Onder de oppervlakte

Een jaar na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers lijkt de rust in Washington D.C. en in de rest van Amerika enigszins teruggekeerd. Maar schijn bedriegt.

Aan de oppervlakte lijkt alles kalm en rustig en lijkt president Joe Biden de temperatuur enigszins omlaag te hebben gebracht. Maar onder de oppervlakte broeit het nog steeds. Er is nog steeds een woede die sluimert en er zijn sluimerde wraakgevoelens. Er is teleurstelling dat de bestorming van het Capitool faalde. De woede leeft onder de mensen die het Capitool bestormde en men zint op wraak omdat men er niet in slaagde om de winst van de verkiezingen door Joe Biden ongedaan te maken.

De Capitoolbestorming was een kantelpunt. Het was niet alleen een kantelpunt voor Amerika, maar ook voor de Republikeinen. De Republikeinen hadden na vier jaar de kans om Donald Trump te stoppen. Ze zagen hoe Trump de democratie ondermijnde, maar deden niets. Ze zagen de leugens die hij verspreidde, maar keken de andere kant op. De Republikeinen zagen hoe hij complottheorieën verkondigde, maar ze deden niets. En de Capitoolbestorming bagatelliseerde ze. De Republikeinen konden Trump afzetten, maar ze durfde het niet. Ze deden het tegenovergestelde. Ze omarmde The Big Lie.

Onder de oppervlakte doen de Republikeinen er alles aan om te zorgen dat Trump-loyalisten de controle krijgen over toekomstige verkiezingen. Zo ontslaan ze mensen die weigeren The Big Lie te omarmen. En het wordt voor minderheden op allerlei manieren lastig gemaakt om te stemmen. De Republikeinen proberen alles naar hun hand te zetten, zodat ze in 2022 en 2024 wel winnen. Als ze daar voor moeten frauderen met uitslag als hen die niet goed uitkomt, dan zullen ze dat doen. Gegijzeld door Trump doet voor veel Republikeinen de waarheid er niet meer toe. Om te winnen is alles geoorloofd.

President Biden hield een vlammende toespraak tijdens de herdenking van de gebeurtenissen op 6 januari. Hij gaf Trump, zonder hem bij naam te noemen, de schuld van de bestorming van het Capitool en veroordeelde leugens en riep op om de democratie te beschermen.

Voor wie denkt dat de Capitoolbestorming het einde van iets was, heeft het mis. Het is pas het begin van iets nieuws. Het was de start om (meer) schade toe te brengen aan de Amerikaanse democratie. De democratie die ernstig wordt bedreigd. Eén partij wil alles doen om dat te voorkomen. De andere partij lijkt niet geïnteresseerd. De Republikeinen geloven niet meer in het eerlijke proces. Ze weigeren er aan deel te nemen. En op 6 januari 2021 zag Amerika waar dat toe kan leiden. Amerika is gewaarschuwd, maar het lijkt nog niet door te dringen. De onrust duurt voort.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.