Moslim onderwerpen domineren agenda Obama

De economische crisis in de Verenigde Staten hebben de eerste maanden van het presidentschap van Barack Obama gedomineerd en was zoals Obama bij zijn aantreden zei echt top priority. Na de G-20 in Londen en zijn bezoek aan Turkije en een verrassingsbezoek aan de Amerikaanse troepen in Irak heeft Obama meer werk te doen. Nu hij de economische crisis in de VS heeft aangepakt is de nieuwe grote uitdaging voor Obama de onderwerpen en problemen die er spelen in de Arabische wereld. CNN zette de onderwerpen even op een rijtje.

 

Irak: Obama dankt zijn verkiezing als president voor een gedeelte aan het feit dat hij tegen de oorlog Irak was en is. Voor 2011, zo heeft hij gezegd, zijn alle troepen weg uit Irak. De meeste militairen gaan naar Afghanistan omdat Obama daar de oorlog tegen het terrorisme (al noemt men nu het niet meer de War on Terror, maar de oorlog tegen de Taliban en Al-Queda. Irak is nog lang geen veilig en stabiel land, er worden nog dagelijks mensen ontvoerd en het is zelfs zo gevaarlijk dat Obama zonder aankondiging naar Irak ging. Kunnen de Amerikaanse troepen wel weg uit Irak?

 

Afghanistan: Volgens Obama moet daar de oorlog tegen terroristen gevoerd worden en hij noemde het onlangs America’s war. Obama wil deze oorlog winnen en heeft beloofd er voor te zorgen dat terroristen Afghanistan niet meer als een vluchtplaats kunnen gebruiken. Maar na meer dan 7 jaar oorlog en de Taliban die alleen maar sterker wordt, lijkt het er op dat deze oorlog niet kan worden gewonnen en sommige Amerikanen vragen zich af of dit niet ‘Obama’s Vietnam’ wordt.

 

Pakistan: De regering Obama ziet ook de problemen in het buurland van Afghanistan, Pakistan op zijn pad. Pakistan begint ook meer een vluchtplaats voor de terroristen en de Taliban te worden en in het grensgebied tussen beide landen wordt het steeds onveiliger en er worden steeds meer aanslagen gepleegd. Veel mensen zijn op de vlucht in hun eigen land. Pakistan, zo ziet de regering Obama, vecht voor zijn bestaan omdat het dreigt te worden overgenomen door de Taliban, ondanks de miljoenen dollars die de Amerikaanse regering uit geeft aan militaire trainingen en technologische expertise. De stabiliteit in het land is aan het wankelen. De VS is ook bang wat er gebeurd met de nucleaire wapens als militanten de macht grijpen. De vraag is hoe Obama het beste kan reageren?

 

Iran: Ook Teheran werkt aan een nucleair programma voor het opwekken van energie zo zegt men, alleen denkt iedereen dat Iran werkt aan het ontwikkelen van een atoombom. Obama heeft gezegd dat hij elke optie, dus ook een militaire optie, onderzoekt om er voor de zorgen dat Iran geen nucleaire wapens krijgt of ontwikkelt. Is dat een verstandige zet?

 

Turkije: Het enige land in de NAVO wil Obama graag te vriend houden en hij heeft het land ook nodig. Het is een gematigd moslim land en het wil graag een Westerse koers varen en lid worden van de EU, maar was niet zo blij met de War on Terror van de regering Bush. De VS moeten vooral de gematigde moslims aan zijn kant krijgen.

 

Israël en de Palestijnen: Elk gesprek in Washington over de Arabische wereld leidt altijd naar dezelfde onderwerp. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Obama staat voor de uitdaging om vooruitgang voor de Palestijnen te boeken. Obama heeft tijdens zijn verkiezingscampagne gezegd dat Jeruzalem ondeelbaar is, maar dat was vooral om de Joodse kiezers voor zich te winnen. Hij wil ook dat de Palestijnen een eigen staat krijgen. En de moslims kijken vooral naar wat Obama op dat gebied voor hen gaat doen. Succes op dat gebied is moeilijk, maar kan als een voorbeeld dienen voor andere conflicten tussen generaties in de wereld.

 

Obama heeft dus een drukke agenda als het gaat om de buitenlandse politiek. CNN vergeet te melden dat de VS de banden met Rusland opnieuw wil aanhalen en Noord Korea is ook een hoofdpijn dossier. De bovengenoemde onderwerpen staan in ieder geval hoog op de lijst.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Rusland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.