Wat hebben de debatten opgeleverd?

De drie presidentiële debatten en een vice-presidentieel debat zitten er op. De vraag is wat de debatten hebben opgeleverd en of de debatten een verschil hebben gemaakt en invloed hebben op de verkiezingsrace?

Het eerste debat in Denver leek president Obama te gaan winnen. Maar 60 procent van de kijkers die het debat zagen wezen Romney aan als winnaar en dat was terecht. Obama leek Romney te hebben onderschat. Hij oogde vermoeid, ongeïnspireerd en Romney was scherp en legde helder uit wat hij anders zou doen, zonder overigens met specifieke voorbeelden te komen. Obama was wollig in zijn taalgebruik en maakte lange volzinnen, maar kwam soms ook ongeïnteresseerd over. Romney won het debat en dat zorgde er voor dat hij een voorsprong nam in de peilingen.

Voorafgaand aan het eerste debat veranderde Romney zijn strategie. De voormalige gouverneur van Massachusetts verschoof naar het politieke midden. Om de Republikeinse nominatie te winnen moest hij de conservatieve standpunten omhelzen om zo af te rekenen met Rick Santorum en Newt Gingrich, die Romney er van beschuldigde dat hij veel te gematigd was.

Romney presenteerde zich voor een groot publiek als de gematigde kandidaat en niet als de radicale rechtse conservatief, zoals de campagne van Obama hem de maanden daarvoor afschilderde. Het herverkiezingsteam van Obama zette Romney neer als iemand die alleen voor de rijken opkomt, bedrijven failliet laat gaan en nauwelijks belasting betaalt, In het eerste presidentiële debat probeerde Romney dit beeld van zich af te schudden en dat lukte aardig. De verschuivingen verraste president Obama en de winst van Romney in het debat zorgde voor een sterke stijging in de peilingen.

De debatten werden nationaal uitgezonden en werden door miljoen kiezers bekeken. De debatten waren goed om door de stroom van negatieve campagnespotjes en voortdurende aanvallen en retoriek heen te kijken en te zien waar het eindelijk om gaat. Zo kwamen alle belangrijke onderwerpen aan bod. Voor Romney waren de debatten dus de laatste kans om zich te presenteren, terwijl Obama zich presidentieel diende op te stellen en zijn beleid te verdedigen. Zowel Obama als Romney moesten de gematigde kiezer voor zich zien te winnen.

In het tweede debat was Obama in tegenstelling tot het eerste presidentiële debat scherp en gedreven. Obama moest het slechte optreden tijdens hert eerste debat waar van hij zei dat hij te beleefd was geweest zien goed te maken. De kiezers die keken vonden dat hij het tweede debat won en Romney had het soms moeilijk. Ook in het derde debat was Obama agressiever en scherper al waren de beide kandidaten het in het laatste debat, dat uitsluitend over buitenlands beleid ging, opvallend vaak met elkaar eens.

Het vicepresidentiële debat tussen Joe Biden en Paul Ryan, was vermakelijk, maar heeft nauwelijks invloed op de campagne. Joe Biden deed wat hij moest doen en Paul Ryan deed het ook niet slecht, maar debat heeft geen belangrijke waarde en was zeker geen game changer, zoals het debat tussen de vice-presidentskandidaten dat nooit zijn.

De sterke start van Romney in het eerste presidentiële debat zorgde voor een sprong in de peilingen. Het sterke optreden van Obama in het tweede en laatste debat, die hij volgens de kijkers allebei won, kon daar niets veranderen, behalve dan dat Romney niet nog meer uitliep. De vraag is nu of het sterke optreden van Romney slechts een hobbel in de weg is naar Obama’s herverkiezing is of dat het echt een groot probleem is?

De debatten waren zeker interessant, maar wat vooral is blijven hangen na de debatten zijn de woorden Pino, Big Bird, multomappen met vrouwen en paarden en bajonetten. Als dat het belangrijkste is wat blijft hangen dan laat dat zien dat de debatten er eigenlijk deze verkiezingscyclus niet echt toe deden.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Joe Biden/Vice-president, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.