Paul Ryan running mate Romney

Paul Ryan, de afgevaardigde van de staat Wisconsin, is de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Niet Tim Pawlenty of Rob Portman, die ook hoog op het lijstje van Romney stonden, maar Paul Ryan is de vice-presidentskandidaat.

Paul Ryan die pas 42 jaar is, in tegenstelling tot de 65-jarige Romney, is een rijzende ster binnen de Republikeinse partij, maar is al een veteraan in de politiek. Hij draait al heel wat jaren mee in Washington. In 1999 kwam Ryan in Washington binnen als lid van het Huis van Afgevaardigden, waar hij inmiddels is opgeklommen tot voorzitter van de begrotingscommissie. Romney heeft in tegenstelling tot Ryan nauwelijks ervaring hoe het er in Washington D.C. aan toe gaat en hoe het politieke spel in de Beltway wordt gespeeld. Ryan kan hem daarbij helpen.

Paul Ryan is vooral bekend als voorzitter van de begrotingscommissie. Hij kwam met een ambitieus plan om Medicare te hervormen en de leeftijd waarop ouderen deze zorgverzekering krijgen te verhogen. Daarnaast wilde hij miljarden dolars bezuinigen op de sociale zekerheid. Daarnaast is hij een groot voorstander van een kleinere overheid een iemand die pleit voor fiscale verantwoordelijkheid. Daarnaast wil hij de staatsschuld weer onder controle krijgen en verminderen.

Is Ryan een goede keuze? De keuze voor Ryan is zeker opvallend te noemen. Het is een riskante keuze. Romney staat er om bekend dat hij altijd op safe speelt en weinig risico’s neemt. Ryan staat bekend als de ‘begrotingspitbull’, die hele stukken van de overheidsbegroting wil afschaffen. De keuze voor de jonge fanatieke conservatieve Ryan is dus een risico.

Aan de andere kant is de keuze voor Ryan goed. Het is iemand die inhoudelijk goed kan debatteren, terwijl Romney vaak in algemene bewoordingen over zijn plannen spreekt. Met de campagne gaat het niet zo lekker en Romney ligt in de meeste peilingen achter op Obama. Daarom is de timing ook goed. Daarnaast is Ryan een echte rechtse conservatief en met de keuze hoopt Romney ook de conservatieve achterban aan te spreken. Ryan is, een tegenstelling tot Romney die een Mormoon is, een katholiek en dit kan wellicht de katholieke kiezer over de streep trekken. Met de keuze van Ryan komt Romney ook Tea Party aanhangers tegemoet. De Tea Party aanhangers zullen dus met de keuze van Ryan ongetwijfeld tevreden zijn.

Het grote publiek kent Ryan nog niet en daarom introduceerde Romney hem aan het begin van zijn bustournee die hem onder andere naar Virginia en Florida brengt. Romney introduceerde Ryan voor het marinefregat de USS Wisconsin. Romney noemde Ryan een man met karakter en waarden. De voormalige gouverneur van Massachusetts zei: “We offer solutions that are bold, specific, and achievable.”

Maar bij het introduceren van Ryan maakte Romney een foutje door hem aan te kondigen als “the next President of the United States” iets wat de conservatieve achterban liever had gezien.

In de toespraak van Ryan, bedankte hij Romney en zei hij dat hij zich vereert voelt en benadrukte hij dat Romney de persoon is om Amerika te leiden. Daarnaast trok hij ook fel van leer tegen president Obama. Ryan zei: “Obama kwam in een moeilijke situatie, maar heeft het alleen maar erger gemaakt. Obama’s Amerika bestaat uit “Debt, Doubt and Despair.” En Ryan beloofde de kiezer een serieuze keuze te bieden. Opvallend was dat zowel Romney en Ryan benadrukte dat ze een positieve campagne willen voeren die over de onderwerpen gaat. Tot nu is dat niet het geval en de kans dat het een positieve campagne wordt zonder modder te gooien lijkt een illusie.

De Democraten zijn blij met de keuze van Ryan. Met de begroting van Ryan zullen de Democraten en president Obama proberen aan te tonen dat Medicare wordt afgeschaft en dat het plan slecht is voor senioren, die Medicare krijgen, en dat middenklasse meer belasting gaat betalen en dat allerrijksten er op vooruit gaan. Daarnaast is er nog een punt dat Obama en de Democraten zullen gebruiken in hun aanvallen op Ryan. Hij stemde namelijk voor de zogenoemde bailout, die zorgde voor de redding van de auto-industrie, iets waar Romney tegen was. Door keuze van Romney voor Ryan zullen Medicare en het hel begrotingsplan van Ryan een belangrijke rol in de campagne gaan spelen.

President Obama reageerde op keuze voor Paul Ryan als running mate en zei: “In naming Congressman Paul Ryan, Mitt Romney has chosen a leader of the House Republicans who shares his commitment to the flawed theory that new budget-busting tax cuts for the wealthy, while placing greater burdens on the middle class and seniors.”

De herverkiezingscampagne van president Obama maakte van de bekendmaking gebruik om Ryan als een gevaarlijke radicale conservatief af te schilderen en zullen dit de komende weken blijven herhalen. Het verkiezingsteam van Obama somde de vijf belangrijke punten die kiezers, volgens de Democraten, moeten weten over Ryan.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Medicare, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Social Security, Staatsschuld, Tea Party, Wisconsin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.