Afschaffing Roe v. Wade?

Het voornemen van het Hooggerechtshof om het recht op abortus af te schaffen kan verstrekkende gevolgen hebben. Uit een uitgelekte memo blijkt dat het overwegende conservatieve hof het recht op abortus bij de staten wil leggen. Dat houdt in dat de staten zelf kunnen beslissen of ze abortus toe staan, maar in feite betekent het dat veel staten het recht op abortus zullen inperken of verbieden. Daarmee wordt het hebben van een abortus illegaal en dus strafbaar. Als staten zelf beslissen of abortus mogelijk is betekent dat Roe v. Wade wordt terug gedraaid. Roe v. Wade zorgde namelijk voor dat het recht op abortus landelijk was toegestaan. In 1973 oordeelde het Hooggerechtshof dat de praktijk op een abortus te weigeren ongrondwettelijk was. Daar komt dus, zoals het er nu uitziet, verandering in.

Als Roe v. Wade wordt afgeschaft zal dat miljoenen vrouwen treffen die dan niet meer veilig een abortus kunnen laten uitvoeren. Het zal leiden tot onveilige praktijken. En het raakt arme vrouwen harder dan vrouwen die het beter hebben. En arme vrouwen zijn vaker vrouwen van kleur (zwart, latino, etc.). Welvarende vrouwen hebben geld en de mogelijkheden om naar een staat te rijden of te vliegen waar abortus wel is toegestaan om daar en abortus te laten uitvoeren. Arme vrouwen hebben die kans vaak niet. Het illegaal maken van abortus raakt deze vrouwen dus hard.

De anti-abortus-lobby is blij met het voornemen van het Hooggerechtshof om Roe v, Wade af te schaffen. Anti-abortus activisten hebben jarenlang geprobeerd om de historische uitspraak uit 1973 terug te draaien. Toen de staat Mississippi een wet introduceerde om het recht op abortus vanaf 15 weken te verbieden kwam daar veel kritiek op. Veel vrouwen weten dan nog niet of zwanger zijn. In andere Republikeinse staten, zoals Texas, is de termijn voor abortus nog veel korter. En de gouverneur van Texas tekende een wet waarin staat dat iedereen die vrouwen helpt bij een abortus een boete kan krijgen of in de gevangenis kan belanden. Iedereen kan iemand anders aangeven wat betekent dat abortus artsen en klinieken vogelvrij zijn. Veel pro-choice groepen vochten de wet in Mississippi aan en uiteindelijk kwam de wet voor het Supreme Court. Na dat president Donald Trump zijn derde conservatieve rechter benoemde en de verhouding van het hof veranderde van 6 naar 3 in het voordeel van de conservatieven was dit voor de pro-life beweging een teken dat zij een goede kans hadden dat Roe v. Wade zou worden teruggedraaid door de conservatieve rechters. En ze lijken nu in een poging geslaagd.

Democratische staten, zoals Californië, hebben al gezegd dat ze alles in het werk zullen stellen om te zorgen dat in hun staten het recht op abortus blijft bestaan. President Joe Biden liet weten teleurgesteld te zijn door het voornemen van het hof. Hij noemde het ‘radicaal.’ Maar als president kan hij niet veel doen.

Hij kan een wet naar het Congres sturen om te zorgen dat het recht op abortus wettelijk wordt vastgelegd. Maar de kans dat die wet wordt aangenomen is uitgesloten. De Republikeinen zullen deze wet nooit aannemen en voor deze wet is een tweederde meerderheid in de Senaat nodig en die hebben de Democraten niet. Er zijn waarschijnlijk ook wel Democratische senatoren te vinden die niet voor de wet stemmen.

De Democraten hebben met abortus wel een verkiezingsthema te pakken dat wellicht de achterban zal motiveren om tijdens de midterms te gaan stemmen. De meerderheid van de Amerikanen, 69 procent, is voor het recht op abortus en het is dus wrang dat een groepje van oude grijze mannen de keuze van de meerderheid naast zich neer lijkt te leggen. Het zal miljoenen Amerikaanse vrouwen treffen,

Dat een potentiële beslissing van het Hooggerechtshof uitlekt, is nog nooit eerder voorgekomen. Het Hooggerechtshof is een gesloten bastion waar nooit iets uitlekt. Rechts Amerika geeft links nu de schuld voor het lekken. Opperrechter John Roberts laat nu uitzoeken hoe het komt dat een deze memo is uitgelekt.

De ‘kladversie’ die is uitgelekt betekent nog niet dat het vast staat dat Roe v. Wade wordt afgeschaft. De definitieve uitspraak komt pas in juni, maar de kans is groot dat de historische beslissing in 1973 wordt teruggedraaid. En als dat zo is doet Amerika een stap terug en gaat het 50 jaar terug in de tijd.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Abortus, Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Afschaffing Roe v. Wade?

  1. Pingback: De vrije val van Biden | Focus on America

Reacties zijn gesloten.