Populariteit Republikeinse kandidaten

Nu Sarah Palin en Chris Christie niet mee doet aan de race om de Republikeinse presidentiële nominatie zijn er 8 kandidaten die zich wel gemeld hebben om het in 2012 op te nemen tegen de president Obama.

De nieuwswebsite NU.nl zette de kandidaten in volgorde van populariteit onder Republikeinse stemgerechtigden op basis van de laatste peiling van de Amerikaanse nieuwszender CBS.

Mitt Romney (Michigan, 1947)

Wellicht de topfavoriet. Voormalig gouverneur van de staat Massachusetts. Afgestudeerd aan Harvard, durfkapitalist en oprichter van een consultantsbureau, zo meldt NU.nl. Hij afficheert zich met financiële kennis. Probeerde het ook al eens in 2008, maar die campagne strandde in een vroeg stadium. Romney is een mormoon, aldus NU.nl.

Romney heeft als voordeel dat hij een ervaren campagneteam achter zich heeft staan, waarvan al eerder is bewezen dat ze goed zijn in het ophalen van geld. Zo gaf Romney’s campagneteam in 2008 bakken met geld uit aan zijn campagne.

Romney werd in het verleden vaak verweten te vaak van koers te veranderen. Hij was hij eerst voorstander van abortus, later was hij weer tegen dergelijke ingrepen om conservatieve Republikeinse kiezers te lokken. Hetzelfde gold voor zijn standpunten ten aanzien van het homohuwelijk; eerst voor in het progressieve Massachusetts, later weer tegen, aldus NU.nl.

Herman Cain (Tennessee, 1945)

Schoot plotseling omhoog in enkele peilingen. De enige Afro-Amerikaanse Republikeinse kandidaat. Geniet steun van de Tea Party beweging. Voormalig topman van pizzaketen Godfather’s Pizza en ooit als burger in dienst van de marine. Tegenwoordig radiocommentator en columnist. Overleefde kanker, zo meldt NU.nl. Hoewel velen hem niet serieus nemen, voegt hij toch een inspirerende noot toe in debatten. Hij is charismatisch en is een motiverende spreker.

Een probleem voor Cain is dat hij geen goedgeoliede machine achter zich heeft staan. Anders dan Mitt Romney en Rick Perry moet Cain de campagne grotendeels in zijn eentje doen. De kans dat hij in het Witte Huis zal belanden is dan ook klein, aldus NU.nl.

Rick Perry (Texas, 1950)

Perry is de langst zittende gouverneur van Texas in de geschiedenis van de VS. Voormalig luchtmachtofficier. Eén van de topfavorieten in de Republikeinse presidentsrace. Aartsconservatief en nationalistisch. Perry krijgt kritiek vanwege zijn verdediging van de doodstraf. Sinds hij gouverneur werd, zijn in Texas meer dan 230 executies uitgevoerd, zo weet NU.nl te melden.

“Ik geloof absoluut dat ik ga winnen”, zei Perry toen hij bekendmaakte in de race te zijn voor het presidentschap. De gouverneur bekritiseert het buitenlandbeleid van Obama en zei dat hij beter zou zijn in het creëren van banen.

Perry is pro-life en heeft een wet ondertekend waardoor het niet meer mogelijk is late abortussen te plegen. Ook is hij tegenstander van het openstellen van het homohuwelijk. Hij gelooft niet dat de aarde opwarmt, en is daarom ook tegenstander van emissiequota op broeikassen.

Newt Gingrich (Pennsylvania, 1943)

Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Leidde de Republikeinse poging om president Bill Clinton af te zetten vanwege zijn buitenechtelijke affaire met Monica Lewinsky. Werd controversieel omdat hij in die tijd zelf een affaire had. Verliet eind jaren ’90 de politiek en vulde zijn tijd deels met het schrijven van boeken, aldus NU.nl.

