Staat van ontkenning

Het Trumpisme blijft

Joe Biden is de president-elect en wordt de 46ste president en Donald Trump heeft de verkiezingen verloren. Dat is algemene conclusie, maar er is geen consensus. Volgens president Trump zijn de verkiezingen van hem ‘gestolen’, is er op grote schaal fraude gepleegd. Er zijn veel illegale stemmen uitgebracht. Het bewijs daarvoor ontbreekt. Verschillende ‘scheidsrechters’ die toezien op het tellen van de stemmen hebben verklaard dat er van grootschalige fraude geen sprake is. En zelfs Trumps eigen ministerie van Binnenlandse Veiligheid verklaarde dat deze verkiezingen de veiligste waren in de Amerikaanse geschiedenis.

Trump weigert zijn verlies toe te geven. Hij is ervan overtuigd dat hij de verkiezingen heeft gewonnen ook al is hij niet verder gekomen dan 232 kiesmannen en hij ruim 74 miljoen stemmen kreeg. Het meeste aantal stemmen ooit voor een Republikeinse presidentskandidaat. Joe Biden won verrassend de staten Arizona en Georgia (ook na een hertelling in Georgia) en won de popular vote met ruim 80 miljoen stemmen, een absoluut record. Nog nooit stemde er zoveel Amerikanen tijdens de verkiezingen. De coronacrisis speelde daar een belangrijke rol in. Dit waren de coronaverkiezingen.

Donald Trump verkeert ondertussen in een staat van ontkenning. Hij is woedend en gefrustreerd en weigert te accepteren dat hij verloren heeft. Verlies komt niet in zijn woordenboek voor. Ontkenning is een normaal stadium waar je door heen gaat in een rouwproces. Woede, ongeloof, machteloosheid, ontkenning en acceptatie zijn enkele van die stadia. In dat laatste stadium zit Trump nog lang niet en de vraag is of hij ooit zal accepteren dat hij verloren heeft. Het is ongekend dat een president die verloren heeft zijn verlies niet toegeeft en vervolgens alle medewerking weigert aan de transitie naar de nieuwe president en zijn regering.

De rechtszaken die de advocaten van de Trump-campagne onder leiding van Rudy Giuliani hebben aangespannen in verschillende staten worden afgewezen omdat de advocaten geen bewijs van fraude of onregelmatigheden kunnen presenteren, omdat het er simpelweg niet is. Rudy Giuliani komt tijdens persconferenties met de ene na de andere complottheorie, waardoor de campagne haar eigen strategie ondergraaft. Het is allemaal onsamenhangend en leidt tot een complete meltdown. Het is de laatste stuiptrekking van een verloren campagne. Zelfs Tucker Carlson van Fox News gelooft het niet meer.

Maar wie denkt dat Amerika nu Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen bevrijd is van het Trumpisme, heeft het mis. Trump en zijn gedachtegoed blijven. Onder de ruim 74 miljoen kiezers (waar een groot deel van denkt dat er inderdaad sprake is van kiesfraude) die op Trump hebben gestemd leeft zijn gedachtegoed voort. En het Trumpisme zal in de toekomst in een bepaalde vorm in de Amerikaanse politiek en de Republikeinse partij een plaats krijgen. Trump heeft in vier jaar de Amerikaanse politiek voorgoed verandert. Of dat de politiek ten goede is gekomen of niet daar kun je verschillend over denken. Feit is dat Joe Biden en volgende presidenten rekening moeten houden met het Trumpisme en zijn aanhangers.

Het is daarom goed om te realiseren dat een stem op Joe Biden tijdens de verkiezingen een stem was tegen Trump en niet zo zeer voor Biden. Mensen stemde op Trump om Trump, maar kiezers stemde op Biden omdat ze tegen Trump waren. Trump speelde vier jaar geleden en ook in 2020 in op het ongenoegen, de onvrede onder een groot deel van de Amerikanen. Andere kiezers waren niet zo enthousiast over Biden, maar waren klaar met chaos en vonden alles beter dan Trump. Bij gebrek aan een andere charismatische kandidaat stemde ze toch maar op Biden. Maar de Democraten moeten beseffen dat de 74 miljoen Trump-aanhangers een factor zullen blijven spelen. Dat kunnen ze niet ontkennen. Biden zal ook deze grote groep kiezers moeten meenemen in zijn plannen. Ze negeren is geen optie. Als Biden en de Democraten dat wel doen dan worden ze over vier jaar daar voor gestraft.

