Santorum wint in het zuiden

Rick Santorum is de grote winnaar van de voorverkiezingen in de zuidelijke staten Mississippi en Alabama. De voormalige senator van Pennsylvania won beide staten ten koste van Mitt Romney en Newt Gingrich.

Voor Gingrich waren Mississippi en Alabama extra belangrijk en hij had zelf misschien ook verwacht dat hij zou winnen na dat hij zijn thuisstaat, Georgia (dat naast Alabama ligt) had gewonnen op Super Tuesday. Maar ondanks dat resultaat kozen de kiezers voor Rick Santorum. De conservatieve Santorum ligt goed bij de conservatieve religieuze kiezers. Het grootste deel van het electoraat in Mississippi en Alabama bestaat uit (zeer) conservatieve kiezers. Mitt Romney is voor de meeste kiezers toch te gematigd en aangezien Gingrich al tweemaal is gescheiden en voor de zuidelijke kiezers familiewaarden in combinatie met het geloof belangrijk zijn, was Santorum een logische keuze.

Santorum kreeg in Mississippi 33 procent van de stemmen. Newt Gingrich eindigde als tweede met 31 procent van de stemmen. Romney kreeg 30 procent en Ron Paul kreeg slechts 4 procent van de stemmen. Santorum kreeg door zijn winst in Mississippi er 13 van de totaal 37 gedelegeerden bij. Newt Gingrich en Mitt Romney kregen elk 12 gedelegeerden.

In Alabama kreeg Santorum 35 procent van de stemmen. Negenentwintig procent van de kiezers stemde op Newt Gingrich en hetzelfde percentage stemde op Mitt Romney. De afgevaardigde van Texas, Ron Paul, kreeg 5 procent van de stemmen. Santorum kreeg door zijn winst in Alabama 18 gedelegeerden, Gingrich en Romney kregen er beide 9 en Ron Paul kreeg net als in Mississippi geen enkele gedelegeerde.

Santorum begon zijn overwinningstoespraak met de zin: “We did it again.” Santorum zei: “We’re campaigning everywhere there are delegates because we are going to win this nomination before the convention”, in Lafayette, Louisiana, na de uitslag in Alabama.

Ook was er een caucus op Hawaï en op American Samoa. Beide caucuses werden door Mitt Romney gewonnen. Romney kreeg alle 9 gedelegeerden van American Samoa. Romney kreeg op Hawaï maar liefst 45 procent van de stemmen. Rick Santorum eindigde als tweede met 25 procent van de stemmen, Ron Paul kreeg 18 procent van de stemmen en 11 procent van de keizers stemde op Newt Gingrich.

De uitslagen in Mississippi en Alabama zijn slecht nieuws voor Newt Gingrich. Winst in deze zuidelijke staten was voor de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden cruciaal. Gingrich feliciteerde in zijn speech Rick Santorum met zijn winst in beide staten en zei dat hij door gaat met zijn campagne om de Republikeinse nominatie te winnen. Over Romney zei Gingrich: “If you’re the frontrunner and keep coming in third, you’re not much of a frontrunner”, refererend aan het feit dat Romney als derde eindigde in Alabama en Mississippi.

Ook Ron Paul, die geen enkele kans maakt om de nominatie te winnen, zal door gaan met zijn campagne en zijn boodschap over vrijheid en een kleine overheid zal blijven verkondigen.

Gingrich heeft tot nu toe alleen South Carolina en Georgia gewonnen en op Super Tuesday eindigde hij in verschillende staten als laatste. In het aantal gedelegeerden ligt Gingrich ver achter op Mitt Romney. Gingrich heeft 139 gedelegeerden en Romney heeft 489 gedelegeerden, maar ook op Rick Santorum, zijn voornaamste concurrent, ligt hij ver achter. Santorum heeft namelijk 234 gedelegeerden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Alabama, Georgia, Hawaii, Mississippi, Mitt Romney, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Ron Paul, Super Tuesday en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.