Wie is Paul Ryan?

Mitt Romney heeft Paul Ryan, de afgevaardigde van Winconsin, als zijn running mate gekozen. Ryan is bij het grote publiek nog onbekend, maar binnen de Republikeinse partij is hij een rijzende ster en op Capitol Hill heeft hij zijn sporen al verdiend. Bovendien is hij een lieveling van de Tea Party beweging. Maar wie is Paul Ryan eigenlijk?

Paul Davis Ryan (42) werd geboren op 29 januari 1970 in Janesville, Winsconsin, en vertegenwoordigd sinds 1999 het 1e district van Wisconsin in het Huis van Afgevaardigden. Hij is het jongste kind van Elizabeth A. Hutter en Paul Murray Ryan, een advocaat. Hij is van Ierse Amerikaanse afkomst en heeft Duits-Amerikaanse voorouders. Tijdens zijn jeugd gingen Ryan en zijn familie vaak op wandel- en skitochten in de Colorado Rocky Mountains. Toen Ryan 16 was overleed zijn vader. Ryan studeerde af aan Joseph A. Craig High School in Janesville in 1988. Ryan behaalde een BA diploma in de economie en politieke wetenschappen aan de Miami University in Ohio. In 2000 trouwde Paul Ryan met Janna Little, een fiscaal advocate. De Ryan’s leven in Janesville met hun drie kinderen Anne Elizabeth, Charles Wilson en Samuel Lowery. Ryan is rooms-katholiek en is een lid van St. John Vianney katholieke kerk. Ryan is een fitnessliefhebber en hij jaagt graag op herten.

Ryan werd vrijwilliger en economisch analist bij Empower America, een lobbygroep opgericht door Jack Kemp. Empower America en een organisatie die streeft naar een goede economie en een kleine overheid worden in 2004 samengevoegd de daaruit voortvloeiende organisatie heet FreedomWorks. Ryan werkt vervolgens als speechwriter voor Kemp, de Republikeinse vice-presidentskandidaat in 1996 en werkt later voor de senator van Kansas, Sam Brownback. In 1998 deed Ryan zelf een poging om in het Huis van Afgevaardigden te komen en met succes. Hij zit nu in zijn zevende termijn. Op een bijeenkomst gaf Ryan aan waarom hij de politiek in ging. Ryan: “De reden waarom ik raakte betrokken in openbare dienst, is in grote lijnen, als ik een persoon moet aanwijzen die mij geïnspireerd heeft is dat een denker en dat zou Ayn Rand zijn. Ik ben opgegroeid met het lezen van Ayn Rand en het leerde me over wie ik ben en wat mijn waarden zijn en wat mijn overtuigingen zijn.” In reactie op de kritiek van katholieke leiders nam Ryan in 2012 afstand van de objectivistische filosofie van Rand.

Ryan is op dit moment de voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden en kwam met een ambitieus begrotingsplan. Als alternatief voor het 2012 begrotingsvoorstel van president Barack Obama, introduceerde Ryan in 2011 en 2012 een plan, “The Path to Prosperity”, de weg naar welvaart, waar in grote ingrepen stonden voor Medicare. Medicare is de ziektekostenverzekering voor ouderen. Hij hielp in 2012 met het introduceren van een in reactie op Obama’s 2013 begroting.

Ryan stemde voor de Irak resolutie waarbij president George W. Bush vroeg om militaire macht in Irak te gebruiken. In 2003 stemde Ryan ten gunste van het Medicare Part D Prescription Drug uitbreiding, die werd bekritiseerd vanwege het feit dat het gefinancierd werd door een tekort. In 2004 en 2005 na de herverkiezing van Bush, wilde Ryan dat de regering Bush zou overgaan tot de privatisering van de sociale zekerheid. Het voorstel van Ryan werd uiteindelijk niet volledig gesteund. Na de verkiezingen in 2008 werd hij gekozen als vooraanstaand lid van de begrotingscommissie, de Budget Committee, van het Huis. In 2008 stemde Ryan voor het Troubled Asset Relief Program, het Wall Street reddingsplan, waar de Tea Party beweging fel tegen was en hij stemde voor de bailout van de auto-industrie wat er voor zorgde dat autofabrikanten General Motors en Chrysler werden gered.

In 2009 komt Ryan met een alternatief voor de Amerikaanse federale begroting van 2010. Deze alternatieve begroting is gericht op het terug winnen van de Reinvestment Act die president Obama in 2009 door het Congres loodste, Ryan stelt in zijn plan voor om voor een periode van vijf jaar alle uitgaven te bevriezen. Hij stelt opnieuw voor het Medicare model af te bouwen, omdat de kosten te veel oplopen. In plaats daarvan stelt hij voor Medicare te hervormen en er een voucherprogramma van te maken, zodat ouderen die voor Medicare in aanmerking komen vanaf 2021 een ​​particuliere verzekering moeten kopen. De federale regering zou niet langer moet betalen voor Medicare voor personen die na 1975 geboren zijn. Het plan kreeg veel kritiek omdat het plan zou leiden tot het privatiseren van een deel van de sociale zekerheid en zorgt voor een einde aan de fiscale uitsluiting voor de werkgever gesponsorde ziektekostenverzekering en de privatisering van Medicare. In 2011 nam het Huis, waar de Republikeinen inmiddels de meerderheid hebben, het plan van Ryan aan. Maar in de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben, werd het verworpen.

In 2012 stemde het Huis van Afgevaardigden over een nieuwe versie van Ryan’s begrotingsplan voor het fiscale jaar 2013. Slechts 10 Republikeinen stemden tegen wetsvoorstel samen met alle Democraten in het Huis, Het plan wordt bekritiseerd omdat er nauwelijks bezuinigingen en een beperking van de uitgaven zijn in opgenomen. En de bezuinigingen die worden voor gesteld lijken onhaalbaar. Men wil de uitgaven voor defensie terug dringen tot 5 procent van het BBP, maar het is nooit gelukt om dit minder te maken dan 3 procent. Ryan’s begroting wordt ook bekritiseerd, omdat het niet specifieke bezuinigingen noemt en de begroting zou pas in 2035 in evenwicht zijn. De Ryan begroting kreeg ook kritiek vanuit de katholieke kerk.

Ryan is een zeer conservatieve Republikein. De overheid moet zich zo min mogelijk bemoeien met het leven van de individuele burger. De overheid moet geen regels en verplichtingen opleggen die te veel invloed hebben op de maatschappij en haar burgers en hij is voor lagere belastingen. Ryan is tegen de gezondheidswet van president Obama. Hij is tegen abortus en het homohuwelijk.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Medicare, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Social Security, Tea Party, Wisconsin en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.