Grootse plannen

Obama sprak zijn eerste State of the Union uit van zijn tweede termijn als president. Obama gaf tijdens zijn inauguratie al aan dat hij grootse plannen heeft in zijn tweede termijn. Iedereen sprak na de inauguratie speech van Obama over een ‘progressieve’ toespraak. Zijn State of the Union was dat ook. Obama ontvouwde een ambitieus pakket van maatregelen.

Veel van Obama’s plannen waren al bekend. De focus van de State of the Union lag op de economie. De werkloosheid en het creëren van banen is nog steeds één van de prioriteiten sotuobamavan de regering Obama. Maar daarnaast sprak Obama over strengere wapenwetgeving, immigratie hervorming, klimaatverandering, het begrotingstekort, bezuinigingen en de gigantische staatsschuld. Allemaal onderwerpen die hij wil aanpakken, maar waar Obama een heel ander idee heeft hoe dat moet worden aangepakt dan de Republikeinen in het Congres. En Obama zal toch de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden moet zien te overtuigen van zijn plannen.

Het eerste probleem zijn de bezuinigingen die automatisch optreden als er geen akkoord is om het begrotingstekort terug te dringen. Als men op 1 maart geen akkoord heeft treden automatisch forse bezuinigingen, de zogenoemde sequestration, van 1,2 biljoen dollar op. De bezuinigingen hebben grote gevolgen voor Defensie. Dat ministerie zal fors moeten bezuinigen en dat is iets wat de Republikeinen niet willen. Het Huis verhoogde onlangs het schuldenplafond dus tot 1 maart, maar dat is het probleem voor zich uitschuiven, wat Obama ook benoemde in zijn toespraak. Obama wil dat de sequestration wordt voorkomen en hij zei dat als de Republikeinen niet willen meewerken aan een oplossing hij zelf met plannen zal komen op het begrotingstekort te verminderen. Obama zal dan extra belastingen voor de rijken voorstellen. De Republikeinen willen dat niet. Zij willen alleen bezuinigen.

531675_10151473363279238_592910938_n

Obama kondigde in zijn toespraak aan het minimumloon te verhogen en investeringen in infrastructuur en onderwijs. Obama kreeg veel applaus van beide partijen toen hij sprak over de schietpartijen in Newtown en Aurora. Hij riep het Congres op om strengere wapenwetgeving aan het nemen, vooral het implementeren van achtergrond checks en het verbod op aanvalswapens en semi-automatische vuurwapens. De vraag is of het Congres deze maatregelen ook gaat omzetten in wetten.

Op het gebied van buitenlands beleid kondigde Obama aan dat begin 2014 er 34.000 Amerikaanse troepen worden terug getrokken uit Afghanistan. Eind 2014 zijn dan alle Amerikaanse troepen vertrokken. En Obama wil met Rusland een akkoord sluiten om aantal kernwapens met een derde te verminderen.

De reactie van de Republikeinen op de State of the Union kwam van Marco Rubio, de jonge senator van Florida. Zoals verwacht zagen de Republikeinen niets in de plannen van Obama en hamerde er op dat Obama niets doet om minder geld uit te geven en te bezuinigen. Rubio gaf ook aan dat Obama juist niet met het Congres wil samenwerken om wat te doen aan de staatsschuld en dat hij juist niet de middenklasse helpt door de rijkste Amerikanen meer belasting te laten betalen. Door niets te doen aan de staatsschuld en het begrotingstekort schaadt Obama juist de middenklasse, aldus de Republikeinen.

Maar de reactie van Rubio zal men niet snel vergeten. Dat kwam niet zo zeer door wat de senator van Florida zei. Het was een voorspelbare opsomming van de Republikeinse 539748_10151307415231943_1026058035_nstokpaardjes en echt vernieuwend was het niet. Na de toespraak van Rubio had iedereen het over het slokje water wat Rubio nam. Het was slecht getimed en hij kwam niet goed uit zijn woorden. De media vroegen zich meteen af of Rubio wel klaar is voor het grote werk. Het was toch zijn moment om zich in de kijker te spelen, Zijn optreden verliep dus niet vlekkeloos. Rubio zelf maakte er een grapje van en zij dat hij een frisse versnapering nodig had en een droge mond had. De Democraten maakte van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat de Republikeinen geen nieuwe ideeën hebben om Amerika vooruit te helpen. Naast Rubio gaf Rand Paul, de senator van Kentucky, namens de Tea Party een reactie op de State of the Union. Hieruit blijkt hoe verdeeld de Republikeinse partij is. Het lukt niet om met één mond te spreken.

Obama heeft grootse plannen, maar de vraag is hoeveel hij er daarvan weet te realiseren. In vergelijking met zijn vorige State of the Union is er niet veel veranderd. De voorstellen en de plannen zijn hetzelfde gebleven en dat geldt ook voor de polarisatie op Capitol Hill. Obama wil de geschiedenis in gaan als één van de grootse Democratische hervormers. Of zo als het NRC schreef: progressiever dan Clinton, effectiever dan Kennedy en strijdlustiger dan Carter.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Begroting, Belastingen, Bezuinigingen, Defensie, Immigratie, Klimaat, Marco Rubio, Milieu, Nieuws/Amerika/VS, Onderwijs, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland, Staatsschuld, State of the Union, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.