Verlies voor Democraten in VA en NJ; factor Obama onbelangrijk

De economie en banen waren de belangrijkste onderwerpen voor de kiezers in Virginia die afgelopen week stemde voor de Republikein Bob McDonnell als nieuwe gouverneur van de staat, aldus CNN. Zesenveertig procent van de keizers in Virginia vonden de economie en banen (lees: werkloosheid) de belangrijkste onderwerpen. Eén op de vier keizers vonden de hervorming van de gezondheidszorg het belangrijkst en 14 procent vonden belastingen het belangrijkst. “The economy as the number one issue probably bodes well for the Republicans in Virginia”, aldus politiek correspondent van CNN, Candy Crowley.

Er werd veel gespeculeerd of de verkiezingen rond het gouverneurschap een referendum was over hoe men denkt over president Obama. Maar onder keizers in Virginia was dat onbelangrijk, aldus CNN. Vijfenvijftig procent van de kiezers in Virginia zei dat Obama geen invloed had in hun stem. “What you are seeing is that the president’s coattails didn’t have a lot of durability from last year to this. He certainly pulled in Democrats last year when he was on top of the ticket”, aldus politiek verslaggever Candy Crowley van CNN. “When he is not on top of the ticket, I think then it reverts to the person who actually is there and who they are voting on, so this is certainly a lesson for Democrats as to just how far the president’s powers of persuasion can go. Whether or not he can translate that magic on to a different ticket, and I would say that’s sort of not looking as though it does”, aldus Crowley.

Politiek analist, Gloria Borger, van CNN zei dat de winst van de Republikeinen een probleem is voor president Obama. “This is a signal to this White House they have some problems right now – particularly on the economy and on the deficit”, aldus Borger.

Ook in New Jersey was de economie het belangrijkste onderwerp bij de kiezers, aldus CNN. De race in New Jersey was anders dan in Virginia, omdat de race in Virginia open was. In New Jersey ging het om de zittende Democratische gouverneur Jon Corzine. Hij verloor afgelopen week van de Republikein Chris Christie. Een derde van de kiezers, 31 procent, zei dat de economie het belangrijkste thema was, terwijl voor 26 procent de belastingen het belangrijkst waren, voor 20 procent was corruptie belangrijk en voor 18 procent de gezondheidszorg.

Van de kiezers in New Jersey zei 60 procent dat president Obama geen invloed had op hun stem. Obama is zowel in New Jersey als in Virginia vaak op campagne geweest. In de laatste week van de campagne trad Obama nog samen met Corzine op.

Gloria Borger, politiek analist van CNN zei dat het verlies van Corzine “could spell trouble” voor Obama. “It’s a wake up call for the White House”, aldus Borger. “This is a Democratic state, and a loss there means that independent voters are unhappy. And that’s not good news for President Obama.”

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.