Obama: “Geen kernwapens meer”

President Obama heeft op de NAVO-top die plaats vond in Straatsburg gepleit voor een wereld zonder kernwapens. Volgens Obama zorgt het streven van de 60-jarige bondgenootschap om kernwapens af te schaffen het recht om andere landen, zoals Iran en Noord-Korea, er op aan te spreken dat ook te doen. Obama zal in Praag zijn plan voor het afzweren van kernwapens uit de doeken doen. Volgens president Obama zorgen de verspreiding en diefstal van atoomwapens, door onder andere terroristen netwerken, een bedreiging ook al is de Koude Oorlog voorbij. Het pleidooi van Obama om kernwapens uit te bannen kreeg veel bijval binnen de NAVO, onder meer van Nederland. De VS en Rusland gaan de banden dit jaar opnieuw aanhalen en zullen spreken over het afschaffen, of tenminste beperking, van het aantal atoomwapens. De bedoeling is dat beide landen 1500 kernkoppen hebben, dat is lager dan in een akkoord stond dat in 2002 werd ondertekend. Daarnaast wordt het internationale verdrag tegen kernwapen dit jaar herzien. Obama greep zijn eerste officiële bezoek aan Europa, waar hij als een rockster werd onthaald, aan om te pleiten voor een nieuw begin tussen Europa (Frankrijk en Duitsland voor op) en de Verenigde Staten. Obama gaf toe dat de VS de afgelopen jaren onder het beleid van president George Bush, weinig waardering had voor de ‘leidende rol van Europa’ in de wereld en dat de VS ‘neerbuigend’ en soms ‘arrogant’ tegenover Europa waren geweest. Obama maakte de opmerking niet zomaar. Hij weet dat hij de Europese landen nodig heeft voor de nieuwe aanpak van de oorlog in Afghanistan. De president riep de bondgenoten van de NAVO meer in Afghanistan te doen. “Europa mag niet verwachten dat de VS die last alleen op hun schouders nemen. Dit is een gezamenlijk probleem waarvoor ook gezamenlijke inspanning is vereist”, aldus Obama. De oproep van Obama heeft succes, want twee NAVO-landen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, willen extra militairen naar Afghanistan sturen.

 

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Rusland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.