Kort Nieuws

Petraeus benoemd

De Armed Services Committee van de Senaat keurde afgelopen week de voordracht van generaal David Petraeus goed om de hoogste generaal te worden in Afghanistan. Nadat de Defensie commissie voor stemde, stemde de gehele Senaat met 99 stemmen voor en 0 tegen voor de voordracht van Petraeus als commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Populairder

Volgens een nieuwe peiling (Amerikanen en politieke analisten zijn er dol op) is de Republikeinse senator Scott Brown populairder in Massachusetts dan twee Democraten, senator John Kerry en president Obama. Een peiling van de krant de Boston Globe laat zien dat 55 porcent van de inwoners van de Bay State een positieve mening hebben over Brown, terwijl 18 procent zegt dat ze een negatief mening over Brown hebben. Dertien procent is neutraal en 14 procent weet het niet. Volgens de peiling is het percentage van Brown iets hoger dan het populariteitspercentage van Obama dat 54 procent is. Kerry heeft een populariteitspercentage van 52 procent, maar wel binnen de foutmarge die elke peiling heeft. Brown won in januari de zetel in de Senaat die was vrijgekomen na het overlijden van senator Ted Kennedy. Lees meer hier.
Wall Street wet aangenomen

Het Huis van Afgevaardigden stemde afgelopen week met 237 stemmen voor en 192 stemmen tegen voor het vergaande pakket van hervormingen om het financieel systeem te reguleren en te hervormen. Daarmee komt de wet een stap dichterbij. De Senaat moet nu over de wet stemmen, maar dat zal pas na het reces van 4 juli zijn en het is niet zeker of de Democraten genoeg stemmen hebben. Na 18 maanden van onderhandelingen en debatten zorgt de wet voor betere bescherming van consumenten, meer inzicht in complexe financiële producten en het opzetten van een proces om te voorkomen dat banken “too big to fail” worden.

Steun voor tijdschema

Een meerderheid van de Amerikanen steunt het plan en het tijdschema van president Barack Obama om te beginnen Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan vanaf juli 2011, aldus een nieuwe peiling. Een peiling van USA Today/Gallup laat zien dat 58 procent van het publiek is voor een tijdschema voor de Amerikaanse militairen, terwijl 38 procent tegen is. Driekwart van de 38 procent die tegen het tijdschema is vindt dat de VS helemaal geen deadline moeten zetten voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan. De peiling kwam op het moment dat het tijdschema in 2011 gepaard gaat met de zorgen om de onrust te bestrijden in een land dat omschreven wordt als een plek “where empires go to die” (de Sovjet-Unie probeerde in de jaren ’80 tevergeefs het land onder controle te krijgen) en dat stond ook centraal tijdens de verhoren van generaal David Petraeus in het Congres (zie bericht Petraeus benoemd). Petraeus werd door president Obama benoemd als opvolger van generaal Stanley McChrystal die zijn ontslag indiende na een artikel in het magazine Rolling Stone waarin McChrystal en zijn staf het Witte Huis bekritiseerde. Lees meer hier.

Spannend in Californië

Een nieuwe peiling laat zien dat de Democratische kandidaten een paar procent voor liggen op de Republikeinse kandidaten in de race om het gouverneurschap en een zetel in de Senaat. Volgens een peiling van Reuters/Ipsos heeft de minister van Justitie van Californië, Jerry Brown, 6 procent voorsprong (45 procent tegen 39 procent) op de Republikeinse Meg Whitman. Veertien procent weet het nog niet. Brown was gouverneur in de jaren ’70 en ’80 en was burgemeester van de stad Oakland. Whitman is de voormalige CEO van internet veilingsite eBay en was een adviseur tijdens de presidentscampagne van John McCain in 2008 en heeft ongeveer 90 miljoen dollar van haar eigen vermogen in haar campagne gestopt. De winnaar van de gouverneursverkiezingen volgt in november Arnold Schwarzenegger op, die niet herkiesbaar is. Schwarzenegger heeft problemen gehad om de economie van de Golden State weer op de rails te krijgen en het grote begrotingstekort te verminderen. De peiling laat zien dat slechts 27 procent van de kiezers in Californië vindt dat Schwarzenegger het goed doet in Sacramento, de hoofdstad van Californië. Acht op de 10 zegt dat het met de staat de verkeerde kant op gaat. Volgens de peiling leidt de Democratische senator Barbara Boxer met 45 procent tegenover 41 procent ten opzichte van Carly Fiorina in de race om een zetel in de Senaat. Dertien procent weet het niet. Lees meer hier.

