Wensen

Verlanglijstje en de politieke realiteit

Nu president Obama’s tweede termijn onderweg is houden de media zich de afgelopen weken bezig met wat de nalatenschap van Obama’s presidentschap zal zijn. Na de aanslagen tijdens de marathon in Boston en nadat de Senaat geen strengere wapenwetgeving aannam ziet Obama’s agenda er heel anders uit. Na aanleiding van de aanslagen is het debat over immigratie hervorming, één van Obama’s topprioriteiten in zijn tweede termijn, verandert en lijkt het er op dat politici het debat en wetgeving liever willen vermijden.

President Obama begon aan zijn tweede termijn met ambitieuze en progressieve plannen. Zo ontvouwde hij in zijn tweede inaugurele toespraak dat hij de immigratie wilde hervormen, zodat miljoenen illegalen de juiste papieren krijgen en zich kunnen vestigen in Amerika. Daarnaast benadrukte Obama ook dat er iets moest worden gedaan aan klimaatverandering. Deze plannen herhaalde de president in zijn State of the Union.

Maar nog voor zijn inauguratie en de jaarlijkse toespraak tot het Congres werden deze plannen naar de achtergrond gedrukt door de schietpartij op de basisschool Sandy Hook in obamafaith-storyNewtown, Connecticut. Bij de schietpartij vielen 26 slachtoffers, waaronder 20 kinderen die slechts 9 of 10 jaar oud waren. Ineens stond de discussie over het hebben van een wapen en de wapenwetgeving en de vele doden die er elk jaar vallen weer op de agenda. Obama gaf aan er alles aan te willen doen om te zorgen dat tragedies als in Newtown in de toekomst worden voorkomen. Onder leiding van vice-president Joe Biden werd een task force samen gesteld die met plannen moest komen om vuurwapengeweld te verminderen. De NRA liet van zich horen en bezwoer dat het alles zou doen om te voorkomen dat de rechten van vuurwapeneigenaren niet werden aangetast. Uiteindelijk kwam er een uitgekleed wetsvoorstel waarin stond dat men in het vervolg strenger de achtergrond en verleden van vuurwapenkopers zou controleren om zo te voorkomen dat wapens niet in de verkeerde handen zouden vallen. Maar het wetsvoorstel werd door de Senaat verworpen. Een tegenslag voor Obama. En dit zal zekere niet de laatste tegenslag zijn.

Na de aanslagen tijdens de marathon in Boston en toen na de aanhouding van de tweede verdachte duidelijk werd dat het ging om twee broers uit Tsjetsjenië kreeg het debat over immigratie hervorming, waarbij beide partijen vlak voor de aanslagen bijna een akkoord over hadden bereikt, een heel andere wending. De grenzen moesten beter beschermd worden en deze twee terroristen die al een aantal jaar in Amerika woonden en dus een verblijfsvergunning hadden waren immers ook immigranten. Wat als we alle miljoenen immigranten legaal in Amerika laten wonen. Wie weet bevinden zich onder al die illegale immigranten ook wel potentiële terroristen? In het Congres spelen deze gevoelens en of er snel een nieuwe immigratiewet komt is maar zeer de vraag.

President Obama heeft het dus niet makkelijk en daarom vroeg een journalist onlangs aan de president of hij nog wel de “juice” had om dingen door het Congres te krijgen, aangezien t1larg_capitol-hillde polarisatie zo groot is en zijn plan om vuurwapengeweld te verminderen faalde. Obama antwoordde dat als dat het geval was hij net zo goed zou kunnen opstappen. Maar Obama wil van geen wijken weten. Hij gaf aan dat hij nog voor de zomer immigratie hervorming wil realiseren en dat hij door gaat om toch strengere wapenwetgeving in te voeren. Wellicht wacht Obama tot na de tussentijdse verkiezingen in 2014. Als de Democraten dan de meerderheid in de Senaat behouden en de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden terug veroveren op de Republikeinen dan is het wellicht eenvoudiger om wetgeving door het Congres te loodsen. Dit gebeurde in 2010 immers ook met de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare.

Obama werd ook gevraagd hoe het nu zit met de gevangenis Guantanamo Bay. Obama beloofde in zijn campagne in 2008 dat als hij president zou worden de gevangenis op Cuba zou sluiten. Maar Obama wilde dit wel doen, maart het Congres wil geen terroristen of mensen van die van terrorisme worden verdacht op het Amerikaanse vaste land. En na de aanslagen in Boston is de kans dat Guantanamo Bay in Obama’s tweede termijn dicht gaat vrijwel uitgesloten.

Het lijkt er steeds meer op dat de laatste weken de erfenis en de nalatenschap van president Obama zich al aan het aftekenen is. De sluiting van Guantanamo Bay komt er us-white-house-1_jc_blogniet en als ook de immigratie hervorming mislukt dan zal de tweede termijn van Obama als een mislukking worden beschouwd en als een nachtkaars uit gaan, net zoals dat bij veel presidenten het geval was in de tweede termijn. De tweede termijn van Bill Clinton werd overschaduwd door de Monica Lewinsky affaire en George W. Bush kon in zijn tweede termijn op binnenlands beleid eigenlijk niets voor elkaar krijgen en was voornamelijk bezig met de oorlogen in Irak en Afghanistan.

President Obama heeft dus een heel verlanglijstje en wensen voor zijn tweede termijn, maar de politieke realiteit is hard en Obama moet veel van deze wensen, althans voorlopig, in de ijskast zetten. Hij heeft zijn handen vol aan de economische crisis, de oorlog in Syrië en de oplopende spanning met Noord-Korea. Er is een reële kans dat geen van zijn vooruitstrevende plannen werkelijkheid worden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Immigratie, Klimaat, Milieu, Nieuws/Amerika/VS, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.