Gingrich speelde vier jaar geleden al eens met het idee om mee te doen. Hij beloofde toen dat als hij president zou zijn, hij landen als Syrië en Iran een stuk harder zou aanpakken dan de voormalige president George Bush. De conservatieve intellectueel zag echter van een kandidatuur af.

De start van Gingrich’s campagne verliep niet vlekkeloos. Zijn campagneteam liep eerder dit jaar leeg, maar toch bleef Gingrich in de race.

Ron Paul (Pennsylvania, 1935)

Ron Paul is lid van het Huis van Afgevaardigden voor de staat Texas. Paul wordt gezien als een intellectuele grondlegger van de conservatieve Tea Party beweging, waarin zijn zoon Rand Paul een belangrijke rol speelt. Hij was eerder kandidaat voor zowel de Republikeinen als de Libertarische Partij en wordt ook nu gezien als outsider. Paul studeerde geneeskunde, aldus NU.nl.

Paul geldt als zeer conservatief. Uit een peiling van ABC News en The Washington Post bleek in april 2011 dat slechts 2 procent van de Republikeinse kiezers op hem zou willen stemmen.

Ron Paul deed in 1988 al eens mee aan de presidentsverkiezingen. Hij was toen kandidaat voor de Libertarische Partij en kreeg landelijk 431.750 stemmen.

Tijdens de verkiezingsrace in 2008 bleek dat Paul vooral op internet een enorme achterban heeft. Zijn aanhangers kennen de kracht van het web en zijn dan ook zeer fanatiek.

Michele Bachmann (Iowa, 1956)

Streng christelijk, aartsconservatief lid van het Huis van Afgevaardigden voor de staat Minnesota. Eén van de bekendste gezichten van de conservatieve Tea Party beweging. Maakt hooggespannen verwachtingen tot op heden niet waar door een reeks blunders.

Zo vergeleek zij zichzelf in juni per ongeluk met een beruchte seriemoordenaar. Ook feliciteerde ze Elvis op zijn sterfdatum met zijn verjaardag. Daarnaast gaf ze eens aan bang te zijn voor de opkomst van de Sovjet-Unie, een staat die in 1991 ophield te bestaan.

“Ik doe niet mee uit ijdelheid. Ik doe mee omdat Amerika zich op een cruciaal punt bevindt. We moeten een krachtige keuze maken, als we de belofte van de toekomst willen waarmaken”, zei Bachmann tijdens de bekendmaking van haar deelname aan de race.

Rick Santorum (Virginia, 1958)

Aartsconservatieve advocaat. Voormalig senator van de staat Pennsylvania. Santorum staat zeer laag in de peilingen. Is sterk gekeerd tegen illegale migranten en de evolutietheorie, aldus NU.nl. Maakt eigenlijk geen kans om de nominatie te winnen.

Jon Huntsman Jr. (Californië, 1960)

Voormalig Amerikaans ambassadeur in China en voormalig gouverneur van de staat Utah. Maakte zijn kandidatuur bekend in het Liberty State Park, dezelfde plek waar voormalig president Ronald Reagan zijn campagne begon in 1980. Huntsman bungelt onderaan in de peilingen.

Het is niet verrassend dat Mitt Romney favoriet is. Hij heeft het meeste geld en ook qua naamsbekendheid doet hij het goed onder de Amerikanen. Hij is de meeste gematigde kandidaat. Herman Cain is de afgelopen weken omhoog geschoten in de peilingen na het winnen van een peiling in Florida. Ook Rick Perry is populair. Het is ook niet verrassend dat Rick Santorum en Jon Huntsman onderaan eindigen. Ze zijn onbekend en hebben geen kans om de nominatie te winnen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bill Clinton, Chris Christie, George W. Bush, Herman Cain, Huis van Afgevaardigden, Iowa, Jon Huntsman, Massachusetts, Michele Bachmann, Minnesota, Mitt Romney, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Perry, Rick Santorum, Ron Paul, Sarah Palin, Tea Party, Texas en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.