State of the Union: focus op banen en begrotingstekort

President Barack Obama hield afgelopen nacht zijn jaarlijkse toespraak tot het Congres over de toestand van de VS en de plannen voor het komende jaar. Het was een belangrijke toespraak, omdat de populariteit van Obama sterk is gedaald en de kritiek op zijn regering neemt toe. Na het verlies van de zetel in de Senaat in Massachusetts waardoor de Democraten de absolute meerderheid van 60 zetels in de Senaat kwijt zijn, is het zaak voor president Obama om duidelijk te maken waar hij met het land heen wil en dat hij echt verandering gaat brengen in Washington en dat de gemiddelde Amerikaan dat ook gaat merken. Hieronder volgen een aantal belangrijke punten uit Obama’s toespraak. De hele State of the Union hier te bekijken en elders op dit weblog na te lezen.

President Obama stelde in zijn toespraak voor om de banken die geld van de regering kregen, zodat ze niet om vielen, en dat geld hebben terug betaald (ongeveer 30 miljoen dollar) te gebruiken om lokale banken te helpen, zodat die dat geld kunnen lenen aan ondernemers en kleine bedrijven om zo banen te creëren. Obama stelde ook voor om de belastingen voor kleine bedrijven te verlagen. Volgens Obama gaat het om één miljoen bedrijven. Door de belastingen te verlagen kunnen deze bedrijven nieuwe werknemers aannemen of de lonen verhogen. Om dit mogelijk te maken riep Obama de Senaat op om de zogenoemde jobs bill aan te nemen, die al door het Huis is aangenomen, zodat banen kunnen worden gecreëerd. De president gaf aan dat hij de wet op zijn bureau wil “without delay” om hem te tekenen Obama zei: “People are out of work. They are hurting. They need our help.”

President Obama gaf in zijn eerste State of the Union ook aan dat Washington aan kijkt tegen een “deficit of trust” en hij riep op tot actie aan “both ends of Pennsylvania Avenue” om de geloofwaardigheid te herstellen. Uit veel peilingen dat Amerikanen weinig geloof in de politiek (lees: de regering en het Congres) hebben.

Obama gaf ook aan dat hij met het Congres en met ministerie Defensie wil werken om het beleid van  “Don’t Ask, Don’t Tell” af te schaffen. Het beleid houdt in dat homo’s en lesbiennes in het leger niet kunnen uitkomen voor hun seksuele geaardheid. Obama wil dit veranderen.

De president nam ook de tijd om te praten over de verschillen tussen de Democraten en Republikeinen. Obama wil graag bruggen bouwen. Hij wil met de Republikeinen waar mogelijk samen werken, het bipartisanship. Hij maakt zo een gebaar naar onafhankelijke kiezers, die Obama dreigt te verliezen. Politiek analist Candy Crowley van CNN zei over de onafhankelijke kiezers: “[die kiezers] decide elections and who hate, hate, hate partisan bickering.” Obama daarover: “I will not give up. I’m trying to change the tone of our politics.” Hij doelde daar mee op beide partijen. “We were sent here to serve our citizens not our ambitions.”

Na de toespraak kwamen er reacties van belangrijke politici en partijleiders. De nieuwe senator van Massachusetts, Scott Brown zei: “I was pleased to hear President Obama acknowledge that our economy must be a national priority and I applaud him for taking some important first steps. But putting America back to work requires bold action. Bold action means broad-based tax cuts for families and businesses to create jobs and not merely targeted tax relief. Bold action also means major reform and restructuring to actually cut spending and not just freeze it. I look forward to working with my colleagues on both sides of the political aisle on far-reaching new initiatives that will put our economy back on track and get our fiscal house in order.”

De voorzitter van de GOP, Michael Steele zei onder andere: “Tonight, after a year of failed policies and broken promises, President Obama once again demonstrated the rhetorical flair in an attempt to sound populist, if not downright ‘conservative,’ in addressing the very requirements for job creation his administration has ignored for the past year. But, by all accounts, his explanations failed to answer the question on the mind of Americans: ‘When will I get a job?’ Last year, he promised a ‘New Era of Responsibility’ and instead delivered the exact opposite.” En de fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, Harry Reid zei: “Like the President, Senate Democrats are focused on putting Americans back to work, protecting struggling homeowners, strengthening our national security and ensuring affordable health insurance. President Obama engaged America in a conversation about what has worked, what needs improvement and how we can move forward together. Senate Democrats view the challenge of cleaning up the mess we inherited as an opportunity to set our nation back on the path to progress and prosperity.”

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.