuze redenen patiënten die complicaties krijgen bij een abortus. De twee door Trump aangestelde rechters, Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh, stemde om het voor om het vrouwen lastiger te maken om een abortus te krijgen. Maar opperrechter John Roberts stemde met de vier liberale rechters mee en daarom werd de wet uit Louisiana verworpen. Eerder verwierp het Hooggerechtshof een soortgelijke wet uit Texas. Dit is opnieuw een tegenslag voor Trump. Voorstanders van de wet hadden gehoopt dat het hof, met de door Trump benoemde conservatieve rechters, in hun voordeel zou oordelen.

Daarnaast ging Trump weer op campagne pad. Eindelijk kon hij weer een grote campagnebijeenkomsten houden waar hij zich door zijn trouwe fanatiek achterban kon laten toejuichen. Trump had het Republikeins vriendelijke Tulsa in Oklahoma uitgekozen om zijn aanhang toe te spreken. In een grote arena moest het gebeuren. Trump deed voor de bijeenkomst allemaal hyperbolische voorspellingen. Volgens hem hadden zich wel een miljoen mensen aangemeld, terwijl er maar plaats was voor 20.000 mensen in de zaal. Maar de rally liep uit op een debacle. In de zaal waren slechts 6.200 mensen aanwezig. De zaal was voor meer dan de helft leeg. Veel mensen bleven weg vanwege het coronavirus. De Trump campagne zocht naar een excuus en beweerde dat Trump supporters werden tegen gehouden door demonstranten, maar dat klopt niet. De politie had de weg vrij gemaakt voor de Trump supporters. Het is een grote afgang voor de Trump campagne al deed Trump nog wel zijn best om te zeggen dat de rally een groot succes was. Maar binnenkamers was hij woedend. Het had het kantelpunt in zijn tot nu toe rommelige campagne moeten zijn.

Ook in de peilingen doet Trump het slecht. In zowel landelijke peilingen als in de swing states als Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Florida ligt Trump ver achter op Joe Biden. De campagne boodschap van Trump is incoherent. Veel kiezers verwijten hem een verkeerde aanpak van de coronacrisis, geen leiderschap en geven hem de schuld van de economie die is ingestort. Daarnaast heeft Trump niets gedaan om de sociale onrust na de dood van George Floyd te bezweren. Hij gooide op het vuur en zaaide meer verdeeldheid.

Dit zijn dus allemaal serieuze tegenslagen voor Trump. Maar er is nog tijd voor de president om het tij te keren, maar dan moet hij snel met een goede boodschap komen anders zal de grootste tegenslag zijn dat hij in november verliest.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Louisiana, Nieuws/Amerika/VS, Oklahoma, Peilingen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.