“Yes We Can” toen; “Winning The Future” en “We Do Big Things” nu

Vergeet de opinies en commentatoren over president Obama’s State of the Union (SOTU) en over het gezamenlijk naast elkaar zitten van Republikeinen en Democraten tijdens de toespraak. Let op wat Obama zei tijdens zijn tweede STOU (en in totaal zijn vierde toespraak tot het Congres) en hoe zijn beloften en woorden zijn veranderd sinds hij zich kandidaat stelde voor het Witte Huis, afgelopen week precies 4 jaar geleden. CNN vergelijkt de kandidaat Obama in 2007, met de president Obama in 2011 en de veranderingen.

Vier jaar is een korte tijd in de geschiedenis, maar voor een president kan het erg lang duren. Wat zegt de STOU van Obama en andere uitspraken van de president over hem nu en wat is veranderd toen hij nog presidentskandidaat was, zo vraagt CNN zich af.

“We have seen a change”, aldus Matt Eshbaugh-Soha, professor politieke wetenschappen aan de University of North Texas“And the change is primarily emphasizing those promises he’s most able to keep.” CNN zocht Eshbaugh-Soha op omdat hij een expert is op het gebruik van woorden door Amerikaanse presidenten. En hij zien dat president Obama nu het over onderwerpen en beleid heeft dat hij werkelijk kan doen en hij gebruikt woorden die meer aanspreken, terwijl achter de schermen werkt aan meer controversiële onderwerpen.

Klimaatverandering

In zijn eerste toespraak tot het Congres in februari 2009 zei president Obama: “I ask this Congress to send me legislation that places a market-based cap on carbon pollution and drives the production of more renewable energy in America.” In zijn STOU van afgelopen week sprak Obama niet meer over “cap”, “carbon” en “pollution.”

In tegenstelling zei de president nu: “I challenge you to join me in setting a new goal: by 2035, 80 percent of America’s electricity will come from clean energy sources.” Dit is een veel hoger doel en Obama spreekt nu over nieuwe energie wat hij ook als kandidaat aangaf in zijn toespraken. Maar de toon is veranderd. Hij heeft niet meer over “pollution” (vervuiling), maar over “clean energy” (schone energie). De toon is van negatief veranderd in het positief. Voor het cap-and-trade beleid zit de verandering dat Obama het er niet meer over heeft, nadat het voorstel vorig jaar in de Senaat strandde. Ondanks dit, werkt Obama achter de schermen om te zorgen dat de Environmental Protection Agency de “carbon caps” oplegt.

Belastingverlagingen – Middenklasse vs. Bedrijven

In zijn speech na de caucus in Iowa in 2008, voerde Obama campagne tegen de bedrijven die banen ‘exporteerde’, na lage lonen landen, waar de productie goedkoper is. Obama zei: “I will end tax breaks for companies that ship our jobs overseas and put a middle class tax cut into the pockets of Americans who deserve them.”

In zijn State of the Union van afgelopen week zei Obama: “Tonight, I’m asking Democrats and Republicans to simplify the system. Get rid of the loopholes. Level the playing field. And use the savings to lower the corporate tax rate for the first time in 25 years.” Zowel in 2008 als nu wil Obama dat er belastingverlagingen zijn voor de middenklasse als voor de bedrijven. Maar er is een duidelijke verandering in de focus van zijn toespraak. In 2008 beloofde Obama dat hij het geld dat hij ophaalde met de belastingenverlagingen bij bedrijven zou gebruiken voor de middenklasse, maar nu, anno 2011, gebruikt hij het geld voor een belastingverlaging voor de bedrijven.

Zo blijkt dat presidentskandidaten van alles beloven en dat de realiteit heel anders is en het in de praktijk allemaal anders werkt. De realiteit in Washington in weerbarstig. Nu kan geen enkele president wonderen verrichten, ook Obama niet, en kunnen ze alle beloften niet waar maken. Dat is nu het geval en dat zal in de toekomst niet anders zijn.

Yes We Can, Ik geloof

Politieke analisten voorspellen bijna allemaal dat als een kandidaat president wordt en zeker als de andere partij de meerderheid in het Congres heeft, zo als nu voor een gedeelte het geval is, de toon van de president veranderd van een sterke leider (“we will”) in de toon van een sterke onderhandelaar (“we must” of “we should”).

Obama gebruikte in zijn campagne de sterke slogan: “Yes, we can!”. En het werden gevleugelde woorden na de toespraak na de voorverkiezing in New Hampshire. In zijn STOU riep Obama de beide partijen op samen te werken en zei hij: “I believe we can. And I believe we must.”

De verandering is van een vastberaden “Yes, we can!” in 2008 gegaan naar een pragmatisch “I believe we can” in 2011. Obama is niet meer de liberale kandidaat van 2008, maar is meer een centralist. Obama schuift nu als president steeds meer naar het midden. Bewust of onbewust, omdat hij het Congres nodig heeft voor zijn plannen en daar liggen de kaarten nu anders dan in 2008.

Het is ook interessant te kijken naar Obama’s touchstone woord in zijn State of the Union: moment.

Na de caucus in Iowa in 2008 eindigde Obama zijn historische speech met: “This was the moment where we finally beat back the politics of fear and doubt and cynicism. The politics where we tore each other down, instead of lifting each other up. This was the moment.” Dat was absoluut beslissende verklaring, een moment. Maar in de STOU van 2011 gebruikte de president het woord “moment” meer als vraag voor de toekomst en hoe die toekomst er uit komt te zien. “What comes of this moment is up to us. What comes of this moment will be determined not by whether we can sit together tonight, but whether we can work together tomorrow”, aldus Obama.

Experts, zoals Matt Eshbaugh-Soha aan de University of North Texas, menen dat de over het geheel gekeken Obama’s agenda niet is veranderd. Maar wat hij publiekelijk zegt over zijn beleid en plannen en hoe hij dat communiceert en welke woorden hij gebruikt is wel duidelijk veranderd.

Daarnaast werkt: “Yes We Can” niet meer, want de slogan zou nu “Yes We Do” moeten zijn en daarom kwam Obama met “Winning The Future” (WTF) en “We Do Big Things”, oftewel Amerika’s Sputnik moment. Het was een mooie en goede toespraak, maar er is nog heel veel werk aan de winkel en dat beseft de president maar al te goed. Welke woorden hij ook gebruikt, er moeten nu daden komen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Energie, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Senaat, State of the Union en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.