Terugblik op de Republikeinse conventie

Afgelopen week vond de Republikeinse conventie in Tampa, Florida, plaats. De conventie begon een dag later dan gepland vanwege de orkaan Isaac die op Florida afkoerste. Maar nadat Isaac besloot een bocht te maken en zich op de kust van Louisiana en Mississippi te richten ging de conventie alsnog van start.

Op de eerste dag van de conventie sprak Ann Romney. De vrouw van Mitt Romney moest haar man een wat menselijker karakter geven. Romney heeft het imago dat hij nog al eens koel en afstandelijk kan over komen. Ann Romney gaf aan dat haar man en zij absoluut geen sprookjeshuwelijk hebben, zoals wel eens wordt gesuggereerd. Ann Romney sprak vooral over zichzelf en haar gezin. Daarnaast was het doel om de vrouwelijks kiezers aan te spreken. Daar slaagde ze goed in. Romney liet weten dat zij en haar man naar de problemen waar vrouwen mee kampen luisteren. “I hear your voices”, aldus Ann.

Er werd met spanning en enthousiasme uitgekeken naar de toespraak van running mate Paul Ryan. In een vurig betoog gaf hij aan waarom hij en Romney de verkiezingen moeten winnen. De toespraak zat vol leugens over president Obama en wat de regering Obama heeft gedaan in de afgelopen vier jaar. De conservatieve nieuwszender Fox News, die over het algemeen zeer Republikeins gezind is, was het met de andere commentaren eens dat Ryan leugens verkondigde. Zo zei Ryan dat Obama verantwoordelijk was voor het sluiten van een autofabriek van General Motors in Wisconsin, de thuisstaat van Ryan. De fabriek ging dicht, maar dat gebeurde nog onder het presidentschap van George W. Bush. Daarna verkondigde Ryan ook onwaarheden over het stimuluspakket van Obama,
“Obamacare” en Medicare. Voor de aanwezige gedelegeerden maakte het weinig uit. Die vonden het allemaal prachtig.

De acceptance speech van Mitt Romney waarin hij officieel de nominatie accepteerde was degelijk. Het was een degelijke toespraak en men had overigens niets anders van Romney verwacht. De speech was belangrijk omdat hij zichzelf eigenlijk opnieuw moest introduceren bij de Amerikaanse kiezer. Romney moest wat menselijker overkomen en dat lukte aardig, Hij maakte wat grapjes, maar die zagen er toch geforceerd uit. Romney’s ‘likeability’, zoals dat genoemd wordt, zal iets zijn toegenomen, maar of het genoeg is om meer kiezers te winnen is moeilijk te zeggen.

Romney gaf aan dat hij 12 miljoen banen zal creëren en hij sprak vooral over de economie en binnenlands beleid. De toespraak had een Reagan-achtig karakter. Romney, vroeg net als Reagan in 1980 of de kiezer er nu beter aan toe is dan vier jaar geleden. Romney had het nauwelijks over buitenlands beleid. Hij zei alleen dat hij China en Rusland harder zou aanpakken, maar over de oorlog in Afghanistan had hij het niet. Daarnaast sprak hij niet over schone energie en immigratie.

Hoewel de toespraak van Mitt Romney goed was, beleven de plannen van Romney nog vaag. De boodschap van de Republikeinen is nog niet duidelijk. Romney kwam, behalve de banen die hij gaat creëren (al werd niet duidelijk hoe hij dat gaat doen), niet met concrete plannen. Dus aan de boodschap waarom men juist op hem moet stemmen moet Romney nog werken.

Maar Romney deed wat hij moest doen, maar na de conventie bleek dat het Romney nauwelijks in de peilingen hielp.

Andere sprekers op de conventie waren Marco Rubio, Chris Christie, Condoleezza Rice en de mystery guest was acteur en regisseur Clint Eastwood. Eastwood voerde een toespraak met een lege stoel naast zich die president Obama moest voorstellen. In een warrige toespraak met grapjes en onduidelijke overgangen wilde Eastwood aangeven dat men op Romney moet stemmen. Romney en andere prominente Republikeinen hebben ongetwijfeld met gemengde gevoelens naar de speech gekeken. Wat de avond van Romney moest worden werd de avond van Eastwood, Want na de toespraak van Romney en na de sluiting van de conventie ging het toch over die rare toespraak van Clint Eastwood.

Marco Rubio introduceerde Mitt Romney en deed dat goed. Hij lanceerde zichzelf als iemand van de nieuwe generatie binnen de Republikeinse partij. Condoleezza Rice hield een toespraak over buitenlands beleid en haalde de aanslagen van 11 september aan. In de toespraak die met enthousiasme werd onthaald en veel lof kreeg zette Rice zichzelf opnieuw op de kaart. Ook de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, hield een toespraak zoals we die van hem kennen. Direct en soms hard.

Als Romney de verkiezingen op 6 november verliest staan er genoeg Republikeinen klaar om het stokje over te nemen. In 2016 zullen er prominente Republikeinen die nu op de conventie spraken een gooi doen naar de nominatie. Misschien doet Sarah Palin mee of doet Rick Santorum opnieuw een poging. We zullen in 2016 waarschijnlijk weer van Chris Christie, Condoleezza Rice, Marco Rubio horen en het is niet onwaarschijnlijk dat zij een poging gaan doen in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Ann Romney, Chris Christie, Florida, Marco Rubio, Medicare, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Rusland, Sarah Palin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.