Wishful thinking

De sequester, de superbezuinigingen, is een feit. Door dat het Witte Huis en het Congres het niet eens werden over hoe het begrotingstekort en de gigantische staatsschuld moet worden terug gedrongen, zijn nu automatische bezuinigingen van ongeveer 85 miljard dollar in werking getreden. De bezuinigingen raken vooral de publieke sector. Banen van onder andere leraren, ambtenaren en brandweerlieden zullen het hardst worden geraakt. Het Pentagon, het ministerie van Defensie, moet 3 procent bezuinigen door de sequester.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? De gevreesde sequester waar van niemand wilde dat die in werking zou treden en men ook niet geloofde dat die daadwerkelijk zou plaats vinden kwam er toch. Alles heeft te maken met hoe het Witte Huis en de Republikeinen in het Congres willen bezuinigen. De polarisatie in Washington is zo groot dat geen van de partijen water bij de wijn wilde doen of bereid is een compromis te sluiten.

President Obama kwam met een plan om de sequester te vermijden door te zorgen dat de rijke Amerikanen meer belasting gaan betalen en zorgen dat belasting voordelen, zogenoemde loopholes, voor oliemaatschappijen en rijke Amerikanen zouden worden afgeschaft. Daarnaast wilde Obama flink op het budget van het Pentagon bezuinigen.

De Republikeinen, die ook de superbezuinigingen wilde voorkomen, voelde er niets voor om op het budget voor het ministerie van Defensie te bezuinigen. Zij wilde liever op de sociale zekerheid, zoals uitkeringen en ziektekosten, bezuinigen. Maar dat was voor het Witte Huis onacceptabel en dus ontstond er een patstelling.

Door de sequester wordt er nu wel wat aan het begrotingstekort gedaan, al is 85 miljard dollar een druppel op de spreekwoordelijke gloeiende plaat. De Republikeinen kunnen wel t1larg_capitol-hilleen beetje tevreden zijn, zij wilde immers dat de overheid zou bezuinigen en er wordt nu ook automatisch bezuinigd, alleen dat dit ook op Defensie gebeurd is een doorn in het oog. De Democraten zijn niet blij dat door de sequester banen op vliegvelden, in het onderwijs en bij brandweer en politie op de tocht staan. Maar uit eerste onderzoeken blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen, die al hun geloof en hoop in de politici op Capitol Hill zijn verloren, vinden dat de Republikeinen schuldig zijn aan de superbezuinigingen.

Is het nu dan voorbij? Nee, eind maart wacht het volgende obstakel. Dan is het geld op, wat inhoudt dat de Amerikaanse overheid zijn rekeningen niet meer kan betalen. Er moet dus iets aan het begrotingstekort worden gedaan. Aangezien dat nu niet is gelukt is het onwaarschijnlijk dat dan wel zal gebeuren. Waarschijnlijk zal het schuldenplafond weer worden verhoogd, zoals dat ook in de zomer van 2011 gebeurde.

En zo rolt de Amerikaanse politiek van de ene financiële impasse in de volgende. In 2011 werd het schuldenplafond verhoogd, eind 2012 dreigde de ‘fiscal cliff’ en nu is de sequester een feit. Al dit politieke getouwtrek is zeer ongunstig voor de, nog steeds, fragiele economie en het vertrouwen van de Amerikanen in hun politici. Zowel het Witte Huis als het Congres hebben schuld, omdat geen van beide partijen bereid was om een compromis te sluiten, zodat er iets werd gedaan. Maar men wijst liever met het beschuldigde vinger naar de ander.

De sequester en de andere problemen rondom budgettaire onderwerpen laten zien dat het politieke systeem eigenlijk onhoudbaar is. De polarisatie is zo groot en is sinds het white-houseaantreden van president Obama in 2009 alleen maar groter geworden. Het doel van de Republikeinen was om van Obama een one term president te maken. Nu dat niet is gelukt zullen de Republikeinen er alles aan doen om te zorgen dat Obama’s tweede termijn een mislukking wordt. Ook Obama heeft zich tot prioriteit gesteld om er voor te zorgen dat de Democraten in 2014 de meerderheid in de Senaat behouden en de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden krijgen.

De kans dat de polarisatie in de komende jaren zal afnemen is onwaarschijnlijk. Het is te hopen dat de beide partijen voor eind maart wel tot een akkoord komen, maar dat is waarschijnlijk wishful thinking.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Bezuinigingen, Defensie, Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Staatsschuld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.