Twee grote winnaars; Gingrich leeft nog

Super Tuesday zorgt niet voor beslissing in race

Mitt Romney is de grote winnaar van Super Tuesday. Maar Rick Santorum is ook een grote winnaar met de winst in drie staten. Hij verloor Ohio nipt, maar won wel andere belangrijke staten. En de campagne van Newt Gingrich leeft nog, want de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden won zijn thuisstaat Georgia, maar verder geen andere staat. Ron Paul is de grote verliezer. Hij won geen enkele staat.

Mitt Romney won ruim in de staten Massachusetts, Vermont en Virginia. In Virginia stonden alleen hij en Ron Paul op het stembiljet. Mitt Romney won Virginia ruim van Ron Paul. De voormalige gouverneur van Massachusetts kreeg 60 procent van de stemmen Paul kreeg 40 procent van de stemmen. Dit levert Romney 43 gedelegeerden op en Paul 3 gedelegeerden.

Zoals verwacht won Romney de staat Massachusetts ruim, waar hij gouverneur was. Romney kreeg 72 procent van de stemmen in de Bay State. Rick Santorum werd tweede met 12 procent van de stemmen, Ron Paul kreeg 10 procent en Gingrich 5 procent.

Romney won ook de primary in de staat Vermont. In Vermont kreeg Romney 40 procent van de stemmen. Ron Paul eindigde in Vermont als tweede met 25 procent en Rick Santorum kreeg 24 procent. Newt Gingrich eindigde in Vermont als laatste met 8 procent van de stemmen. Romney krijgt 8 gedelegeerden in Vermont, Ron Paul en Rick Santorum allebei 3 en Newt Gingrich nul.

Romney won ook de staat Idaho. In Idaho kreeg Romney maar liefst 64 procent van de stemmen, Ron Paul eindigde als tweede met slechts 18 procent van de stemmen. Rick Santorum kreeg 16 procent en Newt Gingrich 2 procent. De voormalige gouverneur van Massachusetts won Idaho voornamelijk door het grote aantal Mormoonse kiezers in de staat.

Romney zei tijdens zijn toespraak in Boston, Massachusetts: “Our campaign is on the move and real change is on the way.” Romney zei dat hij als president ‘Obamacare’ zal in trekken en de staatschuld zal verminderen en de belastingen zal verlagen en natuurlijk veel banen zal creëren. Lagere belastingen is altijd al het parade paardje van de Republikeinen geweest.

Rick Santorum won de voorverkiezingen in de staten Tennessee en Oklahoma en de caucus in North Dakota. De voormalige senator van Pennsylvania won Tennessee met 37 procent van de stemmen. Mitt Romney kreeg 28 procent van de stemmen in de Volunteer State. Gingrich kreeg 24 procent en Ron Paul 9 procent.

In Oklahoma won Santorum de primary met 34 procent, Romney eindigde als tweede met 28 procent en Gingrich kreeg 27 procent van de stemmen en Ron Paul 10 procent van de stemmen. De winst in Oklahoma levert Santorum 8 gedelegeerden op, Gingrich en Romney krijgen er 5 en Ron Paul krijgt 0 gedelegeerden. De winst van Santorum in deze staten met veel conservatieve en christelijke kiezers, Tennessee ligt in het hart van de zogenoemde Bible Belt, is belangrijk voor hem en geeft zijn campagne weer een belangrijke boost.

Santorum won ook de caucus in North Dakota, waar men had verwacht dat Ron Paul deze staat zou winnen. Santorum kreeg 40 procent van de stemmen. Ron Paul kreeg 28 procent van de stemmen, Romney kreeg 24 van de stemmen en Gingrich 9 procent.

Santorum zei in zijn toespraak in Steubenville, Ohio: “We’re going to win a few, we’re going to lose a few.”

Newt Gingrich moest zijn thuisstaat Georgia winnen en deed dat ook. Dit zorgt er voor dat hij nog in leven is en hij heeft zijn campagne nieuw leven heeft ingeblazen. Gingrich won Georgia met 47 procent van de stemmen. Mitt Romney eindigde als tweede met 26 procent stemmen en Rick Santorum kreeg 20 procent. Ron Paul kreeg slechts 7 procent in de Peach State.

Gingrich zei in zijn toespraak in Atlanta, Georgia: “We survived every effort of the establishment to stop us.” Gingrich zei dat het niet om het grote geld gaat en hij doelde daarmee op Mitt Romney, maar dat het om de mensen gaat.

Ron Paul, de afgevaardigde van Texas, die nog geen staat had gewonnen had verwacht dat hij de caucus in North Dakota en Alaska zou winnen. In North Dakota verloor hij van Santorum en verloor ook de caucus in Alaska. Romney won de Last Frontier State met 33 procent van de stemmen. Santorum eindigde als tweede met 30 procent van de stemmen. Paul kreeg 21 procent en Gingrich 15 procent.

Maar de belangrijkste staat was Ohio. Mitt Romney en Rick Santorum gingen de afgelopen dagen in aanloop naar Super Tuesday in de peilingen nek-aan-nek in deze staat. De winst van Romney in Ohio is belangrijk en geeft hem het momentum. Ohio is niet alleen een belangrijke staat op Super Tuesday, maar ook op 6 november. Het is nog nooit voorgekomen dat een Republikeinse presidentskandidaat het Witte Huis won zonder de Buckeye State te winnen. Ohio is een swing state waar fel gestreden zal worden om elke stem. Romney kreeg 38 procent van de stemmen en Santorum kreeg 37 procent. Newt Gingrich kreeg 15 procent en Ron Paul kreeg 9 procent.

Ondanks dat Gingrich Georgia won en campagne door gaat is hij toch de grote verliezer. Naast Georgia wist Gingrich geen andere staat te winnen. Er zijn eigenlijk twee grote winnaars. Rick Santorum won twee belangrijke staten en Mitt Romney won de staten waar men verwacht had dat hij zou winnen (Vermont, Massachusetts, Virginia en Idaho). Het was geen verrassing dat Romney deze staten won, maar Romney die toch wordt gezien als de front runner in de race om de nominatie heeft niet kunnen afrekenen met zijn voornaamste rivaal Rick Santorum ook al heeft hij na Super Tuesday meer gedelegeerden dan Santorum. Maar de winnaar van Ohio is toch de grote winnaar, de andere staten, zoals Vermont, Tennessee of Idaho doen er dan veel minder toe. In het aantal gedelegeerden doen Romney en Santorum goede zaken, Ook in dat opzicht zijn ze de winnaars van Super Tuesday.

Ron Paul is de grootste verliezer. Hij won geen enkele state en hij eindigde in Virginia en Oklahoma als laatste. Ook in het zuiden, in Georgia en Tennessee eindigde de afgevaardigde van Texas als laatste. Maar het is al langer bekend dat Paul geen serieuze kans heeft om de Republikeinse presidentiële nominatie te winnen.

Het aantal gedelegeerden is na Super Tuesday als volgt:

  • Mitt Romney: 396
  • Rick Santorum: 158
  • Newt Gingrich: 103
  • Ron Paul: 60

Mitt Romney ligt zo ver voor in gedelegeerden heeft twee redenen. Romney won de primary in Florida, een staat die het ‘winner-take-all’ systeem hanteert en Romney kreeg daar dus alle gedelegeerden. En Romney won Virginia, waar alleen hij en Ron Paul op het stembiljet stonden. Santorum en Gingrich lieten daar gedelegeerden liggen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Alaska, Belastingen, Florida, Georgia, Idaho, Massachusetts, Mitt Romney, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Ron Paul, Super Tuesday, Tennessee, Vermont, Virginia en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.