Een toekomst zonder Trump?

Republikeinen hebben de kans om afscheid van Trump te nemen

Als de Republikeinen van Donald Trump af willen dan is nu het moment. Maar durven ze dat? En waarom is het nu het moment om afscheid van Trump te nemen?

De aankondiging van Trump dat hij zich opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap in 2024 was geen spetterende show. Het was allemaal afgezaagd, een herhaling van zetten. Het leek of Trump er geen zin in had. Veel mensen die aanwezig waren bij de speech in Mar-a-Lago wilde eerder vertrekken, maar werden door de beveiliging tegen gehouden.

Om zijn campagne een vliegende start te geven zou Trump op campagne tour gaan. Hij komt het beste tot zijn recht in grote volle stadions waar hij wordt toejuicht door zijn MAGA aanhang. Hij had ook nog campagne kunnen voeren voor Herschel Walker in Georgia, die persoonlijk door Trump was gekozen. Maar Trump deed niets, Trump zit in Mar-a-Lago en zag hoe Walker verloor.

Verschillende Republikeinse campagnestrategen en commentatoren op de Amerikaanse televisiezenders geven steeds openlijker toe dat het verlies van Walker de schuld is van Trump. Het verlies van de midterms willen ze in de schoenen van Trump schuiven. Trump schoof, de ongekwalificeerde Herschel Walker naar voren, maar Walker werd vanaf het begin achtervolgd door schandalen. Toch lukte het de Democratische senator Raphael Warnock niet om hem in de eerste ronde te verslaan.

Veel Republikeinen denken steeds vaker dat ze met Trump geen verkiezingen meer gaan winnen. Het lijkt erop dat de magie van Trump is uitgewerkt of op zijn zachtst gezegd veel van zijn glans heeft verloren. Hoewel er op televisie veelvuldig over Trump wordt gesproken en over een tijdperk na Trump wordt gediscussieerd zwijgen de Republikeinse politici op Capitol Hill. Mitch McConnell, de fractievoorzitter van de Republikeinen in de Senaat, die had gehoopt dat hij weer de meerderheid in de Senaat zou krijgen, moet de komende twee jaar 49 senatoren aanvoeren. En McConnell houdt Trump daar verantwoordelijk voor.

Ook de rechtszaken en onderzoeken die naar Trump lopen zorgen ervoor dat het voor Trump lastiger wordt om een goede campagne te voeren. De Trump Organization, het bedrijf van Trump, is in staat van beschuldigding gesteld voor belastingfraude. Trump en zijn kinderen zijn zelf niet aangeklaagd, maar het is toch een flinke dreun voor Trump.

Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar de geheime documenten die Trump in Mar-a-Lago had, maar die hij had moeten overdragen aan het Nationaal Archief. En onlangs zijn er in een opslagplaats in Florida nieuwe geheime documenten gevonden.

De commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt is bijna met haar rapport klaar. En de voorzitter van de commissie heeft laten weten dat in het rapport mensen worden aangeklaagd. Wie dat zijn is onduidelijk. Het rapport wordt overhandigd aan het ministerie van Justitie en die gaat dan bepalen of het de mensen ook officieel gaat aanklagen en vervolgen.

Ook het diner van Trump met antisemiet Kanye “Ye” West en witte nationalist en Holocaust ontkenner Nick Fuentes is iets waar de Republikeinse partij niet mee wil worden geassocieerd. Trump weigerde afstand te nemen van Fuentes en zijn denkbeelden. Mitch McConnell zei dat er geen plaats is voor antisemitisme in de Republikeinse partij, maar veel Republikeinen hielden hun mond. Wie zwijgt stemt toe?

Ook het bericht van Trump op zijn social media platform Truth Social, waarin hij opriep om de Grondwet af te schaffen zodat hij weer geïnstalleerd kan worden als president, zorgde ervoor dat Republikeinen zich weer in allerlei bochten moeten wringen om te zeggen dat personen die de Grondwet niet respecteren niet president kunnen worden. Maar veel Republikeinen zwegen of verdraaide de woorden van Trump. Trump gebruikte het woord ‘terminate’ (beëindigen), terwijl McConnell in kritiek op Trump het woord ‘suspend’ (opschorten) gebruikte. Maar de fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zweeg.

Donald Trump heeft nog steeds grip om de Republikeinse partij, maar de vraag is, zeker met de rampzalige uitslag van de midterms, hoe lang de Republikeinse partij zich nog aan Trump wil committeren. De reden dat de Republikeinen (nog) geen afscheid van Trump hebben genomen komt omdat nog een substantieel deel van de Republikeinse electoraat nog steeds Trump steunt. Zo lang dat deel van het electoraat niet gaat schuiven en nog steeds gelooft in de kansen van Trump en zijn boodschap, zullen de Republikeinen Trump niet zo maar aan de kant schuiven. Ze willen deze kiezers niet tegen zich in het harnas jagen.

Maar de tussentijdse verkiezingen hebben wel laten zien dat de boodschap[ van ‘gestolen’ verkiezingen in 2020 niet meer aanslaat. Veel kiezers zijn moe en de kandidaten die The Big Lie wel omarmde verloren allemaal. Kandidaten voor de Senaat in Arizona, Nevada, Pennsylvania en Georgia, die door Trump werden gesteund verloren. Het laat zien dat de Amerikaanse kiezers ook vooruit kijken en klaar zijn met alle ongefundeerde claims van grootschalige fraude. Trump zal er op blijven hameren, zoals in zijn bericht op Truth Social.

Trump is al veel vaker afgeschreven, maar tart de politieke zwaartekracht elke keer. Hij gaat niet uit zichzelf weg, Wellicht is de magie van Donald Trump langzaam uitgewerkt, maar het Trumpisme zeker niet.

Als de Republikeinen echt vooruit willen en weer verkiezingen willen winnen en niet achter iemand aanlopen die leugens en onwaarheden verkondigd en de democratie ondermijnt, dan is er nog hoop voor de Republikeinse partij. Maar de vraag blijft of ze dat durven en wat de Republikeinse partij wil.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Mitch McConnell, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.