Steun na bezoek Texas

De Britse voormalige premier van Groot-Brittannië, Tony Blair, was stelliger over de noodzaak het Iraakse regime omver te werpen na gesprekken in 2002 met de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush, zo meldt de Telegraaf. In de film over president George W. Bush, getiteld W van Oliver Stone zit ook een scene waar Bush en Blair over de oorlog in Irak spreken. Blair schaarde zich achter Bush na privégesprekken met het staatshoofd op diens ranch in Texas. Dat stelde een Britse topdiplomaat afgelopen week de Irak-verhoren in Groot-Brittannië, aldus de BBC. Christopher Meyer was destijds ambassadeur in Washington. Ook belichtte hij de goede verhouding tussen Blair en Bush. De president sprak wel met Blair, maar hij beschouwde andere wereldleiders als ”buitenaardse wezens”. Na de gesprekken tussen Bush en Blair, waarbij geen adviseurs aanwezig waren, nam Blair voor het eerst het woord regimeverandering in de mond, aldus Meyer.

Volgens de ex-ambassadeur moesten functionarissen vervolgens maar bewijs ”bijeensprokkelen” voor massavernietigingswapens, waarover de Iraakse dictator Saddam Hoessein zou beschikken en die als aanleiding zouden worden gebruikt voor een inval. Deze wapens zijn echter nooit gevonden. Een onafhankelijke commissie begon afgelopen een onderzoek naar de deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de aanval van 2003 op Irak. De commissie onderzoekt naar eigen zeggen ook de wettigheid van de Britse deelname aan de door de VS aangevoerde invasie, aldus het Algemeen Dagblad.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Texas en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.