Protest

De afgelopen week waren er verschillende zogenoemde town hall meetings door de hele Verenigde Staten over de plannen van president Obama om de Amerikaanse gezondheidszorg drastisch te hervormen. Obama wil dat elke Amerikaan een betaalbare ziektekosten verzekering krijgt en tegelijk wil hij de kosten van de gezondheidszorg omlaag brengen.

Nu het Congres met zomer reces is en de afgevaardigden en senatoren terug keren naar hun staat en district worden er bijeenkomsten gehouden (town hall meetings) waar de afgevaardigden en senatoren aan hun achterban moeten uitleggen waarom ze voor de plannen van Obama zijn, de meeste Democraten zijn voor, of waarom ze tegen zijn, zoals de meeste Republikeinen. De town hall meetings zijn nu al berucht om de opstootjes en soms vechtpartijen die uitbreken. Mensen die tegen de ziektekosten plannen zijn gaan naar bijeenkomsten waar voorstanders zich verzamelen en proberen de bijeenkomsten te verstoren. In Pennsylvania werd senator Arlen Specter belaagd en ook in Tampa, Florida was er een opstootje.

De Democratische afgevaardigde van New Jersey, Steve Rothman, zei tijdens een town hall meeting in Secaucus dat het doel van de hervorming van de gezondheidszorg niet is dat het hetzelfde systeem wordt als dat van het Verenigd Koninkrijk of als dat van Canada. “I, for one, don’t want a system like Great Britain’s. I don’t want a system like Canada’s. I don’t want national health care, and I don’t want socialized medicine”, aldus Rothman. Hij zei dat de wet die het Congres moet samenstellen “has to fix what needs to be fixed” en niet “destroy what’s good about the existing private health insurance system.”

President Obama houdt ook town hall meetings door het hele land. Zo was hij onlangs in New Hamspire en afgelopen week in Montana en Colorado. “Fixing the nation’s ailing health-care system requires both improving health insurance practices and reducing the costs of treatment”, aldus Obama in Montana. Obama beantwoorde vragen van sceptici over zijn plannen voor de gezondheidszorg, zijn top prioriteit dit jaar op binnenlands beleid. Een man die zichzelf een NRA aanhanger noemde en die gelooft in de grondwet op basis van de traditionele conservatieve waarden vroeg Obama hoe hij denkt dat zijn regering de ziektekosten verzekering uit te breiden voor de 46 miljoen onverzekerde Amerikanen. “You can’t tell us how you’re going to pay for this”, aldus de man. “The only way you’re going to get the money is to raise our taxes. That’s the only way you can do that.” Obama antwoordde met zijn vaak herhaalde verhaal, dat tweederde van de kosten, ongeveer 900 miljard in 10 jaar, komt omdat verspilling wordt tegen gegaan en dat het nieuwe systeem, waaronder de overheidsprogramma’s als Medicare en Medicaid voor ouderen en de armen, efficiënter werkt. De rest zo zei Obama komt (hij was het eens met de man) door nieuwe inkomsten door middel van de belastingen te verhogen voor mensen die een inkomen hebben van meer dan 250.000 dollar per jaar. “If we did that alone, just that change alone … that would raise enough to pay for health-care reform”, aldus Obama, waar hij bij opmerkte dat hij zich aan zijn verkiezingsbelofte houdt, dat mensen die minder dan 250.000 dollar verdienen niet meer belasting gaan betalen. Obama gaf toe dat sommige belastingen omhoog gaan, maar de president kreeg een groot applaus toen hij dat zei dat hij gelooft dat mensen met meer geld, zoals hijzelf, meer lasten kunnen dragen. Een zeer socialistisch uitgangspunt; de breedste schouders dragen de zwaarste lasten. “We’ve got to get over this notion that we can have something for nothing”, aldus de president. “That’s how we got into this deficit and this debt in the first place.” Obama refereerde ook aan de emotionele en felle debatten tijdens andere town hall meetings en zei tegen de man: “I appreciate your question, the respectful way you asked it, and by the way, I also believe in the Constitution.” Obama merkte op dat er nog veel werk verzet moet worden, het Congres werkt om vier verschillende wetten samen te voegen en men gaat in september onderhandelen over een compromis dat geleid wordt door de Democratische senator Max Baucus en vijf andere leden van de commissie Financiën van de Senaat, zodat er één wet komt. Er is veel protest tegen de plannen van Obama, maar zijn populariteit leidt er nauwelijks onder (zie bericht Nauwelijks verandering in populariteit).

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Medicare, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.