In memoriam: Edward Kennedy (1932-2009)

De belangrijke Amerikaanse politicus en Democratische senator van Massachusetts, Edward ‘Ted’ Kennedy, telg uit de beroemde Kennedy-familie, werd afgelopen week op de nationale begraafplaats Arlington bij Washington met militaire eer begraven. De senator uit Massachusetts kreeg zijn laatste rustplaats in de buurt van zijn twee broers, de in 1960 neergeschoten Amerikaanse president John F. Kennedy en de in 1968 vermoorde senator Robert Kennedy, aldus de Telegraaf.

Bij de begrafenis waren vooral nabestaanden en intimi aanwezig. De grote Amerikaanse omroepen, zoals CNN en NBC deden rechtstreeks verslag van de plechtigheid. Enkele uren eerder was het lichaam van Kennedy overgevlogen uit Boston, Massachusetts en in een autocolonne via Capitol Hill waar congresleden afscheidt namen van Kennedy, naar de begraafplaats Arlington gebracht.

Eerder prees president Obama Kennedy in een herdenkingsdienst in een basiliek in Boston, waar hij Kennedy “de kampioen van de allerzwaksten, de ziel van de Democratische Partij en de leeuw van de Amerikaanse senaat” noemde. Obama zei: “A man whose name graces nearly one thousand laws, and who penned more than three hundred himself. We can still hear his voice bellowing through the Senate chamber, face reddened, fist pounding the podium, a veritable force of nature, in support of health care or workers’ rights or civil rights”, aldus Obama. “We do not weep for him today because of the prestige attached to his name or his office”, aldus de president. “We weep because we loved this kind and tender hero who persevered through pain and tradegy – not for the sake of ambition or vanity, not for wealth or power; but only for the power and the country he loved.”

Ook de homo gemeenschap in de VS liet zich horen na de dood van Kennedy en noemde hem “our greatest champion”. Schrijver John Aravosis zei dat de steun van Edward Kennedy voor homo rechten “was very important to a community that has faced a history steeped in discrimination. On gay rights, he was absurdly helpful for a straight senator back before gay rights were popular”, aldus Aravosis. Aravosis, die het weblog AmericaBlog heeft en regelmatig over homo onderwerpen schrijft, zei dat Kennedy hem voor het onderwerp interesseerde. “I started doing volunteer work in his office in 1993 when I was still working for a Republican senator.”

“In those early years, his support may have turned heads but [that] didn’t dampen his support – and eventually helped change hearts and minds about LGBT [Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender] equality in the Senate and around the country”, aldus voormalig staatssenator van Massachusetts en voorzitter van de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation, Jarret Barrios.

Bij de dienst in Boston waren ongeveer 1500 genodigden aanwezig, onder wie de oud-presidenten Jimmy Carter, Bill Clinton en George W. Bush. Langs de route van de rouwstoet en bij de basiliek stonden hordes mensen.

Edward Kennedy, de jongste van de drie broers Kennedy, die uitgroeide tot een invloedrijke en alom gewaardeerde senator heeft meer dan 300 wetten op zijn naam staan. Kennedy was een groot voorstander van de plannen van president Obama voor de hervorming van de gezondheidszorg. 

Voormalige presidenten, Jimmy Carter, Bill Clinton en George W. Bush en hun echtgenotes en president Barack Obama, Michelle Obama en vice-president Joe Biden en zijn vrouw waren aanwezig tijdens de herdenkingsdienst voor Edward Kennedy

Voormalige presidenten, Jimmy Carter, Bill Clinton en George W. Bush en hun echtgenotes en president Barack Obama, Michelle Obama en vice-president Joe Biden en zijn vrouw waren aanwezig tijdens de herdenkingsdienst voor Edward Kennedy

 

Het graf van Edward Kennedy werd een dag na de begrafenis opengesteld voor het publiek

Het graf van Edward Kennedy werd een dag na de begrafenis opengesteld voor het publiek

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.