De beloften van Trump

President Donald Trump voert hard campagne voor een tweede termijn. In de peilingen staat hij er slecht voor. Trump presenteerde zich vier jaar gelden als outsider die Washington D.C. zou opschudden en zou als een zakenman deals sluiten. Nu vier jaar later kunnen we de balans op maken. Welke verkiezingsbeloften heeft Trump ingelost en welke beloften zijn niet nagekomen.

Het belangrijk op te merken dat president Trump veelal per decreet regeert. Voor deze besluiten heeft hij geen toestemming van het Congres nodig. Daarnaast is het ook belangrijk om aan te geven dat de Republikeinen in de eerste twee jaar van Trumps termijn de meerderheid hadden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Op binnenlands beleid heeft Trump redelijk veel voor elkaar gekregen. Op het gebied van de economie voerde hij een belastingverlaging in voor bedrijven en particulieren in die maar liefst 10 jaar duurt. Trump claimde dat dit de grootste belastingverlaging ooit was in de Amerikaanse geschiedenis. Maar dat klopt niet. De belastingverlaging die president Ronald Reagan in de jaren ’80 doorvoerde was groter. Trump schafte ook de regels voor bedrijven die door de regering Obama waren ingevoerd, bijvoorbeeld om de uitstoot van CO2 te verminderen. Trump voerde verder grote dereguleringen door.

Trump gaf veel meer geld uit aan defensie. Het budget van het Pentagon steeg enorm. Er werden meer vliegtuigen en onderzeeërs aangeschaft.

De regering Trump voert een streng immigratie beleid. Trump voerde een reisverbod in voor inwoners uit landen waar over het algemeen moslims wonen. Het gaat om de landen Iran, Irak, Libië, Somalië, Sudan en Jemen. Ook ging er meer geld naar de douane en grensbeveiliging. Daarnaast kwam Trump zijn belofte na om een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens te bouwen. De muur staat er nog niet, slechts een gedeelte is er bij gebouwd. De rest van de muur is vervanging van oud hekwerk.

Trump boekte ook een behoorlijke overwinning ten aanzien van het strafrecht. Een beleid dat onder Barack Obama was ingezet om mensen die voor een klein vergrijp vast zitten vrij te laten. De hervorming van het strafrecht werd onder de Trump verder doorgevoerd.

Op het gebied van buitenlands beleid boekte Trump ook succes. Onder zijn presidentschap werd terreurorganisatie IS verslagen en van het kalifaat in het Midden-Oosten is vrijwel niets meer over. Ook wilde Trump een eind aan maken aan de eindeloze oorlogen. Zo haalde hij troepen terug uit Irak en Afghanistan en begon hij geen nieuwe oorlog.

Eén van zijn van belofte was om de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. En deze belofte kwam hij na.

Trump staat bekend als een anti-globalist. Hij heronderhandelde het handelsakkoord NAFTA, dat hij steevast het slechtste handelsakkoord ooit noemde. Het USMC handelsakkoord tussen Amerika, Mexico en Canada is eigenlijk een update van NAFTA. Eigenlijk is er niet zo veel verandert. NAFTA was verouderd en had wat aanpassingen nodig. Toch presenteerde Trump het als een grote overwinning.

Trump kreeg ook voor elkaar dat de NAVO landen meer geld aan defensie gaan uitgeven en dat niet Amerika grotendeels voor de kosten opdraait. Daarnaast kwam Trump de belofte na om uit het nucleair akkoord met Iran te stappen. En hij stapte uit het klimaat akkoord van Parijs en hij besloot dat Amerika uit de WHO stapt.

Maar misschien de belangrijke belofte die Trump inloste en wat zijn belangrijkste erfenis is, is de benoeming van drie rechters tot het Hooggerechtshof. Met de benoeming van drie conservatieve rechters schuift het Hooggerechtshof voor decennia naar rechts. Daarnaast zorgde Trump er ook voor dat er ongeveer 200 conservatieve rechters voor lagere rechtbanken werden benoemd.