Biden heeft naast het feit dat hij de Trump-kiezers tegemoet moet komen en het land weer wil verenigen nog een probleem dat wellicht nog lastiger is. Hij moet ook de Democratische partij bij elkaar zien te houden. Dat wordt lastig omdat de progressieve vleugel iets terug wil voor het feit dat ze Biden hebben gesteund tijdens de verkiezingen. Zij vinden dat ze mede verantwoordelijk zijn voor de winst van Biden. En nu willen ze hun invloed laten gelden en willen iets terug voor hun steun. Ze willen dat de regering Biden progressieve plannen gaat doorvoeren op onder andere het gebeid van klimaat en onderwijs. En het wordt nog heel lastig om die progressieve vleugel tevreden te stellen. Ze zullen hun plaats aan de tafel opeisen. Ontkennen dat ze een belangrijke factor zijn zou een grote vergissing zijn.

President Trump, de Republikeinen en een groot deel van zijn aanhang verkeren in een staat van ontkenning. Zo lang Trump zijn verlies niet erkent en niet mee werkt aan de transitie zorgt dat voor grote schade aan het land en de democratie.

De rol van Trump is nog niet uitgespeeld. Hij heeft de Republikeinse partij in zijn greep. Hij heeft de afgelopen vier jaar de partij totaal getransformeerd. Een het Trumpisme zal de leidende ideologie blijven. Trumps invloed is groot en zal wellicht alleen maar groeien. Trump zal ondanks zijn ontkenning wellicht nadenken over zijn politieke carrière. Een scenario dat realistisch is dat Donald Trump in 2024 opnieuw een poging gaat wagen om weer in het Witte Huis te komen.

Donald Trump zal op 20 januari vertrekken, maar hij zal wellicht nooit zijn verlies toegeven. Hij zal blijven verkondigen (eventueel via een eigen televisiezender en Twitter) dat de ververkiezingen van hem zijn ‘gestolen’ en dat er is gefraudeerd. Hij is er dus van overtuigd dat hij onterecht het Witte Huis heeft moeten verlaten. Trump zal dan de komende vier jaar blijven zeggen dat hij recht had op een tweede termijn. Hij zal de Democraten, de media en ‘extreem links’ beschuldigen dat ze de verkiezingen van hem hebben ‘gestolen.’ Die tweede termijn moet er dan maar in 2024 komen. Trump heeft dan een basis van ruim 74 miljoen potentiele kiezers. Als hij de komende vier jaar via Twitter leugens blijft verspreiden over de uitkomst van de verkiezingen en het presidentschap van Joe Biden ondermijnt en als onwettig bestempelt dan stookt hij het vuurtje op en is de kans dat hij in 2024 opnieuw een poging gaat wagen niet ondenkbaar. De vraag is of hij dan weerstand ondervindt en of eventuele Republikeinse politici het aandurven om het tegen Trump op te nemen. Dit is slechts een scenario. Er zijn er wellicht ook andere scenario’s. Trump kan bijvoorbeeld ook besluiten één van kinderen naar voren te schuiven.

Vooralsnog scharen de Republikeinen zich achter de president. Ze klampen zich krampachtig aan hem vast. Ze realiseren zich waarschijnlijk niet dat ze de democratie grote schade toebrengen. Maar ze voelen de hete adem van de Trump-aanhangers in hun nek. Ze plaatsen het partijbelang voor het landsbelang. De democratie krijgt zo flinke klappen, maar zal ook dit overleven. Maar dat de Republikeinen het democratische proces ondermijnen voor hun macht zegt genoeg over hun motieven en de strategie voor de komende jaren.

Trump zal wellicht blijven ontkennen dat hij de verkiezingen heeft verloren. Maar op 20 januari verlaat hij het Witte Huis. Als hij dan nog steeds in een staat van ontkenning zit weten we niet hoe dat zal verlopen. Het ligt helemaal aan hoe hij zich opstelt. Maar hoe langer hij ontkent dat hij heeft verloren, hoe groter de vernedering wordt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.