Kort Nieuws

Kritiek op wet Arizona

President Obama sprak afgelopen week meer uitgebreid over de immigratiewet die de staat Arizona invoerde. Obama beantwoordde vragen tijdens een bijeenkomst op Indian Hills Community College in Ottumwa, Iowa. “I have a lot of undocumented friends”, zei Julie Morales, een studente aan het college. “Immigration has been in the news for many, many years, and nothing has been done about it, and I was just wondering what your plan was for our undocumented workers who have established our country?” Obama bekritiseerde de wet die Arizona aannam en noemde het “poorly conceived.” “You can imagine if you are an Hispanic American in Arizona, your great grandparents may have been there before Arizona was even a state, but now suddenly if you don’t have your papers, and you took your kid out to get ice cream, you’re gonna be harassed”, aldus Obama. “That’s something that could potentially happen. That’s not the right way to go.” Lees meer hier.

Als één schaap de blokkade opheft…

Republikeinse senatoren slaagde er afgelopen week in om het debat over de zogenoemde Wall Street hervormingswet te blokkeren die de Democraten en de regering Obama willen invoeren. De blokkade hield in dat de senatoren achter gesloten deuren verder gaan onderhandelen om de twee verschillende voorstellen van de senaatscommissies samen te voegen tot één wet, om te voorkomen dat het financiële systeem weer dreigt om te vallen, zoals in 2008 gebeurde. De 41 Republikeinse senatoren, lieten voor de stemming al weten dat ze unaniem zouden tegen stemmen, zodat de stemming geen kans van slagen had. De Democraten hadden 60 stemmen nodig, wat inhoudt dat tenminste 1 Republikein met de Democraten moet voor stemmen. Uiteindelijk stemde 57 Democraten voor en alle Republikeinen tegen. Fractievoorzitter van de Democraten, Harry Reid van Nevada, stemde tegen vanwege procedurele redenen en senator Ben Nelson van Nebraska, zei dat hij tegen had gestemd, omdat er geen eind voorstel is om over te debatteren. Twee Republikeinen waren niet aanwezig tijdens de stemming.

Maar de Democraten gaven niet op. Nadat de Democraten voor de tweede keer probeerde het debat te starten over de financiële hervormingswet en dit mislukte, liet een gematigde Republikein van Ohio weet dat hij toch voor wilde stemmen en zo het debat te openen als erg geen overeenstemming kon worden bereikt tussen de leiders van de twee partijen. ”The American people want us to get something done”, aldus senator George Voinovich van Ohio, en daarom wilde hij de Democraten wel steunen. Voinovich, die niet opnieuw verkiesbaar is in november, wilde niet zeggen hoe lang hij wilde wachten met switchen van positie. “I have an idea of how much time it takes to cut a deal.” Hij verwachtte dat “a whole bunch of other Republicans to make the same decision.” Misschien is het zo dat als er één Republikeins schaap over de dam is…

En dat was het geval. Er volgde al snel meer schapen, want de Republikeinen beëindigde hun blokkade voor het debat voor hervorming van Wall Street toen de Senaat besloot zonder een stemming te beginnen aan het debat. The Senaat besloot unaniem met het debat te beginnen nadat een motie na drie pogingen niet de meerderheid van 60 stemmen haalde. Maar de kans dat er snel overeenstemming is en men over een wet kan stemmen is klein. Het indienen van amendementen en het debat zou wel eens weken kunnen duren, omdat zowel Republikeinen en Democraten problemen met sommige onderdelen van de wet hebben en delen willen herschrijven. Republikeinen kunnen een fillibuster gebruiken om amendementen en de uiteindelijke wet tegen te houden.

Resultaten

Als de kiezers in november naar de stembus gaan willen de Democraten dat de kiezers hen associëren met één woord: resultaten. Afgelopen week ontvouwde de voorzitter van de Democratic National Committee (DNC), Tim Kaine, in Washington D.C. de nieuwe boodschap en strategie richting de tussentijdse verkiezingen. Kaine sprak met John King van CNN over de plannen. Kaine vertelde King dat de Democraten de kiezers hopen te overtuigen dat de Democratische partij, de partij van resultaten is. Onderdeel van de nieuwe strategie is dat men kiezers mobiliseert en kandidaten gaat helpen en de kandidaten kiezers gaan overtuigen die op president Obama stemde nu hun lokale Democratische kandidaat steunen. Kaine zie dat hoewel de economie nog steeds in een recessie zit, het zich beweegt van die recessie naar herstel. Kaine zei: “I think the improvement will be noticed by our voters and we’ll be able to make the case to them, do you want to keep climbing or do you want to hand the keys back to the guys who put us into the ditch?”

De voorzitter van de DNC gaf andere onderwerpen aan dat laat zien dat Democraten daar resultaat hebben behaald, waaronder: “Americans will soon benefit from the new health care reform law, and there has been progress in the war on terror. The success story is starting to build”, aldus Kaine. Een ander onderdeel van de strategie is om de Republikeinen af te schilderen als de “the party of no.” De Democraten zullen hameren op het feit dat de GOP tegen de Democratische doelen met betrekking tot de gezondheidszorg, de hervorming van Wall Street en het energie beleid zijn. Lees meer hier.

