Staat Amerika aan de vooravond van een burgeroorlog?

Als het ministerie van Justitie besluit om Donald Trump te vervolgen voor het illegaal in het bezit hebben van geheime documenten en het belemmeren van de rechtsgang dan komen er rellen in de straten van Amerika. Althans dat is wat senator van South Carolina en Trump hielenlikker Lindsey Graham zei bij Fox News.

De uitspraak van Graham is gevaarlijk, maar ondenkbaar is het niet. Als Trump wordt aangeklaagd en het ministerie van Justitie besluit Trump te vervolgen zal dit tot grote onrust leiden.

Na de huiszoeking van de FBI in Mar-a-Lago schaarde de MAGA beweging en MAGA Republikeinse politici en ander aanhangers zich massaal achter de voormalige president. Men sprak er schande van en de MAGA beweging protesteerde bij FBI gebouwen door het hele land. En Republikeinse politici riepen op om de FBI af te schaffen.

In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen voor het Congres vond president Biden het nodig om in een toespraak de MAGA Republikeinen aan de schandpaal te nagelen. Hij noemde ze een bedreiging voor de democratie en alles waar de republiek op is gebouwd en waar Amerika voor staat.

Donald Trump noemde vervolgens Biden een ‘vijand van de staat.’

En zo staat alles weer op scherp. Biden die de bruggenbouwer wilde zijn en het land weer wilde verenigen is tot de conclusie gekomen dat een groot deel van het land (lees: de MAGA Republikeinen) dat helemaal niet wil. Maar de toespraak was ook bedoeld om de Democratische achterban en de gematigde Republikeinen en onafhankelijke kiezers er aan te herinneren om te gaan stemmen. De democratie staat op het spel.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 34 procent van de Amerikanen (onder Republikeinen is dit 40 procent) vindt dat geweld tegen de overheid soms gepast is. Dat is een verontrustend percentage. En het geeft aan dat mensen geweld niet zullen schuwen om hun zin te krijgen. Dat in combinatie met kandidaten die voor allerlei politieke functies (Huis, Senaat, gouverneur, etc.), vaak met steun van Trump, hun voorverkiezing hebben gewonnen kan dat tijdens de landelijke verkiezing zorgen voor een giftige cocktail.

Wat gebeurt er als deze kandidaten op 8 november niet winnen? Wat als een Democraat in een Republikeins district wint? Wat als de Republikeinen niet de meerderheid in de Senaat krijgen?

Met andere woorden, zal de Republikeinse kiezer en de MAGA beweging de uitslag van de verkiezingen accepteren? Wat gebeurt er als de Trump kandidaten niet winnen? Zal Trump ze oproepen om iets aan de uitslag te doen? Of zal hij roepen dat er sprake is van grootschalige fraude en dat deze verkiezingen ook ‘gestolen’ zijn? De kans dat dit gebeurt, is niet ondenkbaar. En Trump zal alles in het werk stellen (met het oog op 2024) om te zorgen dat zijn kandidaten alsnog op cruciale politieke posities komen. Want hij heeft ze nodig om in 2024 serieus een kans te maken. Of hij nu meedoet of niet. De Trump loyalisten zijn nodig om te zorgen dat de Republikeinen weer aan de macht komen.

Desinformatie, corruptie, liegen om de waarheid geweld aan doen, alternatieve feiten omarmen en de democratie ondermijnen is niet iets wat pas sinds het presidentschap van Donald Trump ontstond. Het begon al decennia eerder in de Republikeinse partij. Het verschil is dat het niet zo openbaar en amateuristisch aan het licht kwam als tijdens het presidentschap van Trump.

In 1994 kregen de Republikeinen onder de leiding van Newt Gingrich de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinse Revolutie van 1994 zorgde ervoor dat de Republikeinen van een partij die compromissen sloot met Democraten om wetten door het Congres te krijgen een partij werd die als hoofddoel had obstructie te plegen. En Gingrich had als hoofddoel om het presidentshap van Bill Clinton (en dat van de Clintons persoonlijk) ten grond te richten. En hij slaagde daar voor een groot deel in, maar kon niet voorkomen dat Clinton in 1996 vrij eenvoudig werd herkozen.

Maar obstructie, het verkondigden van leugens, corruptie en intimidatie zouden het handelsmerk worden van de Republikeinse partij. Zo loog de regering van George W. Bush de Amerikaanse bevolking voor over massavernietigingswapens in Irak en een link tussen Saddam Hussein en Al Qaeda. Beide beweringen bleken niet waar te zijn en zo rommelde Bush Amerika een oorlog in wat het leven kostte aan duizenden Amerikaanse militairen en duizenden Irakese burgers.

Door desinformatie en leugens te verkondigen kon men een oorlog rechtvaardigen die niet te rechtvaardigen viel omdat de grond waarop de oorlog werd begonnen niet klopte. Dat de hele oorlog uitdraaide op een fiasco wordt dan buitenbeschouwing gelaten. De betrokken politici zullen nog altijd zeggen dat het een succes was. Als je de waarheid zo verdraaid is waarschijnlijk alles te rechtvaardigen. Wat krom is wordt weer recht. Feiten doen er niet toe en elke leugen is om te buigen naar een alternatieve waarheid.

Door desinformatie, leugens, corruptie en intimidatie hebben de Republikeinen altijd weer de macht gegrepen en vervolgens alles gedaan om die macht te behouden. En als dit niet via reguliere manieren en via eerlijke verkiezingen lukte dan zochten ze manieren om te zorgen dat ze de macht toch hielden. Denk aan voter suppresssion, het moeilijk maken voor minderheidsgroepen om te stemmen, gerrymandering en het intimideren van groepen, zoals LGBTQ+ mensen en Aziatische kiezers. Leugens verspreiden over Democraten die feitelijk onjuist zijn. Maar wie geeft er om feiten als je daar door de verkiezingen wint? Alles is geoorloofd om aan de macht te komen en nog meer om aan de macht te blijven.

De bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 had een wake up call moeten zijn. Maar de bestorming heeft laten zien waar leugens, desinformatie, alternatieve feiten en claims over ‘gestolen’ verkiezingen toe kunnen leiden. En dat de MAGA beweging alles doet om keizer Trump weer aan de macht te krijgen (en zich niet realiseert dat het bij Trump alleen draait om Donald Trump zelf).

Dus als de uitslag van de tussentijdse verkiezingen tegenvalt en de Republikeinen niet de macht krijgen in het Congres dan is het wel degelijk denkbaar dat er rellen ontstaan in de straten van Amerika. Niemand weet wat de gevolgen zullen zijn.

De polarisatie neemt verder toe. De verdeeldheid wordt groter en de haat voor de ander neemt toe. Daar maakt de Republikeinse partij ook gebruik van. De cultuuroorlog, mensen die anders denken bestempelen als anti-Amerikaans is wat bijdraagt aan de groeiende onverdraagzaamheid en wat de Amerikaanse democratie onder druk zet.

Dat Amerika aan de vooravond van een burgeroorlog staat is iets wat een aantal jaren geleden ondenkbaar was. Maar het zaadje daarvoor is al veel eerder gepland, maar niemand nam het echt serieus.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bill Clinton, Donald Trump/President Trump, George W. Bush, Irak, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.