Wapenbezit onder de loep

Is de publieke opinie in de Verenigde Staten over wapenbezit veranderd? Het antwoord is ja en in de verandering in de publieke opinie is verassend te noemen.

 

Pittsburgh, Oakland, Samson, Alabama, Carthage, North Carolina en afgelopen week schoot een man in Binghamton, New York, minstens 4 mensen dood en verwonden er nog een aantal mensen. Het zijn zo maar wat gewelddadige schietpartijen door heel de VS. Daarnaast zijn in grote steden als Los Angeles en Washington D.C. schietpartijen aan de orde van de dag. En er zijn bekende schietpartijen zoals op de universiteit Virginia Tech, Virginia in 2007.

 

Sinds 2001 is een meerderheid van de Amerikanen is voor strengere wapenwetgeving. De steun voor strengere wetgeving over vuurwapens is wel aan het dalen. Het recht om jezelf te verdedigen en een wapen in het huis is een recht van de Amerikanen en ligt verankert in de grondwet van de VS en geen enkele Amerikaan wil dat recht opgeven. Je moet wel een wapenvergunning hebben om een wapen te mogen bezitten, maar het aanschaffen van een wapen is zeer eenvoudig, zoals Michael Moore al in zijn documentaire Bowling For Columbine liet zien. Acht jaar geleden, wilde 54 procent van de Amerikanen strengere wapenwetgeving, in 2007 was dit nog 50 procent, volgens een peiling van Gallup. En nu is er een sterke daling te zien. Nog maar 39 procent van de Amerikanen is voor strengere wapenwetgeving. Wellicht heeft dit te maken met president Obama en zijn regering. Obama heeft aangegeven wat te willen doen aan de wapenwetgeving en mensen die zeer voor wapenbezit zijn hebben zeker niet op Obama gestemd in november. Zij waren bang dat Obama hun wapens zou afnemen, maar zo ver wil Obama niet gaan. Hoe dan ook zelfs de National Rifle Association (NRA) riep op om niet op Obama te stemmen. “If he and the people in control of Congress right now could have what they want, they would heavily restrict or eliminate guns from this country”, aldus Sean Healy, een advocaat die op komt voor de rechten om een (vuur)wapen te hebben. Op het moment zien we een toename in de verkoop van (vuur)wapens. Het lijkt of de Amerikanen hebben gehoord wat de openbare aanklager van de regering Obama, Eric Holder, zei. “There are just a few gun-related changes that we would like to make, and among them would be to reinstate the ban on the sale of assault weapons”, aldus Holder in februari. Of ze hebben gehoord wat minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton zei over het verbod. “I, as a senator, supported measures to try and reinstate it. Politically, that is a very big hurdle in our congress. But there may be some approaches that could be acceptable and we are exploring those”, aldus Clinton in maart.

 

De steun voor strikte regelgeving omtrent vuurwapens is hoog bij Democraten, maar de scherpe daling in steun komt door Republikeinen en onafhankelijke kiezers die niet voor strengere regelgeving zijn. En onder deze groep zijn niet veel Obama aanhangers. Onder Republikeinen is slechts 33 procent voor strengere wapenwetgeving, in 2007 was dit nog de helft, volgens een peiling van CNN/Opinion Research Corporation. Onder onafhankelijke kiezers (independents), is de steun gezakt van 34 procent tot 21 procent nu. De peiling van Gallup laat verder zien dat er al lang een daling zit voor strengere wetgeving voor wapenbezit vanaf de jaren ’90 tot aan 2008. Dat loopt gelijk met een daling in het aantal moorden dat wordt gepleegd. Maar de afname van steun lijkt te worden beïnvloedt door de politiek. En of het hebben van een wapen zorgt voor minder moorden en schietpartijen is maar zeer de vraag. De meeste Amerikanen zijn er van overtuigd dat het hebben van een wapen wel leidt tot minder schietpartijen en moorden en andere criminele activiteiten waarbij vuurwapens in het spel zijn.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wapenbezit onder de loep

  1. Bernard zegt:

    This was lovely to rread

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.