Voorstellen immigratiewet

De fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, Harry Reid van Nevada, en andere leidende Democratische senatoren ontvouwde afgelopen week hun plannen voor een grote hervorming van de immigratie wetgeving, aldus CNN. Twee Democratische bronnen zeiden tegen CNN dat de Democraten in de Senaat een voorstel gaan bediscussiëren van Reid, senator van New York, Chuck Schumer en senator Bob Menendez van New Jersey. “This is a draft that reflects months of bipartisan work. It is intended to serve as an invitation to Republicans to look at it and sit down to solve problems with us”, aldus een bron. De kans dat immigratie hervorming nog dit jaar door de Senaat wordt aangenomen is zeer onwaarschijnlijk. Een aantal onderdelen van het plan zijn: increasing the number border patrol officers and U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) officials, increasing the number of personnel available to inspect for drugs and contraband, and improving technology used to assist ICE agents. Tegelijkertijd worden er “high-tech ground sensors” geïnstalleerd bij de Mexicaanse grens. Lees meer hier.

Kritiek op wet Arizona (2)

Al de vier gouverneurs van de staten aan de grens met Mexico, Californië, Arizona, New Mexico en Texas hebben nu hun mening gegeven over de controversiële immigratiewet in Arizona. De enige die de wet verdedigd is de gouverneur die het tekende, gouverneur van Arizona, Jan Brewer. De laatste gouverneur die zijn kritiek uitte op de wet is de Republikeinse gouverneur van Texas, Rick Perry. “I fully recognize and support a state’s right and obligation to protect its citizens, but I have concerns with portions of the law passed in Arizona and believe it would not be the right direction for Texas”, aldus Perry in een verklaring. “For example, some aspects of the law turn law enforcement officers into immigration officials by requiring them to determine immigration status during any lawful contact with a suspected alien, taking them away from their existing law enforcement duties, which are critical to keeping citizens safe”, aldus de gouverneur van Texas. “Our focus must continue to be on the criminal elements involved with conducting criminal acts against Texans and their property.”

Hoewel de wet wordt gesteund in sommige delen van de staat, zijn er toch verschillende demonstraties in Arizona en door heel de VS. Gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, ook Republikein, noemde de wet in Arizona “a mess” tijdens een optreden in de The Tonight Show van Jay Leno. “As governor here, I would never do that in California. Pass a law like that – no way”, aldus Schwarzenegger. Eerder uitte president Obama al kritiek op de wet (zie bericht Kritiek op wet Arizona).

De wet houdt in dat immigranten hun registratiepapieren altijd bij zich moet hebben en dat de politie de bevoegdheid heeft om mensen te ondervragen als het vermoeden bestaat dat iemand illegaal in de VS is. In de wet is ook opgenomen dat het een misdaad is om illegaal in Arizona te leven of om illegaal door de staat te reizen. Lees meer hier.

Kritiek op reactie olieramp

De politieke partijen hebben zich nu ook uit gelaten over de olieramp in de Golf van Mexico en die de Amerikaanse kust bedreigd. Maar in tegenstelling wat je zou verwachten beschuldigen de Republikeinen de regering Obama er niet van dat ze niet adequate hebben gehandeld. De media refereren aan de orkaan Katrina, toen de regering Bush veel te laat reageerde en actie onder nam. Obama gaat naar het rampgebied om op de hoogte te worden gesteld van de (eventuele) schade aan het milieu.

Olie bedreigt de wetlands van Louisiana

Bobby Jindal, gouverneur van Louisiana, de staat die ernstig bedreigd wordt, uitte zijn frustratie in de pogingen om de grote olievlek op te ruimen die snel dichter bij de kust komt en zei: “we continue to be concerned with BP’s ability to respond to this incident.” Jindal zei dat hij overlegd met lokale autoriteiten, maar hij heeft toestemming van BP en de Amerikaanse kustwacht nodig om actie te kunnen ondernemen. “We need to empower our locals on the ground. The oil that is leaking offshore, the oil that is coming onto our coast threatens more than just our wildlife, our fisheries, our coast, this oil literally threatens our way of life”, aldus Jindal.

Nu de omvang van de ramp goed zichtbaar wordt en de kusten van de staten Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida worden bedreigd liet kandidaat voor de Senaat in Florida, Marco Rubio, zich kritisch uit. Rubio noemde de olieramp “a crisis”, maar bekritiseerde de regering Obama niet in zijn reactie op de olievlek. “I want to be fair to the administration”, aldus Rubio in een interview in “State of the Union” van CNN. Rubio zei tegen Candy Crowley “that it appears much of the early information provided to the federal government by BP, the company responsible for the cleanup of the oil, had been “either inaccurate or shortcoming. Since that time, of course, over the last few days, we’ve seen the administration move aggressively and I hope aggressively enough”, aldus Rubio. “Now, they have information I don’t have. They know things, perhaps, we don’t know. And so during an emergency, you’re always cautious not to be critical because you don’t want to appear to be unfair. This is an ecological disaster”, aldus de Republikeinse senaatskandidaat. “It’s a crisis. It looks like it may eclipse the Exxon Valdez situation. And I hope it is dealt with quickly, rapidly, effectively, not just for Louisiana, but also for Florida”, aldus Rubio. Lees meer hier en hier.

White House Correspondents diner.

Afgelopen weekend was weer het jaarlijkse Witte Huis Correspondents diner. Bij deze jaarlijkse bijeenkomst voor journalisten en beroemheden uit onder andere Hollywood worden altijd grappen gemaakt over politici en de media. Klik hier voor de toespraak van president Obama tijdens het diner.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Senaat, Wall Street en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.