Hoe ‘links’ is Obama?

Voor het eerst sinds de inauguratie van Barack Obama als president van de Verenigde Staten, elf maanden geleden, is zijn populariteit gedaald. Die daling heeft vooral te maken met de plannen die Obama wil doorvoeren. Het belangrijkste is het plan om de Amerikaanse gezondheidszorg drastisch te hervormen en waar heel de VS een mening over heeft. Voor- en tegenstanders, zoals verzekeringsmaatschappijen, doktoren, de farmaceutische industrie en niet te vergeten alle politici op Capitol Hill discussiëren er druk over.

De commissie financiën van de Senaat heeft nu met het voorstel ingestemd, maar dat de wet over de gezondheidszorg ook door de Senaat wordt aangenomen is verre van zeker. De Democraten willen in de wet, de zogenoemde public option, wat inhoudt dat de Amerikaanse overheid een ziektekostenverzekering aanbiedt. Men wil zo iedereen verplichten een ziektekostenverzekering te nemen, dus ook de 45 miljoen onverzekerde Amerikanen. Deze public option is met name de Republikeinen een doorn in het oog, maar ook conservatieve en gematigde Democraten, die de zogenoemde Blue Dog Coalition vormen. Zij zien niets in een zorgstelsel dat gedeeltelijk door de overheid wordt gefinancierd. De Republikeinen, onder andere gesteund door verzekeringsmaatschappijen en de invloedrijke farmaceutische industrie, willen dit voorkomen en beschuldigen de regering Obama er van de hele gezondheidszorg te willen nationaliseren. De vraag is of dit werkelijk zo is? Wil president Obama bedrijven nationaliseren en voert hij een ‘socialistisch’ beleid? Met andere woorden: is Barack Obama een ‘linkse’ president?

Al tijdens de verkiezingscampagne voor het presidentschap van de VS werd Obama al voor socialist en zelfs voor communist uitgemaakt, onder meer door de voormalige Republikeinse vice-presidentskandidaatal Sarah Palin. Socialisme is nog steeds iets waar bij de Amerikanen de haren recht van op gaan staan. Socialisme wordt vaak geassocieerd met het communisme. Het idee dat de overheid alles bepaald is iets dat Amerikanen absoluut niet willen. Het druist tegen hun gevoel van vrijheid in. Dat heeft onder andere met de ontstaansgeschiedenis van de VS te maken. Toen de Engelse koning steeds meer macht wilde en belastingen gingen heffen was voor de kolonisten de maat vol en volgde de onafhankelijkheid. Daarnaast hebben in het federale stelsel de staten veel eigen bevoegdheden, zoals op het gebied van belastingen en de rechtspraak.

Het idee van een grote overheid benauwt de Amerikanen. Van oudsher zijn de Republikeinen tegen een grote landelijke overheid, terwijl de Democraten wel voor een sterke federale overheid zijn. Pikant detail is wel dat als er een Republikein in het Witte Huis zit, de overheidsuitgaven flink toenemen.

Voor de Amerikaanse burger staat met stip op nummer één het verlagen van de belastingen. Men is niet per se tegen overheidshervormingen of regulatie, maar zodra het label ‘socialistisch’ er wordt opgeplakt, associeert men het met het communisme en is men tegen. Republikeinen en conservatieve Amerikanen beweren nu ook dat de regering Obama het land wil over nemen en alles centraal wil regelen. In de plannen voor de gezondheidszorg, maar ook de energiewet zien de Republikeinen het bewijs dat de VS langzaam veranderen in een socialistische maatschappij.

Feit is dat Barack Obama linkser is dan zijn voorganger George W. Bush. Obama behoort tot de liberale vleugel van de Democratische partij. De meeste Democraten, zoals Hillary Clinton, zijn gematigd conservatief. Het electoraat van de Democraten bestaat ook voor het grootste gedeelte uit deze groep. Obama is een liberale president en dat is iets anders dan links. De meeste Democraten zijn ook niet voor een grote overheid en aangezien de Democraten de meerderheid in het Congres hebben kunnen ze hervormingen van hun eigen president blokkeren. Waarom is de meerderheid dan toch voor de hervormingsplannen? Waarom zien de Democraten Obama niet als een socialist?

De Democraten en zelfs gematigde Republikeinen beseffen dat als er niets aan het zorgstelsel, zoals dat nu functioneert, wordt gedaan en de onverzekerde Amerikanen geen verzekering krijgen, dit komende jaren miljarden gaat kosten en dan kunnen de Verenigde Staten zich niet veroorloven. Het Congressional Budget Office (vergelijkbaar met de Algemene Rekenkamer) heeft uitgerekend dat een public option zelfs geld bespaart. Daar kunnen Republikeinen toch moeilijk tegen zijn? Maar de Republikeinen zijn er van overtuigd dat de markt zijn werk moet doen. Het ingrijpen van de overheid moet zo veel mogelijk vermeden worden. Met andere woorden: de status quo, de macht van de verzekeringsmaatschappijen en de farmaceutische industrie die veel geld verdienen moet in stand worden gehouden.

Obama voert hervormingen door die nodig zijn om in de komende jaren de Amerikaanse gezondheidszorg betaalbaar te houden. Maar in het Amerika waar het kapitalisme bijna een geloof is, worden de huidige hervormingsplannen waarin de overheid een grotere rol krijgt als links en socialistisch bestempeld. Maar is Barack Obama echt zo links? In de rest van zijn beleid, onder andere de oorlog in Afghanistan, waar hij 30.000 extra troepen naar toe stuurt, voert hij de zelfde koers als zijn Republikeinse voorganger. De federale overheid geeft wel veel geld uit. Maar de ingrepen in de financieel en economische crisis en de oorlogen Irak en Afghanistan kosten nu eenmaal veel geld. Maar maakt dat Obama nu ‘links’? Obama is een liberale president met misschien voor Amerikanen wat on-Amerikaanse ideeën, maar dat wisten ze ook al voor 4 november 2008. Over 3 jaar zal blijken hoe ‘links’ de Amerikanen Obama werkelijk vinden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Belastingen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.