Tea Party: Wat is de invloed nu eigenlijk?

De National Tea Party Federation, de Tea Party beweging en de Tea Party Express. Ziet u door de bomen ook het bos niet meer? Zijn de bovengenoemde beweging, federaties, organisaties of wat ze nu mogen zijn allemaal verschillende theekransjes of zijn ze onderdeel van elkaar?

Eén ding is wel duidelijk: Ze zijn allemaal tegen een (te) grote overheid en tegen grote uitgaven van de overheid en tegen belastingverhogingen. De overheid (en vooral de Democraten) moet zich zo min mogelijk met hun leven bemoeien. Dat klinkt als een conservatieve Republikeinen. Ja, ze zijn wel conservatief en over het algemeen Republikeins, maar deze theedrinkers (al drinken ze geen thee) gaan nog een stapje verder. Ze zijn ultra-conservatief, ze zijn nog rechtser dan rechts. Nee, ze zijn niet extreem-rechts of racistisch (al denkt de NAACP daar anders over), maar ze zouden het liefst de hele overheid afschaffen. Daarom zijn ze ook zo’n fan van Ron Paul (de libertijnse presidentskandidaat in 2008) en zijn zoon, Rand Paul, die de Republikeinse nominatie voor de Senaat in Kentucky won. Hij won deze nominatie door steun van de Tea Party activisten.

De National Tea Party Federation lijkt het politieke deel van de Tea Party beweging te vertegenwoordigen in heel de VS. Deze landelijke Tea Party Federation zette onlangs de leider van de Tea Party Express, Mark Williams, uit de federatie, nadat hij op zijn weblog een provocerend bericht plaatste waarin hij reageerde op de kritiek van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) dat de Tea Party beweging racistisch zou zijn (zie bericht Racistische theedrinkers?). Voor het controversiële bericht van Williams werd de Tea Party Express bekritiseerd door van mensen van de Tea Party beweging die zeggen dat de Tea Party Express geleid wordt door Republikeinse consultants die de Republikeinse voorverkiezingen proberen te beïnvloeden ver weg van de thuishaven Sacramento, Californië. Paul Steinhauser van CNN legt uit wat de Tea Party Express is en haar plaats in en binnen de grotere Tea Party beweging.

De Tea Party Express is de bekendste beweging binnen de Tea Party beweging vanwege de drie bustournees en bijeenkomsten die veel nationale media aandacht kregen. Sarah Palin, een lieveling van de Tea Party activisten, sprak aan het begin van de derde tour door de VS, die begon in Searchlight, Nevada, voordat het eindigde op belasting dag (Tax Day) in april in Washington.

De politieke invloed van de Tea Party Express is groot en speelt een grote rol rondom Republikeinse politiek en politici. De Tea Party Express gaf honderdduizenden dollars uit aan advertenties en spotjes voor de Republikeinse kandidaat voor de Senaat, Scott Brown in Massachusetts, die de plaats van de overleden senator Ted Kennedy in nam. Maar de organisatie hielp de tot voor kort onbekende Sharron Angle met het winnen van de Republikeinse voorverkiezing in Nevada. De Tea Party Express spendeerde maar liefst een half miljoen dollar aan advertenties om haar te helpen en is van plan nog meer geld uit te geven om te zorgen dat ze de verkiezingen wint.

De Tea Party Express is ook verantwoordelijk voor het feit dat de Republikeinse senator Bob Bennett in Utah zijn verkiezing om voor een volgende termijn te gaan verloor. Dit kwam omdat Bennett voor de Troubled Assets Recovery Program stemde. De organisatie steunde vervolgens Mike Lee, die de voorverkiezing won en men gaat er van uit dat hij in november wint en in de Senaat komt.

De Tea Party Express heeft ook een politieke actie comité (PAC): “Our Country Deserves Better PAC-Tea Party Express.org”, dat in 2008 werd opgericht om geld op halen om campagne tegen president Obama te voeren. Het werd opgericht door de Republikeinse consultant Joe Wierzbicki, die de Tea Party Express bustournees bedacht. Daarnaast valt de Tea Party Express nu senator Lisa Murkowski in Alaska aan en stunt haar onbekende uitdager Joe Miller. 

De Tea Party Express steunt dus Republikeinse kandidaten, maar alleen die kandidaten die tegen alle plannen van president Obama zijn en zeer conservatief zijn. Het voorbeeld van senator Bennett laat zien dat de Tea Party Express grote invloed heeft en je politieke carrière kan maken of breken. Maar er schuilt ook een gevaar in de kandidaten die gesteund worden door de theedrinkers. Dit gevaar is tweeledig. Ten eerste zijn sommige Republikeinse kandidaten niet zo conservatief als de Tea Party activisten, maar hebben de steun gebruikt om de voorverkiezing te winnen. In de campagne met hun Democratische concurrent zullen ze misschien een gematigde toon aanslaan en dan zijn de Tea Party activisten teleurgesteld en kan deze beweging zich tegen je keren. Ten tweede zijn er kandidaten die zo conservatief zijn en is de Tea Party Express zo ver van de mainstream verwijderd dat veel kiezers in november in het stemhokje voor de meer gematigde (dus Democratische) kandidaat kunnen kiezen. De Tea Party beweging moet dus oppassen dat het zichzelf niet overschreeuwd. De kans dat er een aantal zeer conservatieve Republikeinen wordt gekozen die de ideeën van de Tea Party activisten onderschrijven is wel groot.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Senaat, Tea Party en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tea Party: Wat is de invloed nu eigenlijk?

  1. Pingback: echt waar.. | Satuka's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.