Waarom Santorum en Paul er toe doen

Race kan lang gaan duren

Amerika gaat dit jaar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Het voorverkiezingsseizoen is in volle gang. Er zijn bij de Republikeinen nog vier kandidaten die strijden om de Republikeinse presidentiële nominatie. Ondanks dat Mitt Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts, de favoriet is om de nominatie te winnen, doen Rick Santorum en Ron Paul, die waarschijnlijk geen kans hebben om te winnen, er wel toe.

De voormalige senator van Pennsylvania, Rick Santorum en de afgevaardigde van Texas, Ron Paul lijken een ondergeschikte rol te spelen in de race om de Republikeinse presidentiële nominatie. Maar het feit dat Santorum en Paul mee doen aan de race zorgt er voor dat nog niet duidelijk is wie de Republikeinse nominatie gaat winnen.

Onlangs won Rick Santorum de caucus in de staten Minnesota en Colorado en de voorverkiezing in Missouri. In Missouri kreeg Santorum maar liefst 55 procent van de stemmen. Romney eindigde als tweede met slechts 25 procent. De opkomst in Missouri was lager dan 2008, maar dat zegt niets over de keuze van de kiezers. De inwoners van Minnesota, Colorado en Missouri geven duidelijk de voorkeur aan een conservatieve kandidaat die tegen abortus en het homohuwelijk is. En zo laten de religieuze conservatieve kiezers weten dat ze een invloedrijke rol in de Republikeinse partij spelen.

Maar waarom moet men rekening met Rick Santorum en Ron Paul houden? Waarom zullen zij er voor zorgen dat de strijd om de nominatie nog wel eens lang kan gaan duren?

Ron Paul, de afgevaardigde van Texas, heeft niet veel geld om veel spotjes uit te zenden. Als het gaat om de hoeveelheid geld hebben Paul en Santorum in vergelijking met Mitt Romney geen schijn van kans. Romney heeft veel meer geld om campagne te voeren. Maar Paul heeft een zeer sterke enthousiaste aanhang, van vooral jonge mensen, die hij weet te mobiliseren en die voor hem campagne voeren. Op internet heeft Paul, zo lijkt het, een nog grotere aanhang en is hij erg populair.

Politiek analist van CNN, Maria Cardona, zei op de avond van de caucus in Nevada dat Ron Paul er toe doet om dat hij een constante eenduidige boodschap heeft waar het gaat om de individuele vrijheid en een grote overheid die een bedreiging vormt voor deze vrijheid. Ron Paul zegt dat hij in het voorverkiezingsseizoen zeker veel gedelegeerden gaat winnen en dat hij door gaat tot aan de Republikeinse conventie in Tampa, Florida, eind augustus, waar de presidentskandidaat wordt gekozen.

De reden dat Santorum zo populair is onder religieuze kiezers, komt volgens CNN omdat de voormalige senator van Pennsylvania familiewaarden hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast is Santorum zeer christelijk. Toen Santorum nog senator was ging hij elke dag voordat hij naar Capitol Hill ging naar de mis. Hij is zeer toegewijde katholiek en rechtlijnig. En dat zorgt er voor dat hij respect krijgt van religieuze kiezers, ongeacht welk geloof ze aanhangen, aldus CNN. En het is duidelijk dat de conservatieve kiezers voor Santorum kiezen. Peilingen laten zien dat Mitt Romney moeite heeft om de conservatieve Republikeinen aan zich te binden.

Zowel Rick Santorum als Ron Paul hebben waarschijnlijk geen kans om de Republikeinse presidentiële nominatie te winnen. De ideeën van Paul ten aanzien van buitenlands en monetair beleid zijn te extreem voor, zoals het afschaffen van de Amerikaanse federale bank. Rick Santorum mag door zijn winst het momentum hebben, maar uiteindelijk zullen de (zeer) conservatieve kiezers een te smalle basis vormen om de nominatie te winnen en in veel gematigde staten zijn de standpunten van hem ten aanzien van abortus te extreem.

Maar zowel Rick Santorum en Ron Paul doen er wel toe. De kandidaten zullen zo lang mogelijk in de race blijven. En dan is het voor Mitt Romney lastig om snel de nominatie te claimen en dat is goed nieuws voor president Obama. Hoe langer de race duurt hoe slechter dit is voor Romney en hoe beter voor Obama. En als het aan Paul en Santorum ligt gaat de race door tot aan de Republikeinse conventie.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Abortus, Algemeen, Massachusetts, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Ron Paul, Texas en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.