Positief over hervorming gezondheidszorg

Bijna de helft van alle Amerikanen is positief over de wet voor de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. Een peiling van Kaiser Family Foundation laat zien dat 48 procent van de Amerikanen is positief over de wet. Dit is 7 procent hoger dan in de maand mei, maar 41 procent is negatief over de wet. Eén op de 10 ondervraagden weet het niet. President Obama tekende de wet in april en aanhangers van de wet vieren de wet die 940 miljard dollar kost, maar critici zeggen dat de wet niet de oplopende kosten zal verlagen en dat bedrijven gebukt gaan onder nieuwe regels en belastingen. Recente peilingen van USA Today/Gallup, AP/GfK en NBC/Wall Street Journal laten ook een positief beeld zien over de wet voor de hervorming van de gezondheidszorg. Lees meer hier.

Waterboarden

In de VS is discussie ontstaan over het verdwijnen van het woord martelen in combinatie met het woord “waterboarden” in Amerikaanse kranten, zo meldt Villamedia. Tot 2004 werd “waterboarden”, de marteltechniek waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd, in één adem genoemd met martelen. Daarna verdween het woord martelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard Kennedy School of Government naar berichtgeving over de marteltechniek in de vier grootste Amerikaanse kranten, aldus Villamedia. Van 1930 tot 2004 werd “waterboarden” gezien als martelen. Volgens de LA Times was dat in 96,3 procent van artikelen (26 van de 27), bij de New York Times in 81,5 procent van de verhalen. Tussen 2002 en 2008 daalde dat cijfer, “waterboarden” werd niet gezien als martelen. De LA Times schreef in nog maar 4,8 procent (3 van de 63) van de artikelen over “waterboarden” als martelen. En de New York Times nog maar in 2 van de 143 artikelen (1,4 procent). De Wall Street Journal en USA Today laten eenzelfde beeld zien, aldus Villamedia. Lees meer hier.

Beter online

President Obama maakte afgelopen week bekend dat de overheid nieuwe investeringen doet in 66 projecten voor breedband internet verbindingen op het platteland. De 795 miljoen dollar in giften en leningen komen uit de economische stimuleringswet uit 2009 en creëert 5000 banen en zorgt voor 200 miljoen dollar aan private investeringen, aldus het Witte Huis. “In total, tens of millions of Americans and over 685,000 businesses, 900 health care facilities and 2,400 schools in all fifty states stand to benefit from the awards”, aldus het Witte Huis. Het geld zorgt dat gebieden die “currently have little or no access” breedband internet krijgen “to help them better compete and do business in the global marketplace.” “With new or increased broadband access, communities can compete on a level playing field to attract new businesses, schools can create distance learning opportunities, medical professionals can provide cost-efficient remote diagnoses and care, and business owners can expand the market for their products beyond their neighborhoods to better compete in the global economy”, aldus het rapport van het Witte Huis. Lees meer hier.

Prestaties Obama

In de televisieshow van Rachel Maddow op MSNBC liet Maddow zich positief uit over Obama en liet ze zien wat Obama tot nu toe al allemaal bereikt heeft. Klik hier voor de video.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Afghanistan, Belastingen, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Senaat, Wall Street en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.