Juridische week in Amerika

Het was een historische week voor Amerika. Dat de week historisch was kwam door een juridische week in Washington D.C. Het Hooggerechtshof deed in een aantal belangrijke zaken, die het land al maanden verdeelde, uitspraak. Daarnaast lag de minister van Justitie van de regering Obama, Eric Holder, ernstig onder vuur in het Congres.

Allereerst deed het Supreme Court uitspraak in de controversiële immigratiewet die de staat Arizona invoerde. De Support Our Law Enforcement and Safe Neighborhoods Act, zoals de wet officieel heet, houdt in dat een agent mag proberen de illegale status van een gearresteerde of aangehouden persoon vast te stellen als de agent vermoed dat de persoon niet legaal in het land is. Deze wet werd aangenomen omdat er zeer veel illegale immigranten via de grens met Mexico Arizona binnen komen. De wet was echter zeer omstreden, omdat het volgens critici zou leiden tot de actieve jacht op illegalen. Het zou de eerste keer in de Verenigde Staten illegale immigratie tot een misdrijf maken. De regering van president Barack Obama stapte naar de rechter en de wet werd nietig verklaard. De staat Arizona ging echter in beroep bij het Hooggerechtshof en dat bepaalde de wet in strijd is met de grondwet.

Het besluit van het Hooggerechtshof om de immigratiewet van Arizona ongrondwettig te verklaren werd volledig overschaduwd door de uitspraak over de zorgwet van president Obama, de Patient Protection and Affordable Care Act zoals de wet officieel heet, maar in de volksmond beter bekend is als ‘Obamacare’. Het Hooggerechtshof besliste dat de wet niet ongrondwettig is en de individuele verplichting, waar veel weerstand tegen was en waar men vanuit ging dat het hof dit onderdeel wellicht als ongrondwettig zou kunnen bestempelen, bleef ook overeind. De individuele verplichting houdt in dat elke Amerikaan vanaf 2014 verplicht een ziektekostenverzekering moet afsluiten. Doet hij dit niet, dan krijgt hij een boete in de vorm van extra belasting. De extra belasting opbrengst komt dan weer ten goede aan de hoge kosten van de gezondheidszorg. Omdat de individuele verplichting gekoppeld is aan een belastingmaatregel is dit niet in strijd met de grondwet, aldus het Hooggerechtshof.

In de dagen na de beslissing van het hof werd duidelijk dat opperrechter John Roberts een cruciale rol speelde in de uitspraak. Er waren 4 rechters duidelijk voor om ‘Obamacare’ goed te keuren en er waren 4 rechters tegen. Uiteindelijk gaf de stem van Roberts de doorslag en besliste het Hooggerechtshof dat de wet grondwettig is en dat president Obama de wet kan doorvoeren. De stem van Roberts is opmerkelijk. Hij is een conservatieve rechter die werd benoemd door voormalig president Bush. En wordt ook gesuggereerd dat hij onder druk van de publieke opinie en vanwege de reputatie van de Hooggerechtshof de wet goedkeurde. Als dat zo zou zijn dat een kwalijke zaak zijn. Het Hooggerechtshof moet compleet onafhankelijk zijn en wetten toetsen aan de grondwet. Het Hooggerechtshof heeft gekeken of de overheid een ziektekostenverzekering mag verplichten. De overheid mag dit en de staten moeten dit implementeren en omdat men de vrijheid om zich niet te verzekeren blijft in stand en daarom oordeelde het hof dat dit niet in strijd is met de individuele vrijheid van de burger.

De uitspraak over de Affordable Care Act is een grote en belangrijke politieke overwinning voor president Obama. Obama gaf aan dat nu de wet is goedgekeurd men door moet gaan en dat het debat en het gevecht over de wet moet worden beëindigd. Maar dat zal niet gebeuren. Prominente Republikeinen, zoals Michele Bachmann en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, hebben al aangegeven om te proberen ‘Obamacare’ alsnog in te trekken. Ook verschillende conservatieve staten hebben aangegeven zo lang mogelijk procedures te volgen om invoering en  onderdelen van de wet zo lang mogelijk uit te stellen.

Een ander juridisch getouwtrek speelde zich af op Capitol Hill. Al weken wordt de minsier van Justitie, Eric Holder, ondervraagd over de omstreden en mislukte Operatie Fast and Furious. De operatie hield in dat wapens zouden worden verkocht aan drugskartels die vlak over de Amerikaanse grens in Mexico actief zijn. De operatie, die beter bekend was als een “gunwalking’ operatie, was er op gericht om met de levering van de vuurwapens de kartels in kaart te brengen en op te rollen. Maar de operatie verliep niet helemaal volgens plan. Toen dit aan het licht kwam stelde de Oversight Committee van het Huis een onderzoek in. Er werd om informatie gevraagd over de operatie die onder toezicht van de ATF plaats vond en over de verkoop van honderden vuurwapens. De ATF spande zich vervolgens in om te voorkomen dat de wapens die werden aangekocht illegaal naar Mexico werd vervoerd President Obama sprak over de “gunwalking” controverse. Hij zei dat noch hij, noch minister Holder de Operatie Fast and Furious had goedgekeurd. Holder getuigde meerdere malen voor de commissie van het Congres, maar toen bleek dat Holder veel meer wist over de operatie dan hij eerst had toegegeven en dat er geheime documenten over de operatie bestonden wilde de commissie die documenten inzien. Maar zowel president Obama als minister Holder weigerde dit omdat de documenten geheime en gevoelige informatie bevatten. Als gevolg van de weigering kreeg Holder een berisping, een zogenoemde “contempt vote’, van het huis van Afgevaardigden. Dit gebeurde voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis.

Het was dus in juridisch opzicht en rechtelijk gezien een historische week in Washington D.C. en voor Amerika.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Arizona, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.