Helpt Sandy Obama?

De orkaan Sandy heeft Amerika verlaten en New York, die naast de staat New Jersey, het zwaarst is getroffen maakt de schade op. Vanwege de orkaan lag het openbare leven zo goed als stil. Maar ook de verkiezingscampagnes van president Obama en Mitt Romney maakten, al dan niet noodgedwongen, pas op de plaats.

President Obama brak zijn geplande campagnebijeenkomsten af en ging terug naar Washington om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de orkaan Sandy die langs de oostkust van de Verenigde Staten raasde en snel aan land zou komen. Obama overlegde met autoriteiten en belegde een persconferentie waar hij zei dat iedereen het advies en de berichten van de autoriteiten, onder andere van de Federal Emergency Management Agency (FEMA) ter harte moest nemen en als mensen werden verzocht hun huis te verlaten dit dan ook te doen.

Sandy hield vooral huis in de staat New Jersey en de stad New York. Na dat Sandy was vertrokken werd de schade duidelijk die de orkaan had aangericht. Tunnels waren ondergelopen, alle metrostations en parkeergarages stonden onder water, auto’s waren weggespoeld en miljoenen Amerikanen zitten nog altijd zonder stroom.

De campagne van beide kandidaten paste zich aan. President Obama voerde geen campagne, want als president diende hij zich volledig op de ramp te richten. Vice-president Joe Biden en Bill Clinton voerde wel voor hem campagne. Mitt Romney diende ook zijn campagne aan te passen, hij kon moeilijk president Obama bekritiseren en er een politiek slaatje uit slaan over de rug van de miljoenen Amerikaan die door de Sandy zijn getroffen. Romney voerde dus campagne in verkapte vorm. Zijn bijeenkomsten werden benefietbijeenkomsten en zo zamelde hij in Ohio voedsel in voor slachtoffers. Eigenlijk lag de campagne niet stil. De campagnespotjes die al maanden in de swing states, zoals Ohio en Colorado, worden uitgezonden, gingen gewoon door.

President Obama kreeg tijdens en na de orkaan lof van de allerlei mensen over hoe hij met de situatie om ging en hoe hij reageerde op de ramp die zich voltrok. Obama gedroeg zich als de commander-in-chief en kreeg van veel mensen lof voor zijn optreden. De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, de staat die zwaar getroffen werd, prees Obama over hoe hij om ging met de ramp en bedankte Obama voor het goede contact dat hij met hem had. Christie, een Republikein, staat bekend als iemand die vaak felle kritiek op Obama heeft. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, had ook lof voor Obama en na aanleiding van Obama’s goede optreden tijdens Sandy sprak Bloomberg, die vooraanstaand persoon is in Amerika en veel gezag geniet, zijn steun uit voor Obama bij de verkiezingen.

Obama bezocht het Rode Kruis en ging na de orkaan op bezoek in New Jersey om de schade te bekijken. Hij sprak met Chris Christie en met slachtoffers in de getroffen gebieden. Obama zei dat de slachtoffers en de gebieden op steun kunnen rekenen.

Maar de volgende dag was het weer business as usual. De beide campagnes gaven weer vol gas en Obama en Romney opende de aanval weer op elkaar. Obama bezocht Wisconsin, Colorado en Nevada en refereerde nog even aan Sandy. Hij zei dat in moeilijke tijden het beste in Amerika naar boven komt. Er zijn dan geen Republikeinen of Democraten, we zijn dan allemaal Amerikanen.

Obama en Romney liggen met nog een paar dagen tot aan de verkiezingen nek-aan-nek. Vooral in de swing states is het spannend. Obama heeft in sommige swing states een lichte voorsprong. De kandidaten zullen de laatste dagen daar nog fel campagne voeren om elke nog twijfelende kiezer over te halen.

Het goede optreden van Obama en de lof die hij kreeg tijdens en na Sandy heeft er voor gezorgd dat hij zijn kwaliteiten als president kon gebruiken. Sandy was de oktober surprise en kwam, hoe raar dat ook klinkt bij een ramp, op een goed moment voor Obama. En wellicht kan Sandy er voor zorgen dat Obama nog vier jaar in het Witte Huis mag blijven.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Chris Christie, Mitt Romney, New Jersey, New York, Nieuws/Amerika/VS, Sandy en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.