President Trump heeft dus relatief veel voor elkaar gekregen en is dus veel van zijn beloften nagekomen. Maar er zijn ook een aantal beloften niet nagekomen.

Trump beloofde dat hij banen in de staalindustrie zou terug brengen. Ook zou hij de kolenmijnen weer open gooien. Maar veel banen, vooral fabrieksbanen, zijn er niet bijgekomen. Vooral in de Rust Belt, waar de staten Pennsylvania, Ohio, Michigan en Wisconsin liggen en waar Trump vier jaar geleden won, zijn veel banen juist verdwenen. Ook de handelsoorlog met China heeft invloed gehad op de banen in die staten.

Trump beloofde China hard aan de pakken. Hij sloot een nieuw handelsakkoord met China om te zorgen dat het handelstekort met China zou worden opgelost. Dit is niet gelukt. Het handelsakkoord met China is alleen maar opgelopen. Ook beloofde Trump de staatschuld te verlagen, maar door de hoge uitgaven aan onder andere defensie is de staatschuld juist norm gestegen.

De muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens is dus nog niet voltooid. Trump beloofde dat Mexico voor de muur zou betalen. Maar de Mexico heeft nog geen cent overgemaakt en zal dat ook niet doen.

Daarnaast wilde Trump de zorgwet van Barack Obama, de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, afschaffen en vervangen door een nieuwe betere zorgwet. De wet is er nog steeds en Trump is er niet in geslaagd op met een eigen zorgwet te komen. Hetzelfde geldt voor een plan om de Amerikaanse infrastructuur aan te pakken, want wegen, bruggen en vliegvelden zijn toe aan een grote opknapbeurt. Trump kondigde steeds plannen aan, maar uiteindelijk bleek er niets concreet.

Trump ging naar Washington D.C. met de belofte om het moeras droog te leggen: Drain the swamp. Maar het droogleggen van het moeras is niet gelukt. Dat komt onder andere door de grote corruptie. Trump zijn eigen ondernemingen, zoals zijn hotels en golfresorts, werden onder een vergrootglas gelegd en het bleek dat Trump daar nog aan verdiende op kosten van de belastingbetaler.

Daarnaast zorgde hij er ook voor dat politieke vrienden, zoals Roger Stone, niet achter de tralies belandde. En daarnaast dwarsboomde Trump onderzoeken van het Congres. Hij handelde vooral voor eigen politiek gewin en respecteerde de Grondwet en ander wetten niet. Van het droogleggen van het moeras is niets terecht gekomen. The Donald gedraagt als een koning en denkt dat de wetten niet voor hem gelden.

De president zweert een eed om het Amerikaanse volk te beschermen. Daarin heeft Donald Trump gefaald. Hij had de Amerikaanse bevolking moeten beschermen tegen het coronavirus. Dat het coronavirus er is, is niet de fout van Donald Trump. Maar door het virus te bagatelliseren en er over te liegen heeft hij gefaald. Hij zei dat het virus niet gevaarlijk was, het was zoiets als de griep en het zou vanzelf weg gaan. Ook beweerde hij dat alles onder controle was, terwijl het aantal besmettingen en doden verder steeg. Trump vond mondkapjes en afstand houden niet nodig. Tot overmaat van ramp kreeg Trump het virus zelf. Maar nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen bagatelliseerde hij het gevaar van het virus opnieuw. Op dit moment zijn er meer dan 225.000 doden.

Trump heeft dus op zowel binnenlands beleid als buitenlands beleid successen geboekt en is beloften nagekomen, Maar hij heeft ook veel beloften niet waar gemaakt. De Amerikaanse kiezer maakt op 3 november een keuze tussen Donald Trump of Joe Biden. Het zal dan blijken of het beleid en beloften van Trump genoeg zijn voor een tweede termijn.

De informatie die in dit artikel is gebruikt is afkomstig uit een aflevering van The Daily, de podcast van The New Tork Times. De aflevering kun je hier luisteren.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Belastingen, China, Defensie, Donald Trump/President Trump, Immigratie, Irak, Iran, Israel, Klimaat, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Staatsschuld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.